Чести грешки при дресурата на кучето, които насърчават лошите навици

куче Снимка: iStock

В ъпреки че можем да научим едно куче на почти всичко, понякога, въпреки сякаш безкрайните ни усилия, търпение и безбройни посещения на различни тренировъчни класове, някои домашни любимци все още се борят да усвоят прости команди като „седни“ или „стой“. Ако това ви звучи познато, то знайте, че не сте сами. 

За да сме в помощ на всички стопани, които имат усещането, че сякаш не се справят и не стигат до никъде с дресурата на косматите си другари, предлагаме ви да разгледаме заедно пет от най-честите грешки в обучението на четириногите, селектирани от Американския киноложки клуб (АКС). 

кучеСнимка: iStock

По възможност, опитайте се да ги избягвате, защото те от своя страна могат да доведат до поява на лоши навици. И не само това – да повлияят на успешното обучение на питомеца ви занапред. 

Dogsandcats.bg
  • Непрактикуване на наученото редовно

Обучителна сесия веднъж или два пъти седмично е недостатъчно време, за да постигнете устойчиви и трайни резултати. Практикуването на вече тренирани команди в различни ситуации – когато сте у дома или на разходка, е особено важно. 

Уверете се, че тренирате, дори по няколко минути всеки ден. Кучетата имат манталитета на прохождащо човешко дете и точно като един малчуган, вниманието им върху конкретно нещо е краткотрайно. За това, най-добър успех ще имате, ако сведете тренировките между 5 до 10 минути, пишат от АКС. И не забравяйте, разбира се, да се запасите с достатъчно лакомства, за да подсилите желаното поведение на любимеца си. 

кучеСнимка: iStock

  • Твърде много повторения

Някои собственици на четириноги имат склонността да повтарят определена инструкция или команда (като „долу“ или „седни“, например) отново и отново, въпреки че домашният им любимец очевидно не ги слуша. Всъщност, тези действия имат по-скоро отрицателен ефект върху животното, защото съвсем скоро то просто започва да не ви обръща внимание, докато не кажете думата пет или шест пъти.

кучеСнимка: iStock

Повтаряйки дадена реплика, вие учите кучето си, че няма проблем, дори и да не реагира веднага, защото вие ще продължите да повтаряте командата. Грешка, която няма да научи животното да идва при вас, ако преди това не чуе „ела, ела, ела, ела“. 

  • Безсмислено повторение

Често срещана тренировъчна грешка – кучето ви не възприема дадена команда, но вие, вместо да смените тактиката, опитвате едно и също отново и отново, очаквайки различен резултат. 

Специалистите на АКС препоръчват, ако продължавате да опитвате същия метод на обучение, но домашният ви любимец очевидно не схваща репликата – просто спрете! 

кучеСнимка: iStock

  • Използване на отрицателни асоциации

Използването на положителни асоциации, водещи до приятни за кучето ситуации е далеч по-продуктивно, отколкото да викате четириногия си приятел, за да свърши или участва в нещо, което не му допада. 

Нека вземем за пример къпането. Ако извикате кучето си да дойде и то го направи, а след това – следва едно от най-омразните му занимания, когато му кажете „да дойде“ следващия път, то със сигурност ще се поколебае дали да го стори. Или може би ще се направи, че не ви чува. 

Важно е, когато за първи път започнете да тренирате домашния си любимец, да изграждате у него положителни асоциации, за да научи той, че ако изпълни каквото се иска от него, ще последва нещо приятно. А нещата, за които предварително знаете, че няма да му допаднат – оставете за последно. 

кучеСнимка: iStock

  • Тренировки, когато вие или кучето ви не сте в настроение

Въпреки че залагате на продуктивни методи и подсилване на желаното поведение в дресурата, важно е да си напомняме, че обучението все пак трябва да бъде забавно изживяване, което да помогне за заздравяване на връзката между домашния любимец и стопанина му. 

Ако сте разстроени или не сте в настроение, по-добре пропуснете тренировъчната сесия, защото това ще бъде донякъде контрапродуктивно и дори ще накара кучето да си мисли с известна неприязън към дресурата.

кучеСнимка: iStock

Вижте още:

Важни съвети при дресурата на осиновено куче

Как да спрем кучето да лае щом се звънне на вратата

Виж още