9 знака, че кучето ви е изключително привързано към вас

куче Снимка: iStock

В повечето случаи е доста очевидно, че кучето ви харесва. Облизванията, енергичното махане с опашка всеки път, когато се прибирате у дома, усмивките... Да, не остава място за съмнение, че кучето ни се радва, когато сме наоколо! 

Вижте още: 6 знака, че вашето куче ви обича

Точно като хората обаче, всеки домашен любимец идва със свои индивидуални личностни характеристики, нрав и държание. И

има такива четириноги, които са доста резервирани като цяло в поведението си. За това и у някои стопани възникват въпроси като този – дали косматият им другар се чувства свързан с тях или не?

Dogsandcats.bg

Ако и вие се притеснявате дали кучето ви е привързано към вас – вгледайте се в езика на тялото му и след това прочетете знаците по-долу. Помнете – четириногите се чувстват най-добре, щастливи и спокойни в компанията на любимите си хора, те търсят човешка компания и обич. И да, най-вероятно биха ни държали за ръка по цял ден, ако можеха!

кучеСнимка: iStock

  • Обичат да ви душат

Кучетата изследват и интерпретират света около себе си чрез ароматите – в края на краищата, нека не забравяме, че те се поздравяват помежду си, душейки дупетата си! Когато вашият домашен любимец ви подуши, това е явен знак, че се радва да ви види. И тъй като вашата миризма е уникална, тя не само гарантира за вашата същност, но и задейства центрове за удоволствие в мозъка на вашето приятелче. 

Изследователи от университета Емори са стигнали до този извод, прилагайки ЯМР върху кучета (съвсем безопасно изследване), за да определят какво се случва в мозъка им, когато подушат познати аромати. Резултатът? Повишена активност в каудалното ядро, областта на мозъка, свързана с получаването на награди и удоволствие.

  • Винаги е на вратата, за да ви поздрави

Това може да изглежда очевидно, но все пак е сред най-сигурните признаци, че кучето ви се чувства свързано с вас. Разбира се, поздравът може да бъде мотивиран и от факта, че животното свързва това с предстояща разходка или хапване, но в мозъка на домашния ви любимец всички тези „положителни“ събития винаги са свързани с вас – любимият му човек. За това специалистите са единодушни – без съмнение четириного, което ви поздравява на вратата е щастливо да ви види!

кучеСнимка: iStock

  • Спи до вас

Ако домашният ви любимец обича да се гушка във вас, това значи, че дори в съня си той иска да ви предпази от потенциални хищници. В дивата природа животните обикновено си почиват в това, което от VCA Animal Hospitals наричат „отбранителна позиция“. Представете си цяла глутница четириноги, полегнали с гърбове навътре, образувайки малък кръг за безопасност. Защото, в съня си те са уязвими.

За това не остава място за съмнение – ако домашният любимец се притиска във вас през нощта или подремва плътно залепен до леглото ви, това значи, че ви се доверява и вие сте пълноправен член на глутницата му.

кучеСнимка: iStock

  • Носи ви подаръци

Подобно на котките, кучетата обичат да дават подаръци на хората, които обичат. За разлика от мъркащите домашни любимци, които са склонни да предоставят на членовете на семейството си мъртви мишки, буболечки или малки пиленца обаче, четириногите предпочитат играчките. Разбира се, това е и начин да привлекат вниманието ви, подканяйки ви да се позабавлявате заедно!

Сладкото в това поведение е, че интересът на косматия ви другар към вас е постоянен. Той иска да играе с вас и винаги е готов да ви донесе любимата си топка, щом го повикате. 

човек и кучеСнимка: iStock

  • Следва ви наоколо

Според Британския киноложки клуб, ако вашето куче ви следва навсякъде, това е сигурен знак, че ви вярва, обича и че го карате да се чувства в безопасност. Като социални животни, питомците ни обичат да бъдат около другите (дори кучета, които са по-резервирани към себеподобните си, са склонни да се наслаждават на компанията на хора, с които се чувстват свързани). 

По същия начин – ако четириногият ви другар ви следва от стая в стая, дремва си непосредствено близо до вас и ви „проверява“ от време на време, за да е спокоен, че сте добре, ако се намира в другата стая, това са все знаци, че ви обича. 

  • Може да ви игнорира понякога

От друга страна кучета, които имат пълно доверие на стопаните си, не усещат необходимост да бъдат постоянно нащрек. Ако животното изглежда напрегнато около вас или държи дистанция, наблюдавайки движенията ви, това може да означава, че не се чувства комфортно около вас. Респективно, четириного, което се отпуска бързо, дремва си и не държи постоянно да е около вас, когато вижда, че сте заети с нещо, ви има доверие, че няма да го изоставите. 

кучеСнимка: iStock

  • Осъществява често зрителен контакт с вас

Ако се чувстват в безопасност с вас, кучетата (а и котките) ще търсят зрителен контакт. При това – често. При голяма част от домашните любимци това се превръща в навик, чрез който разбират какво се случва с любимите им хора. Не би било пресилено да кажем, че четириногите буквално се опитват да прочетат мислите ни. 

Проучвания по въпроса са открили и любопитната подробности, че кучетата (особено женските) улавят и отразяват човешките емоции, като тази връзка се задълбочава с времето. Дори е известно, че мозъците на четириногите отделят окситоцин – хормонът, който отчасти отговаря за съпричастността, доверието и любовта, докато осъществяват зрителен контакт с любимите си човеци. 

кучеСнимка: iStock

  • Ободряват се, щом чуят името ви

Да, кучетата научават да идват, когато чуят името си, но какво да кажем за тези на стопаните си? Ако видите как ушите на домашния ви любимец се надигат (или ако имате късмет – цялата му глава се завърта), когато някой ви извика по име, това значи, че животното е толкова свързано с вас, че иска да участва дори и при самото споменаване на вашата личност. 

кучеСнимка: iStock

  • Опитва се да се „качи“ на крака ви

Характерно за почти всички овчарски кучета, териери и като цяло – за голяма част от домашните любимци е опитът да се „качат“ на крака на стопанина си. Някои четириноги могат да се опитат да ви „събират“ чрез леко гризване на крачола на панталона или крака ви. И макар и смешно, това поведение всъщност може да е признак на привързаност. Защото, замислете се – пастирските кучета се грижат за поверените им животни и не искат никой да се загуби. 

Най-малкото това означава, че вашето куче е наблюдателно и забелязва къде се движите вие (или вашите деца) - и иска да помогне за защитата ви.

 

Вижте още: 10 признака, че кучето ви е щастливо с вас

Виж още