9 знака, че кучето ви се чувства самотно

куче деструктивно поведение Снимка: iStock

Д омашните ни любимци жадуват да бъдат близо до нас, има си причина, поради която ги наричаме „животни-компаньони“. За това и всяка промяна в графика, която води до това да останат сами у дома за по-дълъг период от време, може да окаже влияние над тяхната личност, настроение и психично здраве.

Без значение дали се дължи на нова работа, връщане в училище, развод или края на глобалната пандемия, ако ежедневните обстоятелства се променят, вероятно и домашният ви любимец ще почувства въздействието им.

Често – по недотам положителен начин.

Dogsandcats.bg

Стават ли кучетата самотни?

Обичаме да мислим, че нашите кучета са непрекъснато щастливи и готови радостно да размахат опашка, но реалността е, че четириногите изпитват различни емоции. Домашните ни любимци са способни да усетят тъга, щастие, гняв, ревност и... да, самота. 

куче самоСнимка: iStock

Косматите ни другари са еволюирали, за да бъдат до нас, независимо дали на лов, в полето или край огъня. Така че е логично, че търсят човешка компания. Добавете към това и факта, че ние сме техните единствени „доставчици“ на храна, упражнения и достъп до света, не е чудно, че кучетата ни искат да са максимално дълго около нас.

Да остава за продължителен период от време само, особено ако това не е нещо, което му се е случвало от известно време, може с абсолютна сигурност да предизвика чувство на самота у всяко четириного.

9 признака на самота при кучета

Следните поведения са потенциални симптоми на самотно куче, които могат да се проявят индивидуално или в комбинация. 

Забележка: Някои реакции могат да са индикация за основен здравословен проблем, като пропускане на хранене, така че помислете за посещение при ветеринарен лекар, за да изключите основно заболяване. 

куче само вкъщиСнимка: iStock

 • Обща депресия

Вярвате или не, кучетата могат да страдат от депресия. И това се случва доста често, особено при самотните домашни любимци. Сред признаците, които ще забележите, са летаргия и оттегляне.

 • Пейсинг

Ако кучето ви крачи напред назад или показва други признаци на стрес, докато се подготвяте да излизате от дома си, това може да е признак на самота в следствие на изолация или тревожност при раздяла.

 • Разрушителност

Кучета, които прекарват много време сами вкъщи, могат да намерят начини да ангажират вниманието си, сред които дъвчене на възглавници, обувки и други лични вещи на стопанина си. 

куче самоСнимка: iStock

 • Прилепчивост

Може да забележите, че кучето ви иска да бъде близо до вас повече от обикновено и дори да се събуди от дълбок сън, за да ви последва, ако излезете от стаята. 

 • Промяна в стила на игра

Самотните кучета може да са по-малко заинтересовани да играят и да се забавляват по начините, които до момента са обичали.

куче самоСнимка: iStock

 • Промени в съня

Кучетата, които се чувстват самотни, може да спят повече от обикновено или да избират за дрямка необичайни места, като килера, например. 

 • Липса на апетит

Самотните кучета може да нямат апетит и дори да не проявяват интерес към любимите си лакомства. Припомняме, че пропускането на хранене може да е признак и на различни медицински състояния, така че не забравяйте да обсъдите това с ветеринарния си лекар. 

куче само вкъщиСнимка: iStock

 • Вокализация

Кучетата използват гласа си, за да общуват, а самотните четириноги често лаят, скимтят или плачат, когато са оставени сами.

 • Цялостни промени в поведението

Може да бъде предизвикателство да се характеризират точните промени в поведението на куче, което изпитва самота. То просто изглежда различно от начина, по който се държи обичайно. 

Как да предотвратим самотата при кучета

Стопаните на домашни любимци, които знаят, че им предстои голяма промяна в графика, като връщане в офиса след продължителна работа от вкъщи, например, могат да помогнат на питомеца си да се приспособи по различни начини. 

куче самоСнимка: iStock

 • Практикувайте новата си рутина

Преминете през съкратена версия на вашата типична рутина (облечете се, опаковайте си обяд, вземете ключове и чанта…), след което напуснете дома си за около 30 минути до един час. 

Практикувайте всеки ден, седмица преди завръщането си, като постепенно увеличавате времето, през което сте далеч от къщата си. 

 • Поддържайте кучето си активно

Постепенно увеличете режима на упражнения на кучето си, за да намалите чувството му на самота. Бъдете сигурни, че всеки домашен любимец ще приветства повече разходки, но и ангажирането на мозъка ще бъде от полза, за да изморите животното си и да направите времето, докато е само, по-малко стресиращо. 

куче самоСнимка: iStock

 • Опитайте интерактивни играчки

Инвестирайте в интерактивни играчки тип пъзел или със скрити вътре лакомства, когато се налага да оставите кучето си само през деня. Твърдите гумени залъгалки също са отличен начин да дадете на животното нещо, върху което да се съсредоточи, докато му липсва човешка компания.

Вижте още: 

Защо кучето обича да играе с чорапите ви

Защо кучето завърта в кръг преди да отиде до тоалетна

Виж още