Да направим Коледа безопасна за кучето ни

куче коледа Снимка: iStock

В сички познаваме онова приятно и вълнуващо чувство, което ни обзема в Коледната сутрин. Нетърпеливи да разгледаме какво има за нас под елхата, докато из дома ни се носи аромат на канела, джинджифилови сладки и прясно кафе… Истинска идилия! Преди да отворите нетърпеливо подаръците обаче, уверете се, че сте взели всички необходими предпазни мерки, за да осигурите безопасността на домашния си любимец. 

По време на празниците е лесно да забравим, че водени от любопитството си и всеобщата еуфория, кучетата ни могат да сътворят чудесни „тържествени“ бели.

За това - не позволявайте вашата Коледа да бъде прекъсната от спешно пътуване до ветеринарния лекар и се погрижете навреме за някои възможни опасности за косматия ви приятел, които „дебнат“ из дома ви. 

Dogsandcats.bg
  • Обезопасете елхата

Може би не би било прекалено да каже, че епицентърът на празничната опасност за домашния ви любимец е коледната елха. Погрижете се да я защитите по всички възможни начини, които ви хрумнат, защото красиво украсеното дръвче може да причини на четириногия ви другар широка гама от наранявания и дискомфорт. И всички те, съпътствани от „празнична“ сметка в спешната ветеринарна клиника в близост. 

Ако е възможно, поставете елхата на по-високо място – стол, масичка или друг вид поставка, важното е да не е на нивото на очите и муцуната на домашния ви любимец – в седнало положение. Винаги наблюдавайте косматия си спътник, когато се навърта (а това ще се случва често, бъдете сигурни) около дървото, а ако е възможно – поставете го в стая, която можете лесно да затворите, когато не сте вкъщи. 

Любопитните кучета (а и котки) ще искат да изследват странното дърво, което се е появило в дневната ви, може да се опитат да го подушат, да минат под него, да го заобикалят… Все действия, които лесно могат да доведат до падането на елхата на пода. За това – уверете се че подложката й е достатъчно стабилна, за да избегнете опасното бедствие при преобръщането й. 

куче коледаСнимка: iStock

  • Бъдете внимателни с коледните светлини

Всички лампички, LED светлини и дрънкулки, които традиционно използваме, за да вдъхнем празничен живот на елхата и дома си, определено са красиви, но могат да представляват и реална заплаха за домашния ви любимец. Според информация на ветеринарни лекари зачестяват случаите на кучета, които са получили токов удар, вътрешни наранявания или чревна блокада, след като незабелязано от стопаните си са сдъвкали някой кабел. 

За да избегнете неприятен развой на събитията, уверете се, че сте закрепили празничните светлини добре на самата елха, както и кабелите са включени в контакти, които са извън обсега на вашия любопитен домашен любимец. Блокирайте достъпа на животното и до всякакви разхлабени кабели или проводници.

куче коледаСнимка: iStock

  • Орнаментите могат да бъдат смъртоносни

Под орнаменти обединяваме всички видове коледни играчки и украшения, които не са изработени от дърво или естествени материали. 

Дъвченето и гълтането на пластмасови гирлянди, топки, панделки и други играчки, разпръснати по елхата или на други места из дома ви, може да причини порязвания в устата, гърлото и храносмилателната система на кучето ви. Не са изключени охлузвания по лапите и други сериозни наранявания, а понякога се стига и до фатален край в следствие на стомашно-чревен блокаж.  

куче коледаСнимка: iStock

  • Изберете безопасни коледни растения

Популярни декоративни растения като имел, Холи и коледната звезда, могат да бъдат отровни за домашния ни любимец при поглъщане. 

Английските и азиатските разновидности на растението Холи съдържат токсични сапонини, които могат да причинят сериозен стомашно-чревен дистрес при консумация. Яденето на листата и плодовете на имела пък, може да причини стомашно разстройство и забавен пулс. 

Коледната звезда обикновено е токсична само при поглъщане на големи количества, така че репутацията й на най-опасното коледно растение е донякъде незаслужена. Въпреки това – млечнобелият сок в стъблото има тенденция да причинява диария, прекомерно слюноотделяне и повръщане, което може да застраши здравето на скъпото ви куче.

Коледните букети и флорални композиции, които съдържат лилии, също представляват опасност за домашните любимци, особено за котките. Всъщност, необходими са едва няколко хапки от растението лилия, за да причинят потенциално фатална бъбречна недостатъчност при мяукащите четириноги. 

куче коледаСнимка: iStock

  • Дръжте подаръците и бонбоните извън обсега на кучето си

Уверете се, че коледният ви чорап действително виси на камината, а не е някъде по земята около нея. Детските играчки, опаковани с найлон, празничните декорации по кутиите, панделки, конфети и бонбони – всички те трябва да се държат на място, недостъпно за домашния ви любимец. 

куче коледаСнимка: iStock

Ако имате подозрение, че косматият ви спътник може да е изял нещо, което не трябва – незабавно се свържете с ветеринарния си лекар. Не забравяйте да се поинтересувате как ще работи той по празниците и се погрижете винаги да имате под ръка номера на близката спешна клиника.

 

Виж още