9 идейни начина да поддържате кучето си психически стимулирано

куче човек Снимка: iStock

К огато мислят за грижата за домашния си любимец, хората най-често акцентират върху физическите нужди на кучето – храна, упражнения и груминг. За това и нуждата от умствена стимулация на четириногите често остава на заден план. А не бива, тъй като това е не по-малко съществен аспект, свързан с благосъстоянието на животното. 

Защо умствената стимулация е важна за кучетата?

Кучетата ни са невероятно умни животни, които имат нужда от ментална стимулация също толкова, колкото и от физическа активност. Умствените упражнения всъщност могат да изморят едно четириного дори повече от чисто физическото натоварване. Това е особено важно за високоенергийните работни породи като Немска овчарка, Бордър коли, Австралийска овчарка и Австралийски кетълдог. Всъщност, много разрушителни и други поведенчески проблеми могат да бъдат разрешени ако просто се прилагат достатъчно умствени упражнения всеки ден, пишат от PetMD.

куче човекСнимка: iStock

Някои от многото предимства на умствената стимулация:

 • Подобряване на психичното здраве
 • Подобряване на когнитивната функция
 • Изграждане на увереност
 • Освобождаване от стреса
 • Помощ за премахване на разрушителното поведение
 • Намаляване на хиперактивността
 • Уморяване на високоенергийно куче
 • Подобряване на развитието на мозъка при кученцата
 • Поддържане на общо щастие на животното
 • Укрепване на връзката между стопанин и домашния му любимец

куче играчкаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Как да държите кучето си ангажирано

Ако се тревожите, че не предлагате на домашния си любимец достатъчна ментална стимулация, че животното скучае, докато е само цял ден или просто искате да опитате нещо различно – има безброй начини да поддържате косматия ви другар психически предизвикан и щастлив. А най-добрата част? Много от тях са безплатни (или много евтини!).

кучеСнимка: iStock

 • Игра на криеница

Точно като хората, кучетата намират криеницата за страхотно забавление. Това е и лесна игра, която можете да практикувате навсякъде! Всичко, което ви е необходимо, е да имате приятел, който да задържи домашния ви любимец в една стая, докато вие се криете. А след това – просто повикайте домашния любимец да дойде да ви намери. 

Играта на криеница изисква две неща от вашето куче: умения за критично мислене и добро обоняние. В домашна обстановка на четириногите им се налага все по-рядко да използват тези си заложби, а възможността да ги приложат в действие несъмнено е много забавна за тях. 

 • „Намери го!“

„Намери го“ е чудесна алтернатива на криеницата. Първо разположете кучето си в другата стая или в клетка. Докато е затворено, скрийте играчките или лакомствата му на различни места из къщата. 

куче вкъщиСнимка: iStock

Когато се върнете, за да го освободите, позволете му да помирише ръката ви, за да долови миризмата на това, което се скрили и му отправете команда да отиде „да го намери“. Започнете с нещо лесно – лакомство или играчка, поставено на очевидно място. Когато започне да разбира какво се иска от него, можете постепенно да направите играта по-трудна. 

 • По следите на ароматите

Позволете на домашния си любимец да подуши и изследва всяко място, което пожелае по време на разходка. Доказано е, че душенето не само намалява сърдечната честота (съответно – и стреса), но също така освобождава допамин, „щастливият“ мозъчен химикал. 

Тези разходки са по-малко свързани с разстоянието или времето, а повече с качеството на преживяването. 

куче човек природаСнимка: iStock

 • Опитайте нов маршрут

Случвало ли ви се е да се усетите отегчени от факта, че постоянно правите едно и също? Е, същото се отнася и за кучетата. Ето защо промяната в обичайния ви маршрут на ходене може да бъде много стимулираща за домашния ви любимец. 

Разходката на ново място ще позволи на животното да види и помирише нови неща. От друга страна, редовната промяна на маршрута ще ви помогне да поддържате ежедневието на питомеца си вълнуващо, което е и психически стимулиращо.

 • Пъзели и интерактивни играчки

Пъзелите и другите интерактивни играчки обикновено имат отделения, където може да се скрие храна, а кучето ви трябва да разбере само как да получи достъп до тези вкусни лакомства. Различните играчки варират по сложност. И подобно на криеницата и „намери го“, те изискват умения за критично мислене. Освен това те са чудесни, за да занимават домашния ви любимец за продължителни периоди от време, да го разсейват от неща, които го тревожат и да го изтощават психически.

куче човек релаксСнимка: iStock

 • Замразени лакомства

Замразените лакомства са идеални за поддържане на вашето куче умствено стимулирано през цялата година, особено през лятото. Има различни рецепти онлайн, а ние ви предлагаме освен лакомства да замразите директно нарязани плодове и зеленчуци (например моркови). 

Замразените лакомства дават на домашния ви любимец нещо вкусно за хапване, но също така изискват от него да се потруди малко, за да го получи (за това и се причисляват към психически стимулиращите). Тъй като храната е замразена, кучетата обикновено я облизват, докато се разтопи. Което, само по себе си, също е вид забавление за тях. 

 • Разпръснато хранене

Идеята тук е да вземете малко от сухата храна на домашния си любимец и да я скриете на различни места из дома си. Подобно на другите упражнения и игри, откриването й изисква психически стимулираща работа чрез носа. 

куче пазиСнимка: iStock

 • Практическо обучение

Обучението е феноменален начин за психическа стимулация и изтощаване дори на кучета с много задържана енергия. Освен това, то учи животното на всякакви нови команди и трикове. Четириногите обичат да знаят правилата в домакинството и чрез дресурата те не само се свързват с вас, но и това ги кара да се чувстват по-сигурни у дома. 

Дори само 5-15 минутни тренировъчни сесии на ден могат да бъдат изтощителни за косматия ви другар. Замислете се за всеки път, когато самите вие сте се опитвали да научите нещо ново – това натоварва нови части от мозъка ви и съответно – ви изморява бързо. 

кучеСнимка: iStock

 • Завъртете играчките

От умствена гледна точка, кучетата са много подобни на децата. Те обичат играчките си, но с времето могат да им омръзнат. Лесен начин да поддържате нещата интересни за домашния си любимец е да оставите само няколко от тях на негово разположение, а останалите да скриете. След това подменете едните с другите. Този прост трик на завъртане прави играчките на косматия ви другар вълнуващи и помага за предотвратяване на скуката. 

Въпреки идеите в този списък, в крайна сметка всичко, за което се сетите и което е свързано с промяна в обичайната рутина на домашния ви любимец, което изисква мозъчна сила и взимане на решения – може да бъде чудесен начин да поддържате питомеца си психически стимулиран. Бъдете креативни и създайте свои собствени игри или умствено стимулиращи дейности за вас и косматия ви другар.

куче играчкиСнимка: iStock

 

Виж още