Безопасни ли са затоплящите се легла за кучето ни

кучешко легло Снимка: iStock

С понижаването на температурите навън, повечето собственици на кучета започват да се замислят как да направят хладните зимни дни по-комфортни за домашните си любимци. 

Наред с допълнителните одеяла, топли дрешки и обувки, отопляемите легла или нагряващите се подложки набират все по-голяма популярност. Те са особено подходящи за възрастни животни или такива със здравословни проблеми, тъй като могат значително да подобрят нивата на комфорт. На пазара можете да откриете различни модели отопляеми легла, от които да избирате на база възрастта и нуждите на вашия домашен любимец. 

Някои стопани имат известни резерви, когато става въпрос за закупуване на отопляемо легло за тяхното куче. Опасенията на повечето от тях са свързани с главно с безопасността им. Истината е, че нагряващите се подложки и легла са опция, която може да бъде от полза за някои четириноги, докато за други – те не са толкова необходими.

Какво трябва да знаете за отопляемите легла за кучета

Ако решите да инвестирате в отопляемо легло за вашия домашен любимец, важно е да имате предвид следните неща:

Dogsandcats.bg

Ако имате възрастно куче

В случай, че косматият ви приятел е достигнал „златния си период“ то следва да знаете, че животното не се радва на същото добро здраве, каквото е имало в годините преди това. Ако четириногото страда от:

  • Артрит
  • Дисплазия на тазобедрената става
  • Проблеми с кръвообращението
  • Наранявания на гръбначния стълб

или други заболявания, които засягат ставите му, то е подходящ кандидат за затоплящо се легло. 

Топлината на постелката може да помогне за успокояване на болката, което го прави идеалната възможност за качествена почивка на вашия възрастен космат другар. Най-добре би било да заложите на ортопедична, отопляема версия – за допълнителен комфорт и подкрепа. Въпреки това – не забравяйте винаги да наблюдавате кучето, докато леглото е включено. Животни, които срещат затруднения или болки при ставате може да имат нужда от помощ, когато им стане твърде горещо.

кучешко леглоСнимка: iStock

Ако вашето куче няма козина

Не всяка порода е благословена с дебело палтенце като Сибирското хъски, което да топли представителите й през зимата. Тънките, мънички или кученцата без козина, ще се почувстват съвсем на място в отопляемо легло. Така ще им гарантирате комфорт и през най-хладните зимни нощи.

Безопасни ли се отопляемите легла за домашните ни любимци?

Ако използвате отопляемо одеяло през зимата, то знаете колко е удобно то, когато навън е студено. Същото се отнася и за домашния ви любимец. Отопляемите легла за кучета се нагряват безопасно за нуждите на кучето и работят на ниско напрежение, което ги прави безопасни за домашни любимци.

Има много опции за избор

Нагряващите се подложки и затоплящи се легла се предлагат в различни стилове и модели, което ви позволява да изберете такъв, който подхожда на вашия домашен любимец. Някои изискват да са включени в контакт, докато други са безжични. Трети идват като нагревателни подложки, които могат да се сложат директно в клетката на кучето (ако ползвате такава). 

кучешко леглоСнимка: iStock

Когато купувате отопляемо легло за кучето си, уверете се, че има кабел, устойчив на дъвчене, както и подвижен калъф, който да можете лесно да свалите и изперете, когато е необходимо. Не забравяйте да следите за всички указания за безопасност на продукта, за да избегнете възможни наранявания. И винаги наблюдавайте косматия си другар, докато леглото е включено.

 

 

Виж още