Баба се нуждае от верен другар: 4-те най-добри домашни любимци за възрастни хора

домашен любимец и човек Снимка: iStock

П редставяме ви Лин, пенсионирана вдовица, която споделя дома си с две осиновени кучета и една котка. В проучване, публикувано в International Journal of Community Wellbeing, възрастната жена споделя, че нейните домашни любимци са нейният живот: „Обичам всяка минута, която са около мен и споделям с тях“, коментира тя. 

И въпреки че ние нямаме съмнение, че четириногите играят огромна роля в живота на техните собственици, последни проучвания по темата разкриват, че животните-компаньони осигуряват огромни ползи за здравето на по-възрастните хора.

Защо възрастните хора трябва да имат домашни любимци?

домашен любимец и човекСнимка: iStock

За възрастни хора като Лин, които са загубили съпрузите си, или за тези от тях, които живеят сами, домашните любимци играят основна роля за преодоляване на самотата. Освен това, кучетата им осигуряват и чувство за сигурност и безопасност. Останалите предимства за по-възрастните хора, живеещи с космати другарчета, включват:

Dogsandcats.bg
  • Грижата за домашния любимец дава усещане за цел.
  • Прекарването на време с животното помага на възрастния човек да намери спокойствие в настоящето, вместо да се занимава с миналото или да се тревожи за бъдещето.
  • Според Центровете за контрол и превенция на заболяванията, притежаването на домашен любимец може да намали кръвното налягане, нивата на холестерол, стрес и тревожност.
  • Ежедневните разходки с кучето увеличават мобилността на възрастните хора.
  • Кучетата предоставят възможност за социално взаимодействие по време на разходки из квартала.

Кои животни са подходящи за възрастните хора?

Всеки човек е различен, когато става въпрос за това от какво има нужда и по какъв начин животното-компаньон може да му го осигури. Пенсионерите, които обичат да пътуват, предпочитат по-малки кучета, които да ги придружават. Други по-възрастни хора търсят по-спокойно четириного, което обича разходките, а за трети няма нищо по-ценно от космат другар, който обича да се свива кротко в скута им вечер. 

домашен любимец и човекСнимка: iStock

Голяма част от възрастните хора предпочитат да избягват по-млади домашни любимци, тъй като кутретата и котенцата изискват повече време и внимание. Освен това, енергичните животни могат да доведат до някои рискове за здравето им, тъй като с годините мобилността намалява. За това и по-възрастните животни обикновено са предпочитан домашен любимец за пенсионерите – главно, защото по-лесно се приспособяват към по-спокоен начин на живот. 

Кой е най-подходящият домашен любимец за един възрастен човек?

Преди да доведете у дома животно-компаньон за любимата си баба или дядо, важно е да вземете предвид някои основни фактори като здравните нужди, мобилността и личността на възрастния човек, напомнят експерти от A Place for Mom. Необходимо е да си изградите и система за подкрепа – разберете се предварително кой член на семейството ви ще помага в грижите за животното и е готов да поеме отговорност, ако възникне непредвидена ситуация. 

домашен любимец и човекСнимка: iStock

  • Кучета

По-малките възрастни кучета са идеален компаньон за пенсионирани хора. Те са спокойни, по-кротки, обучени да ходят на каишка и в повечето случаи – са усвоили основни команди за послушание. По-възрастните кучета обичат да се разхождат, но са също толкова щастливи да се свият на дивана заедно със стопанина си, докато той чете книга или гледа телевизия. 

  • Котки

Възрастните котки са чудесен вариант за хора, които прекарват повече време у дома. Знаем, че мъркащите домашни любимци са щастливи да стоят на закрито и да прекарват дълги часове, удобно сгушени в нечий скут. Според American Humane повечето възрастни котки изискват едва 20 до 30 минути игра на ден, а всичко, което ви е необходимо за целта са въдица или играчка с лазерен лъч. 

домашен любимец и човекСнимка: iStock

  • Папагали

Птиците, особено папагалите, са чудесни домашни любимци за по-възрастните хора. Те изискват минимални грижи за почистване и поддръжка, като същевременно осигуряват компания. Папагалите са чудесен вариант и в домове, съставени от пенсионери, където не се допускат кучета или котки. И въпреки че са гласовити, смята се, че те са интелигентни, привързани птици, които се радват на човешкото общуване.

домашен любимец и човекСнимка: iStock

  • Зайци

Според експерти от Aviva In-Home Care, отглеждането на зайци осигуряват много ползи за възрастните хора. Те са малки и тихи, което ги прави чудесен избор в домове за пенсионери. От друга страна, зайчетата са общителни и обичат да получават щедри дози галене и милувки от своя специален човек. Те могат да бъдат научени да ходят по голяма нужда на определено място, което спестява необходимостта да излизат навън. Сравнително непретенциозни що се отнася до грижи, те просто се нуждаят от ежедневно хранене, прясна вода и чиста кутия за отпадъци. 

Виж още