Болно ли е кучето, ако носът му не е влажен

кучешки нос Снимка: iStock

С топаните на кучета твърдо вярват, че носът на здравият им домашен любимец трябва да е мокър и студен. Често това е основната индикация, че животното е добре, развива се щастливо и хармонично. 

Независимо дали ще е в момента, когато любимеца ни подуши съненото ни лице сутрин, или когато протягаме ръка внимателно, за да му дадем лакомство – свикнали сме да усещаме по кожата си точно това – един мил, студен и влажен нос. Какво означава обаче, когато той е сух и има ли причини за притеснение?

Защо кучетата имат мокри носове?

Обонянието на кучето е най-сигурният му и доверен съюзник в опознаването и разбирането на околния свят. Когато той е влажен ароматните частици се придържат по-добре и това дава по-добра възможност на четириногия ни приятел да разбира и взаимодейства със средата около себе си. Неслучайно едно от основните неща, което прави кучето доста често, е да се облизва, нали?

Поглед отблизо                              

Влажният нос на вашия любимец има и друга важна функция – той му помага за регулиране на телесната температура. Може би сте забелязали, че в горещ ден или след физически упражнения той е по-мокър от обикновено? Това е така, защото кучетата нямат потни жлези по цялото си тяло, както сме ние, хората. Вместо това техният организъм е „разработил“ съвсем различна система, която им помага да противодействат срещу топлината. Тя включва овлажняване на носа и лапите, учестено дишане и запъхтяване.

Dogsandcats.bg

Да се притеснявам ли, ако кучето ми има сух нос?

Ако носът на вашето куче е сух, вероятно се чудите дали това е причина за безпокойство? Отговорът е, че не е задължително.

Сухият нос на кучето не е сигурен индикатор за здравословен проблем.

Има няколко различни фактора, които трябва да се вземат под внимание. 

Сух нос при здрави кучета

Причини, поради които здраво куче може да има сух нос:

Обичайно състояние през различните часове на деня. Да, носът на вашето куче може да е по-сух или по-влажен сутрин или вечер, например. 

Дехидратация след разходка и физическа активност. Уверете се, че вашето куче има на разположение достатъчно прясна вода, за да възстанови баланса на организма си.

След дрямка. Някои кучета поддържат носа си мокър, като непрекъснато го облизват. Това няма как да стане по време на дрямка, за това и често, когато се събудят той е по-сух от обикновено.

Високи температури. Излагането на суха среда може да направи носа на кучето по-сух от обикновено. Това важи с пълна сила както за летните месеци, така и през зимата, когато различните уреди за поддържане на топлина в стаята изсушават въздуха.

Възраст. Според специалисти в зряла възраст носовете на кучетата са по-склонни към сухота. 

кучешки носСнимка: iStock

За какво да внимавате, ако забележите, че носът на кучето ви е необичайно топъл и сух:

  • Ако кучето не престава да ближе сухия си нос – тежка дехидратация

Сухотата в носа може да бъде симптом на тежка дехидратация. Останалите симптоми, които ще забележите, са прекомерно задъхване, хлътнали очи, липса на еластичност на кожата, летаргия, повръщане. Винаги следете дневния прием на вода на вашето куче и не се колебайте да се свържете с ветеринарен лекар, ако сте забелязали някой от тези предупредителни знаци.

  • Слънчево изгаряне

Ако носът на вашето куче е не само сух, но и топъл, видимо червен, вашият домашен любимец може да страда от слънчево изгаряне. Ако случаят е такъв, следва да потърсите незабавно медицинска помощ и да се свържете с ветеринарния си лекар възможно най-скоро. 

  • Необичаен секрет от носа

Ако забележите гъст секрет, понякога съчетан с кръв, заведете незабавно кучето си на лекар. Това може да е знак за тежък здравословен проблем. 

В заключение, само сухият кучешки нос не е достатъчен, за да решите дали кучето ви е здраво или болно. Има редица фактори, на които да обърнете внимание, преди да поставите диагноза, че нещо не е наред. Но винаги е добре да имате едно на ум.

Вижте още:

Потят ли се кучетата?

Виж още