Безопасно ли е да оставим кучето си да се вози на ескалатор

куче ескалатор Снимка: iStock

И така, излизате с кучето си до близкия шопинг център и не след дълго се изправяте пред дилема. Защото пред вас има движещ се ескалатор. Въпросът е – дали са се качите на него с домашния си любимец или да се насочите към стълбите? Предлагаме ви заедно да разгледаме кой е най-добрият вариант за вас и четириногият ви спътник, както и какви стъпки можете да предприемете, за да минимализирате възможните рискове.

куче ескалаторСнимка: iStock

Осъзнаване на рисковете

Накратко, най-безопасният вариант за вас и домашния ви любимец, е да избягвате напълно ескалаторите. По същество, ескалаторът е движеща се машина, която съдържа различни движещи се компоненти. И тъй като не са изключени оплитания, залитания и липса на координация на лапите на животното (все пак това са движещи се стълби!), използването на ескалатор може да причини наранявания на домашния ви любимец. Ако нямате друга възможност и ви се налага да използвате ескалатор обаче, има някои неща, които можете да направите, за да гарантирате безопасността на четириногия си другар.

Вие познавате кучето си най-добре

Добре е да вземете предвид темперамента на домашния си любимец. Как се справя с нови ситуации? Колко е нервен? Може ли да стои на едно място или постоянно трябва да е в движение? Ако кучето ви се стресира лесно, тогава може би си струва да пропуснете ескалатора. От друга страна, ако имате едно уверено и послушно четириного, то можете да се качите на ескалатора една идея по-спокойни. 

Dogsandcats.bg

куче ескалаторСнимка: iStock

Безопасността винаги е на първо място

Най-лесният и безопасен начин кучето ви да използва ескалатор е да го вдигнете на ръце. По този начин имате пълен контрол над него, а самото животно ще се чувства по-сигурно в ръцете ви. Има обаче доста голяма разлика в това да носите едно Чихуахуа и един Немски дог, например. (макар че, признаваме си, ако видим някой да носи Немски дог на ескалатор, бихме били искрено впечатлени!). 

Големите кучета и тези от гигантските породи трябва да избягват да се возят на ескалатор, тъй като телата им най-вероятно ще се простират на две противоположни стъпала, което не е идеална ситуация. 

Използвайте ескалатора в по-спокойно време

Час пик в метрото, например, може да е най-лошият момент да използвате ескалатор заедно с кучето си. Вместо това, заложете на по-спокойните часове от деня.

Не пестете похвалите 

Първите няколко пъти, когато се качи на ескалатор, може да са стресиращи за кучето ви. Сякаш го учите на нов трик – на животното му трябва малко време, за да разбере какво се иска от него да прави. Не пестете похвалите, отправяйте му устни напътствия и го почерпете с вкусни лакомства! 

куче ескалаторСнимка: iStock

Дръжте нещата под контрол

Разсейването и загубата на контрол, докато сте на ескалатора, са абсолютно противопоказни. Нещо повече – по този начин можете да застрашите себе си, останалите и домашния си любимец. Най-добре е да държите животното на къс и стегнат повод, така че да е близо до вас през цялото време. 

Винаги оставяйте другите да се качат на ескалатора преди вас и домашния ви любимец, така че да имате достатъчно време кучето ви да се качи, без да се чувства припряно.

Качването и слизането - най-трудната част

Повечето кучета, по инстинкт, не приемат добре движещите се подове. Също така, качването и слизането от ескалатора може да бъде трудно за самото животно. Може да е от полза да обучите предварително домашния си любимец да прескача решетката, откъдето тръгват движещите се стълби, за да се избегне паника и потенциално охлузване на краката.

Най-добре е да се придържате към стълби, които не се движат

В крайна сметка, може би ще ви бъде далеч по-лесно и несъмнено – в пъти по-безопасно просто да се качите по стълбите. Разбира се, в някои случаи използването на ескалатор може да бъде неизбежно, за това е добре да сте подготвени как да го направите възможно най-безопасно и спокойно. 

Виж още