9 пози на сън при кучета и тяхното значение

куче спи Снимка: iStock

С вити на топка, изпънати или с корем нагоре? Кучетата, също като нас, често спят в странни пози. Често те са свързани със стайната температура, с това колко активно е било животното през деня, как се чувства и колко доверие има във вас. 

Основи на съня при кучетата

Да си куче не е никак лесна работа! Трябва да излизаш на разходки, да носиш пръчки или топки, като същевременно си нащрек за фини промени у стопаните си. В резултат на всичко това, кучетата се нуждаят от около 10 до 14 часа сън на ден. Това включва нощната почивка плюс няколко дремвания през деня. 

куче спиСнимка: iStock

Кутретата имат нужда да спят дори повече – до 20 часа сън, за да се насърчи здравословния им растеж и развитие. Възрастните четириноги също дремват по-често. Същото се отнася и за по-големите породи като Мастиф и Нюфаундленд. 

Dogsandcats.bg

Ако в дома ви цари тиха и спокойна атмосфера, това може да предразположи домашният ви любимец да спи повече, докато кучета в активна среда дремват по-малко.

Животните имат способността да се адаптират към поведението на сън на стопаните си, така че те могат да бъдат будни, когато имат какво да правят, и да спят през останалото време.

Защо кучетата спят толкова много?

Някои стопани на домашни любимци се чудят защо кучетата им спят толкова много. Докато хората прекарваме в сън едва една трета от деня, косматите ни другари спят през половината от него и дори повече. Причината за това е съвсем проста: тяхната биология. Кучетата просто са създадени да спят повече, тъй като сънят при тях е различен от нашия. 

Модели на сън при кучета

Моделите на сън при кучетата са различни от тези при хората, макар и да има някои прилики. Когато четириногите заспят, те навлизат по-бързо от нас в дълбоката REM фаза на съня. Тя се отличава с бързи движения на очите под затворените клепачи, забавено дишане и намалена сърдечна честота. Това е и моментът, в който е най-вероятно да се появяват сънищата. 

куче спиСнимка: iStock

Често срещани пози за сън на кучетата и тяхното значение

  • Настрани

Куче, което спи настрани с изпънати крака, си почива наистина качествено! Когато намерите питомеца си в тази поза за сън, не го закачайте и му дайте възможност да се наслади на по-дълъг период на възстановителна почивка. Страничното спане показва, че вашето куче се чувства комфортно в дома си и ви вярва.

куче спиСнимка: iStock

  • Позата на лъва

Когато кучето ви спи с глава, отпусната върху предните лапи – това е позата на лъва. Тя се нарича така, защото на животното му отнема секунди, за да се изправи на крака, да се разсъни и да се включи в действие. Може да забележите тази поза, когато питомецът ви лежи в близост до входната врата, където следи всичко случващо се и дремва за кратко.

  • Като поничка

Свито на стегната малка топка – куче, спящо в поза на поничка е прибрало всички крайници близо до тялото си, често е опряло и нос на задните си крака. Опашката може да бъде преметната върху тялото като пухкав шал. Кучетата понякога избират тази поза, за да запазят максимално топлината на тялото си, така че тя е по-характерна при студено време. 

куче спиСнимка: iStock

Някои четириноги избират да се свият на поничка и, ако се чувстват уязвими или тревожни. Така те държат жизненоважните си органи защитени, без да излагат стомаха си на показ. Учените смятат, че тази поза за сън е унаследена и е свързана с нуждата на дивите прадеди на домашните кучета да се защитават от хищници по всяко време, особено докато спят. 

  • Сгушено под завивките

Собственик ли сте на куче „под прикритие“? Тази поза за сън може да е просто въпрос на предпочитание. Понякога обаче, ако кучето ви постоянно дремва под завивките, това може да е сигнал, че има нужда да почувства близост и приятелство, докато спи. Влизането под завивките е по-често срещано при студено време.

куче спиСнимка: iStock

  • Гръб до гръб

Ако кучето ви обича да спи гръб до гръб с вас, това показва доверие и интимност. Тази поза за сън вероятно отразява поведението на глутницата, когато всичките й членове са спали натрупани заедно в своето леговище. А може и да напомня на питомеца ви за първите седмици от живота му, когато е дремвал до своите братя и сестри.

  • Позата за сън на Супермен

Простряно на земята с предни крака, сочещи напред, задни крака – назад, и корем, притиснат към пода. Вашето спящо куче може би напомня на Супермен в полет! Когато е избрало да дремва в тази поза, животното вероятно е приятно изтощено от ден, изпълнен с игри и активности.

Но не се заблуждавайте от тази мързелива поза – точно като един истински Супермен, домашният ви любимец е готов да скочи на крака в мига, в който имате нужда от него. При това – без да се налага да облича специален костюм!

  • По гръб с корем нагоре

Защо кучето ви спи по гръб с вдигнати нагоре крака? Четириногите, които избират тази поза, са водени от две неща: или им е твърде горещо, или са много спокойни (или и двете!). Чрез разкриване на корема, който има по-малко козина, четириногото може да успее да се охлади по-бързо. Но тази поза го прави и по-уязвимо (оставя незащитени жизненоважните му органи). Така че, ако вашето куче спи в тази изключително сладка поза, определено го снимайте и знайте, че то просто се чувства изключително удобно с вас.

куче спиСнимка: iStock

  • Буболечка

Ако кучето ви незабавно скача в скута ви, когато седнете или се сгушва във вас на дивана, то вие сте щастливци! Четириногите, които търсят близост и обичат да се гушкат в стопаните си, са привързани, любящи и може би малко по-трудно понасящи самотата. Ако имате по-голям домашен любимец, то гушкането на дивана може да се окаже известно предизвикателство, но пък можете да се насладите на мисълта, че сте спечелили доверието и предаността на своя пухкав другар.

  • Спане с повдигната глава

Някои кучета предпочитат да спят с леко повдигната глава и врат над нивото на тялото. Това може да сигнализира, че питомецът ви среща проблеми с дишането, да е индикация на сърдечно заболяване или друг вид медицинско състояние. 

куче спиСнимка: iStock

Необходимо е да се обърне специално внимание на куче, което спи с повдигната глава и шия. Следете дали дишането е учестено и шумно, дали четириногото е по-летаргично или среща трудности да участва в нормалните упражнения. Свържете се с вашия ветеринарен лекар и докладвайте за всички симптоми, които сте забелязали.

Вижте още: 

От колко часа сън се нуждае кучето

Защо кучето е неспокойно през нощта

Виж още