Безопасни ли са освежителите за въздух за кучето ни

куче Снимка: iStock

В секи стопанин на домашен любимец, който споделя дома си куче знае, че косматите ни приятели притежават умението да накарат апартамента да мирише по специфичен начин. И този аромат далеч не се асоциира с общото понятие за „свежест“. 

Дори и при редовно почистване и къпане, голяма част от собствениците на четириноги избират допълнителна помощ под формата на освежители за въздух. Въпреки че голяма част от тези продукти (особено тези с по-висока цена), обещават да премахнат миризмите от домашен любимец в дома ви, не всички те са напълно безопасни за използване около животните. Някои форми на освежители за въздух дори могат да бъдат токсични за косматия ви приятел и е желателно да се избягват.

кучеСнимка: iStock

Какво прави освежителите за въздух опасни за кучетата?

Една от ключовите съставки в много освежители за въздух са летливите органични съединения – ЛОС. Химикалите са отговорни за летливостта на продукта или с други думи – колко лесно той се превръща от течност (или твърда консистенция) в газ. 

Dogsandcats.bg

Благодарение на ЛОС се случва разсейването на приятната миризма от ароматизатора във въздуха. Тези съединения се използват и в разредители за бои и лакове, хладилни агенти, цигарен дим и други химикали като формалдехид.

ароматизаторСнимка: iStock

Според Агенцията за опазване на околната среда ЛОС могат да причинят негативни последици за здравето на хората и животните, включително дразнене на очите, носа и гърлото, дихателни проблеми, главоболие и гадене. Понякога може да се стигне и до по-сериозни проблеми като увреждане на черния дроб, бъбреците, нервната система и дори рак. 

Ефектите на ЛОС варират значително в зависимост от някои фактори като съставките и вентилацията в дома виНякои домашни любимци може никога да не усетят или изпитат негативни симптоми, но е най-добре да бъдете внимателни при избора си и да използвате пестеливо продукти, в чието съдържание има подобни химикали. 

Спрейове и добавки

ЛОС често се срещат в аерозолните спрейове и освежителни за въздух. Ако имате куче или друг домашен любимец и забележите, че в съдържанието на ароматизатора, който използвате в дома си е обозначено, че има ЛОС, препоръчваме ви да го използвате само в добре проветривите помещения.

ароматизаторСнимка: iStock

Уверете се, че всякакви спрейове, пръскалки или добавки са извън обсега на четириногия ви приятел, за да сте спокойни, че не може да го погълне. Ако забележите, че домашният ви любимец кашля, киха, повръща или се държи летаргично – преустановете употребата на всякакви освежители за въздух. И не губете време да се свържете с ветеринарния си лекар. 

Етерични масла

Етеричните масла стават все по-популярен продукт, който печели все повече последователи – главно заради естествения си произход. Често те се рекламират като безопасна за домашните ни любимци алтернатива на аерозолите и освежителите за въздух. 

Докато някои етерични продукти действително няма как да навредят на косматия ви приятел обаче, видът на използваното масло и концентрацията (до колко е разредено) са ключови фактори за определяне на безопасността му. 

Сред етеричните масла, които се считат за безопасни за използване около кучета са : лайка, лавандула, жасмин, мента и кедрово дърво.Можете да ги поставите в дифузьор или овлажнител, за да освежите дома си и да бъдете спокойни, че този аромат няма да предизвика неприятни странични реакции у домашния ви любимец.

Тамян и ароматизирани свещи

Въпреки че тамянът и свещите обикновено са добра алтернатива на освежителите за въздух с по-химична основа, те също могат да бъдат дразнещи за котки и кучета. Тъй като най-често тези продукти са изработени с помощта на етерични масла, ключови са ароматът и съставките им. 

кучеСнимка: iStock

Димът от изгарянето на тамян от друга страна, може да причини дразнене в дихателните пътища на домашните любимци. За това – ако палите пръчица с приятна миризма, постарайте се да е в помещение, което има подходяща вентилация. 

Безопасни за кучето ни алтернативи

За щастие, има редица възможности как да поддържате свежия аромат в дома си, без да се тревожите, че това ще се отрази зле на домашния ви любимец. Редовното почистване с прахосмукачка за премахване на космите, праха и пърхота, останали след кучето ви, винаги има своите ползи. Миризмите, идващи от самото животно, можете да туширате чрез къпане с подходящ шампоан. 

Помислете за инвестиция в пречиствател за въздух. Този уред значително ще подсили качеството на въздуха, а оттам – и миризмата, тъй като филтрира микроскопичните частици, включително – прах, акари, спори на мухъл, както и други алергени. 

кучеСнимка: iStock

Можете да подобрите вентилацията в дома си, като отваряте врати и прозорците широко в дните, когато навън е приятно. Уврете се и, че почиствате въздушните филтри на редовни интервали.

Домашно приготвените спрейове, направени на основата на етерични масла, са чудесна и безопасна алтернатива. Някои от тези продукти като масло от кедрово дърво и лавандула, могат да се прилагат и като спрей за тяло, с което да пръскате от време на време козината на домашния си любимец. Погрижете се преди това да са правилно разредени и отново – не прекалявайте с количествата. 

 

 

 

Виж още