Билки и подправки, които са полезни за кучетата

куче билки Снимка: iStock

Б илките и подправките са това, което прави храната истински вкусна! Кой човек не обича добре подправеното ястие? А знаете ли, че същото се отнася и за домашните ни любимци? Много собственици на четириноги всъщност не са наясно, че някои от любимите им билки и подправки крият неподозирани ползи и за четириногия им другар. Важно е да отбележим, че някои са токсични за кучета и никога не бива да попадат в лапите им. 

кучеСнимка: iStock

Вижте още: Кои подправки са полезни и кои - опасни за кучето ни

Тук ще спрем вниманието си върху някои безопасни билки, които можете да добавите към яденето на питомеца си за допълнителен аромат, вкус и хранителни вещества! 

Dogsandcats.bg
  • Риган

Риганът най-често се свързва с пица и паста, но тази билка е с високо съдържание на антиоксиданти и флавоноиди. Освен за подправяне на ястия, тя се използва за подпомагане на лечението на храносмилателни проблеми при хората и кучетата, тъй като намалява диарията и газовете.

  • Розмарин

Розмаринът е чудесна билка, която можете да включите без притеснения в менюто на домашния си любимец. Той има високо съдържание на желязо, калций и витамин В6. 

кучеСнимка: iStock

Освен това е доказано, че действа като антиоксидант, намалявайки риска от рак и сърдечни заболявания. Розмаринът също е и естествен репелент срещу бълхи!

  • Мента

Ментата се използва за успокояване на разстроен стомах, намаляване на газовете, против гадене и в помощ на хора, на които им става лошо по време на път. Ако домашният ви любимец има проблеми с храносмилането, опитайте да добавите малко мента в диетата му, за да проверите дали ще помогне.

  • Магданоз

Магданозът често допълва човешките ястия и салати, но тай е пълна с флавоноиди, антиоксиданти и витамини. Тази подправка е антибактериална, противовъзпалителна и може да се бори срещу инфекции на пикочните пътища и камъни в бъбреците. 

кучеСнимка: iStock

  • Босилек

Босилекът е богат на антиоксиданти, като същевременно има антивирусни и антимикробни свойства, които помагат за намаляване на риска от рак и диабет. Добавянето на малко босилек към диетата на вашето куче също може да помогне за намаляване на болката и възпалението при кучета с артрит.

  • Канела

Канелата помага за регулиране на кръвната захар и може да намали инсулиновата резистентност. Освен това е противовъзпалително средство, предпазва от сърдечни заболявания и се бори със свободните радикали.

  • Кориандър

Кориандърът е друга страхотна билка, която може да помогне при храносмилателни проблеми. Известно е, че облекчава гаденето, намалява диарията, намалява газовете и помага за детоксикацията на тялото. Кориандърът също е богат на витамин А, С, калий, цинк и други основни минерали. Избягвайте обаче да давате кориандър на бременни животни, тъй като може да стимулира контракциите.

кучеСнимка: iStock

  • Джинджифил

Може би ще ви е любопитно да научите, че в малки дози джинджифилът е безопасен за кучета. Той е богат на антиоксиданти, които облекчават гаденето, повишават когнитивната функция, регулират кръвната захар и намаляват стомашно-чревните проблеми. Джинджифилът също е противовъзпалително и може да помогне на кучета с артрит.

Както при всяка нова храна, винаги трябва бавно да въвеждате билки и подправки в диетата на вашето куче. Винаги ги давайте и малки дози, тъй като много от тези билки могат да имат странични ефекти, ако се погълнат в големи количества. Ако вашето куче има някакви медицински или здравословни проблеми, консултирайте се с ветеринарния си лекар, преди да добавите нещо ново към менюто му.

Виж още