Безопасен ли е дезинфектантът за ръце за кучето ни

куче Снимка: iStock

Д езинфектантът за ръце се е превърна в неизменна част от живота ни – повечето от нас имат по едно шишенце в чантата си и го носят всеки път, когато напуснат дома си. Той върши чудесна работа за ситуации, в които нямаме наблизо течаща вода или сапун, за да се измием. 

Но докато за нас единственият негативен ефект на дезинфектантът за ръце се изразява в изсушаване на кожата (което чудесно се „лекува“ с подходящ крем за ръце) трябва да имаме едно наум, че това все пак е химикал. А използването му около домашните ни любимци може да не е толкова безопасно. 

дезинфектантСнимка: iStock

Какво има в дезинфектанта за ръце?

докато за нас единственият негативен ефект на дезинфектантът за ръце се изразява в изсушаване на кожата (което чудесно се „лекува“ с подходящ крем за ръце) трябва да имаме едно наум, че това все пак е химикал. А използването му около домашните ни любимци може да не е толкова безопасно. 

Dogsandcats.bg

Различните марки дезинфектанти за ръце съдържат различни активни съставки, както и добавени цветове и аромати. Повечето от тях съдържат спирт или са на алкохолна основа – което налага задължително да ги държите далеч от обсега на домашния си любимец. 

Безопасно ли е да използвате дезинфектант за ръце около кучето си?

Макар да е напълно безопасен за стопаните, най-добре е да се въздържате да галите кучето си непосредствено, след като сте използвали дезинфектант за ръце. Изчакайте няколко минути, докато те изсъхнат напълно и тогава се порадвайте на косматия си приятел – съветват ветеринари.

За щастие – дезинфектантът за ръце има формула, която му позволява да се изпарява и абсорбира бързо от кожата. За това – щом ръцете ви са отново сухи е напълно безопасно да докосвате любимеца си без притеснение.

кучеСнимка: iStock

За какво да внимаваме

Ако се придържате към правилото винаги да изчаквате няколко минути, след като сте използвали дезинфектант за ръце около домашния си любимец – всичко ще е наред. 

Това, за което трябва да внимавате най-много е шишенцето с дезинфектант да не попада в обсега на любопитното ви приятелче. Както споменахме – повечето подобни продукти в търговската мрежа са на алкохолна основа. Ако кучето ви изпие дори и малко количество дезинфектант, това може да причини стомашно-чревни разстройства, включително повръщане, лигавене и диария.

При поглъщане на по-големи количества въздействието може да бъде по-сериозно и да се стигне до алкохолна токсичност. В този случай симптомите, които ще забележите са: дезориентация, треперене на крайниците, депресия, ниска телесна температура, забавено дишане/сърдечна честота. 

Добрата новина е, че сам по себе си дезинфектантът за ръце не представлява особен интерес за домашните ни любимци, а острата му миризма дори отблъсква голяма част от тях. Неприятният вкус на течността пък ще откаже кучето ви да погълне по-голямо количество от нея.

Ако животното е влязло в контакт с дезинфектант върху ръцете ви (близнало ви бързо и не сте имали време да реагирате, например)основният симптом, за който трябва да следите е прекомерно лигавене. Слюноотделянето обикновено е реакция на лошия вкус на течността.  

кучеСнимка: iStock

Какво да направим, ако кучето ни е погълнало дезинфектант за ръце?

Въпреки че острата миризма и неприятен вкус отблъскват повечето кучета, ако все пак домашният ви любимец е погълнал дезинфектант за ръце – важно е да потърсите ветеринарна помощ. 

За да защитите кучето си и да му спестите неприятни посещения до близката клиника за спешна помощ – най-добрият начин е да предотвратите контакта му с дезинфектанта ви за ръце. Както всеки друг химикал в дома ви – съхранявайте и този в шкаф или на друго място, до което животното няма достъп. Ако пък го носите в чантата си – уверете се, че тя е добре затворена и е извън обсега на любопитния ви кучешки приятел. 

 

Виж още