Безопасни растения за кучетата, с които да освежите двора си тази пролет

цветя Снимка: iStock

П ролетта все по-често ни напомня за себе си, а ако имате двор или къща извън града, то сигурно вече сте започнали да събирате идеи как да я освежите. В случай, че имате куче обаче, нещата стават една идея по-сложни. 

Когато става въпрос за растения и домашни любимци, безспорно и двете внасят много обич и светлина в живота ни. Но, за съжаление, невинаги съжителстват в хармония и разбирателство (образно казано, разбира се!). Всъщност, някои растения могат да бъдат направо смъртоносни за косматите ни другари. Добрата новина е, че много от красивите цветя и храсти, с които можем да допълним пролетната феерия в двора си, са безопасни за кучетата. Стига да подходите разумно – двете могат да съжителстват прекрасно, допълват от Американския киноложки клуб.

Искате да освежите градината си, но не сте сигурни кои растения са безопасни за кучетата? Свършихме част от работата вместо вас – вижте няколко идеи от нас! Любими и ароматни, те ще добавят красота и цвят, без да представляват заплаха за косматия ви другар. А като бонус – можете да ги откриете в близкия магазин за дома и градината, железария или по-голям супермаркет. 

  • Рози

Розите са абсолютна класика за всички времена и могат да добавят романтичен елемент към всяка пролетна градина! Има толкова много разновидности, от които да избирате, за това и тези цветя присъстват в почти всяка градина – без значение дали говорим за къща на село или модерна вила в предградията на града. 

Dogsandcats.bg

розиСнимка: iStock

Всичко, от което имат нужда розите, са слънчева светлина, редовно поливане и подрязване. А в замяна те ще останат цветни и пищни през цялата пролет – без да представляват заплаха за косматите ви приятели. 

  • Слънчоглед

Слънчогледите са олицетворение на лятото. И, признаваме си, наши лични фаворити! Това едногодишно растение се предлага в различни размери, а това, което ги обединява е, че са безопасни за домашни любимци. Една идея от нас: разположете ги покрай оградата си – така ще създадете страхотна слънчева граница, която ще вижда всеки, преминаващ близо до къщата ви. 

Както подсказва и името им, слънчогледите имат нужда от слънчево място и много вода като добавка. И тъй като слънчогледите губят ярките си венчелистчета, семената узряват и привличат птици през есента. 

цветяСнимка: iStock

  • Камелия

Тези цъфтящи храсти изискват малко повече грижа, но след като се вкоренят здраво във вашата градина, те ще продължават да се връщат всяка година на същото място. Какво по-хубаво от това, нали?

Камелиите предпочитат частична сянка, а възрастните растения могат да оцелеят с малко поливане, а докато са млади е добре да им осигурявате повече вода, докато пуснат корен.

цветяСнимка: iStock

  • Невен

Тези цветя са не просто красиви – те също така ще доведат печелите във вашата градина. Като бонус – действат и като форма на естествен контрол над вредителите, тъй като възпират бръмбари и други вредни насекоми, които могат да заразят или унищожат растенията ви. А техните зашеметяващи, подобни на слънце цветчета носят толкова настроение! Безопасни за кучетата, те са чудесен избор за пролетно освежаване на градината или задния ви двор!

цветяСнимка: iStock

  • Магнолия (храст)

Повечето хора си представят големи, величествени дървета, когато чуят магнолия, но това безопасно за домашните ни любимци растение се предлага и като храст. Не се тревожете – уникалните бледо розови, бели или лилави цветове, които толкова обичате, са си същите! Магнолията ви ще се чувства най-добре на слънчево място.

цветяСнимка: iStock

  • Розмарин

Розмаринът е подходящ за кулинарна употреба и се счита за безопасно за кучетата растение, но пълзящият му сорт е това, което ние наричаме красиво допълнение към всяка градина! Издръжлив начин да запълните празните пространства в двора си с нисък, пухкав облак от вечнозелено растение. Розмаринът обича слънца, а ако му го осигурите, ще получите в замята ароматния му дъх винаги, когато кучето ви мине през него!

цветяСнимка: iStock

 

Виж още