Как да спрем кучето да лае щом се звънне на вратата

кучета Снимка: iStock

В секи път, щом някой звънне на вратата ви се повтаря един и същ сценарий: кучето ви, независимо с какво се занимава, се „изстрелва“ към антрето, а целия апартамент се оглася от силния му лай. Често – постепенно ескалиращ и придружен с подскачане. Ако ви звучи познато – бързаме да ви успокоим, че не сте сами. Много домашни любимци се вълнуват прекалено, когато някой позвъни на вратата – познат или непознат.

Освен ако не сте взели домашен любимец с цел да ви пази и алармира за всичко, което привлече вниманието му, скачането, лаенето и хвърлянето по вратата са не само стресиращи за собствениците на кучета (и гостите им), но са натоварващи и за самите животни.

За щастие, можете да помогнете за минимализиране на това поведение у домашния си любимец. Не е никак сложно – просто трябва да го научите на определени правила и маниери, свързани със звънеца. 

Dogsandcats.bg

Целта е да намалите чувствителността на кучето към звука, който издава устройството и да го научите какво се очаква да направи, щом го чуе. А именно – да отиде на конкретно място, седне и чака. Гарантираме ви, че ако косматият ви другар усвои това умение, животът и на двама ви ще бъде много по-спокоен. Ето и как да го направите – в няколко лесни, но ефективни стъпки:

Стъпка 1. Промяна на асоциацията

Ако домашният ви любимец е много развълнуван и се ентусиазира прекомерно щом някой позвъни на вратата ви, вашата първа задача е да го накарате да не приема звука за нещо изключително. Това може да се случи чрез метода на десенсибилизиране (постепенно излагане на дразнителя в безопасна степен). Можете да направите това или като използвате действителния звънец на вратата си, или записан шум, подобен на него (ще откриете подобни видеа в YouTube). 

  • Запасете се с шепа от любимите лакомства на домашния ви любимец. За предпочитане – кокалчета или бисквитки, които му отнемат малко повече време. 
  • Покажете едно лакомство на кучето. Докато то го похапва от ръката ви – натиснете звънеца на вратата.
  • Похвалете животното, докато продължава да се облизва и ви гледа в очакване на още лакомства. 
  • Повторете действията в точната последователност няколко пъти

Важното е винаги, когато домашният ви любимец похапва лакомството или се облизва, след като е привършил, да натискате звънеца. А след това – докато звукът постепенно отшумява – да хвалите животното. 

кучеСнимка: iStock

Стъпка 2. Отиди на място!

След като домашният ви любимец свикне със звука на звънеца, следващата стъпка е да го научите как да сяда мирно, когато на вратата има някой. Основното е да дадете на животното нещо, което да прави и което да ангажира вниманието му. То трябва да е несъвместимо с лай/скачане/драскане по вратата. Това ще ви позволи да обърнете подходящо внимание на посетителите си (дори и да е доставчикът на пица), като същевременно домашният ви любимец няма да се стресира излишно. 

Полезно би било да имате някой, който да ви помогне при тази тренировка. Неговата работа ще е да стои отвън и да натиска звънеца по ваш сигнал. Ето какво да направите: 

  • Когато звънецът на вратата прозвучи – привлечете вниманието на кучето с лакомство с висока стойност (парченце бекон, сушено месо или нещо, което давате по-рядко като награда на животното)
  • С щастлив и ентусиазиран глас похвалете кучето и използвайте лакомството, за да го примамите в леглото му или на постелката, където желаете да се научи да сяда. Когато то е на желаното от вас място – наградете го. 
  • Повторете това упражнения няколко пъти в продължение на няколко дни.
  • Можете да включите команди като „Седни на място!“, „Мирно!“, които да въведете постепенно, докато продължавате да напътствате кучето. 
  • Когато домашният ви любимец се почувства по-уверено, започнете постепенно да премахвате физическата примамка, като използвате само командите. 
  • С течение на времето можете да продължите да работите върху това умение, докато партньорът ви отваря вратата.

Двамата можете да си говорите, като междувременно дадете команда на кучето да отиде „на мястото си“ и го похвалите за това, че е останало там. 

кучеСнимка: iStock

Стъпка 3. Звънецът на вратата се превръща в знак

Последователността е от ключово значение, когато работите за преподаване и усвояване на маниерите, свързани с реакциите на кучето ви щом чуе някой да звъни на вратата. Крайната цел на гореизброените упражнения е в крайна сметка звука, който животното чува, да се превърне в сигнал, който да свързва с отиване на определено място. Това ще ви позволи да посрещнете гостите, да поговорите с човека на вратата и да размените две думи с доставчика без да се „надвиквате“ с лая на домашния си любимец. И без самото раздразнено куче да ви пречи. 

Съвет: Дори и след като домашният ви любимец е усвоил това умение, добра идея е да имате буркан с лакомства под ръка, който да държите близо до входната си врата. По този начин ще можете бързо да възнаградите кучето, ако някой неочаквано звънне на вратата или ви бъде доставен пакет в час, в който не сте го очаквали. 

Безопасността на първо място

кучетаСнимка: iStock

Винаги, когато тренирате кучето си на маниери, свързани със звънеца на вратата ви, помислете предварително за някои основни правила, свързани с безопасността на животното. Ако кучето ви, например, използва всеки повод, за да се провре и избяга през отворена врата – може би е по-добре да е на повод, докато провеждате обучението. Бъдете готови за непредвидени ситуации и най-важното – бъдете търпеливи, за да постигнете желаните резултати. 

 

Вижте още:

5 основни команди, на които да научите кучето си

Как да научите кучето да тича с вас в парка

 

 

Виж още