6 знака, че вашето куче ви обича

куче Снимка: iStock

З а повечето стопани на кучета (да не кажем – за всички), четириногите не са просто домашни любимци, а част от семейството. И няма как да е иначе – симпатичните косматковци отдавна са заели с достойнство и непоклатимост позицията на „най-добър приятел на човека“ – според нас, съвсем заслужено. И ние ги обичаме с цялото си сърце, стараем се да им дадем най-добрите възможни грижи и внимание, за да растат и да се развиват благополучно. А дали кучетата ни обичат също толкова силно?

кучеСнимка: iStock

Ние нямаме съмнение по този въпрос. Но, за да не оставим и най-малкото място за колебания, решихме да ви дадем някои нагледни примери, свързани с начините, по които четириногите ни другари изразяват чувствата си към нас. Знаем, че те не могат да ни споделят емоциите си с думи, но има някои жестове в поведението им, които не оставят място за съмнение. 

Вижте 6 знака, че вашият домашен любимец изпитва също толкова силна обич и привързаност към вас, както и вие към него. 

Dogsandcats.bg
  • Той осъществява контакт с очи

В човешкия свят това обикновено е нещо съвсем нормално – ние се гледаме в очите, за да покажем, че сме ангажирани с някого, слушаме го и му обръщаме внимание. В света на кучетата обаче, продължителният зрителен контакт има съвсем различен подтекст.

Когато две животни задържат поглед едно спрямо друго, това често се счита за грубо или агресивно. За сметка на това, когато косматият ви другар се взира във вас, това е в знак на обич. Загледайте се в цялостното излъчване на тялото и мимиките на лицето на животното, когато ви гледа в очите – дали очите му не са леко отпуснати в крайчетата, а ушите – леко присвити, сякаш „омекнали“? Ако да, значи няма съмнение, че косматият ви спътник се чувства щастливо и комфортно с вас.

кучеСнимка: iStock

Вижте още: Защо кучето се взира във вас

  • Реагира положително на звука на гласа ви

След дълъг ден в офиса, едва ли има нещо по-мило и удовлетворяващо от това да ви посрещне едно щастливо и ентусиазирано куче, което да се затича от радост към вас още, щом чуе името си. Понякога – дори и само първата буква от него е достатъчна, като се замислим! Очарованието се допълва и от факта, че дори да се занимава с нещо любимо – като дъвчене на някоя от играчките си например, животното е готово да спре с това, което прави, за да дойде да ви поздрави. 

кучеСнимка: iStock

  • Харесва аромата ви

Начинът, по който любимият му човек мирише, активира центъра за възнаграждение или каудалното ядро на мозъка на вашето куче. И да, науката го потвърждава. И преди сме цитирали изследвания, проведени над четириноги с помощта на ЯМР, които свидетелстват, че щом усетят аромата на стопанина си, това активира специфичен център в мозъка им. 

Съвсем възможно е това да показва обич и копнеж, тъй като тези модели на активиране на мозъка изглеждат забележително подобни на тези, наблюдавани, когато на хората се показват снимки на членове на семейството или приятелите им. 

  • Винаги маха с опашка, когато сте наоколо 

Махането с опашка може да изглежда като очевиден знак за обич, но това поведение е малко по-сложно, отколкото изглежда и може да има няколко различни значения. И те невинаги са приятелски настроени. 

кучеСнимка: iStock

Вижте още: Винаги ли махането с опашка значи, че кучето е щастливо

За щастие, ако домашният ви любимец сякаш маха не само с опашка, но и разклаща цялото си тяло в такт с нея, посланието е доста ясно: Той е щастлив и развълнуван да ви види. В този случай опашката е позиционирана на средна височина, а ако при размахването клони на дясно – това може да е още ясен знак за проява на обич. 

Италиански невролог и двама ветеринарни лекари са открили тази закономерност, като използвали камери, за да проследят различните ъгли на клатене на опашките на 30 домашни кучета в три ситуации – когато гледат стопанина си, човек, когото не познават и непознато куче/котка. Когато видели любимия си човек, опашките на четириногите се размахвали най-силно от дясната страна на тялото им. 

  • Той се гушка във вас

Не сме напълно сигурни, че има научни доказателства, че гушкането е признак на любов, но определено ни се струва така. Помислете за това: кучетата могат да подремнат навсякъде, но често избират да се гушнат във вас или в близост до вас. 

кучеСнимка: iStock

Сред другите признаци на обич можем да изброим и облягане на вас, заспиване с краката ви или поставяне на лапа на коляното ви. 

  • Той ви се усмихва

Усмивката на кучето може да има много значения, но когато устата му е отворена и спокойна, това вероятно е знак, че животното се чувства комфортно и щастливо. 

кучеСнимка: iStock

Вижте още: 4 типа кучешки усмивки

Виж още