Бордър коли: 5 причини защо обичаме тази порода

Бордър коли Снимка: iStock

Я рки, енергични и ентусиазирани, Бордър коли е една от най-популярните и обичани породи кучета. Ако сте сред щастливците, които са имали едно от тези смели четириноги в живота си, то тогава добре знаете колко вълнуващ е съвместният живот с тази работна порода. 

Бордър колиСнимка: iStock

Предлагаме ви още 5 причини, поради които сме сред изявените почитатели на тези страхотни пазители на англо-шотландската граница!

  • Те са изключително умни

Ако Бордър колито беше човек, то щеше да е абсолютен отличник с каквото и да се захване! Широко признати като една от най-интелигентните породи кучета, тези четириноги са способни да научат безброй думи и команди.

Dogsandcats.bg

Бордър колиСнимка: iStock

  • Енергични и невероятни спортисти

Бордър коли имат славата на олимпийците в света на кучетата. Дори и бегъл поглед на някое от шоутата в Уестминстър и Крафтс, и ще забележите, че много от четириногите, които се качват на подиума на победителите, често са Бордър коли. Със своята бързина, издръжливост и желание да следват команди, те се отличават с пъргавината си. Основно качество, необходимо им при овчарската работа, за която се използвани първоначално в миналото. 

Бордър колита са печелили Уестминстърския шампионат по аджилити седем от осем години. Последният победител е Върб, 8-годишно куче от Уинкот, Пенсилвания.

  • Могат да спасяват животи

Освен за пастирска работа, Бордър колитата често се използват и при търсене и спасяване. Способността им да се съсредоточават и силната им работна етика ги правят идеални за този тип работа, въпреки че за тях това е по-скоро като игра на криеница.

Бордър колиСнимка: iStock

  • Те са страхотни приятели за всякакви приключения

Със своята безгранична енергия и любов към природата, Бордър коли е идеално куче за всеки приключенец! Можете да бъдете сигурни, че домашният ви любимец ще ви последва с готовност навсякъде – без значение дали отивате на поход в планината, излет на язовир или до близкия парк на джогинг!

  • Те могат да направят почти всичко

Бордър коли е куче, което винаги е нетърпеливо да научи нещо ново и е способно да върши всякаква работа, която му се възложи. Тези четириноги буквално нямат умора, но високите им енергийни нива означават, че животното ще се нуждае от поне 2-3 дълги разходки на ден. Бордър коли определено не е порода, подходяща за хора, които са заети по цял ден. 

Бордър колиСнимка: iStock

 

Виж още