Да покараме колело с кучето ни

куче Снимка: iStock

А ко обичате да карате колело и имате домашен любимец, със сигурност едно от нещата, които бихте искали да споделите с него е една приятна велосипедна разходка сред природата. В топлите есенни дни, когато слънчевите лъчи леко галят кожата ни, а листата са обагрени в жълто, червено и оранжево – е, едва ли има нужда да ви щрихираме колко зареждащо и приятно преживяване е. Освен това – почти няма куче, което да не обича да усеща вятъра в козината си!

Разходката с велосипед е забавен начин да прекарате време с четириногия си приятел навън, чудесна физическа активност и за двама ви, която ще ви остави приятно изморени в края на деня. 

Преди да се отправите към близкия парк, планина или гора, трябва да се уверите, че сте помислили за всички аспекти, които могат да причинят опасност или дискомфорт на косматия ви другар. Освен указанията за безопасност и спазването на правилата за движение, има някои допълнителни мерки, които можете да предприемете, когато отивате да карате колело заедно с домашния си любимец.

Dogsandcats.bg

кучеСнимка: iStock

Ето какво можете да направите, за да осигурите максимално безопасно и приятно преживяване на себе си, и на домашния си любимец.

  • Уверете се, че кучето ви може да се справи

Ако искате домашният ви любимец да тича до вас по време на велосипедната ви разходка, има някои неща, за които да помислите предварително. 

Първо и много важно – погледнете кучето си. Ако косматият ви другар е предразположен към проблеми с дишането (характерни за брахицефалните кучета), дори не си помисляйте да го подлагате на толкова голям физически стрес. Същото се отнася и ако домашният ви любимец е с къси крака или е още кутре – вероятно ще му е трудно да поддържа вашето темпо, така че колоезденето може би не е най-добрият начин да се поупражнявате заедно. 

Ако кучето ви е с наднормено тегло, подобно физическо натоварване без подготовка също може да е опасно. Ако имате колебания дали домашният ви любимец ще се справи – направете едно посещение при ветеринарния си лекар за бърза консултация и преглед.

  • Вземете правилното оборудване и изберете правилния път

кучеСнимка: iStock

След като имате потвърждението от специалист, че домашният ви любимец е в добра форма и малко физически упражнения сред природата няма да му се отразят никак зле, уверете се, че имате подходящо за целта оборудване. Това включва:

  • Дълъг повод, който не се заплита. За предпочитане – такъв, който се прикрепя към седалката или задната ос на велосипеда. В никакъв случай не прикрепяйте каишката към кормилото. 
  • Нагръдник или подходяща каишка. Не препоръчваме да използвате стандартната, защото при едно по-рязко спиране, тя може да причини наранявания на врата на животното. 
  • Светоотразяващ елемент – дали ще е каишка, каишка или жилетка, необходимо ви е нещо, което да отличава домашния ви любимец пред останалите участници в движението. 
  • Кучешка аптечка
  • Допълнителни бутилки с вода – за вас и за кучето ви

След като сте готови, е време да проучите терена. Пътят ви трева ли е или настилка?

Ако е настилка, проверете дали земята не е прекалено гореща – не рискувайте лапите на домашния ви любимец да изгорят или пострадат по време на разходката. 

Ако е неасфалтирана пътека, инспектирайте земята за скали, счупени стъкла или остри предмети. Ако забележите нещо подобно – изберете по-безопасен маршрут. 

Тръгнете бавно

кучеСнимка: iStock

В началото можете да се разходите, бутайки колелото си, за да може кучето ви да свикне. Започнете с кратко припомняне на основните команди за безопасност „спри“, „бягай“, „на място“ и тн. Не подценявайте разгряването в началото на велосипедната разходка, дори да сте уверени, че кучето ви е добре подготвено. 

След като вече сте на колелото – започнете с по-бавно каране. Ако видите признаци на дехидратация или умора – включително прекомерно задъхване, лигавене или затруднено движение – спрете. Наблюдавайте поведението на косматия си спътник и внимавайте да не се разсейвате – важно е да можете да реагирате, ако кучето ви дръпне рязко, например. 

Правете почивки

Честите почивки са препоръчителни, дори и домашният ви любимец сякаш да няма нужда от тях. Спирайте за вода по-често – разходката е не само за вас, но и за домашния ви любимец. За това е важно всички участници в нея да се чувстват добре и да се наслаждават на времето, прекарано сред природата.

Кошница за кучета

Ако кучето ви не може да тича до вас или има друг проблем, който не му позволява да  бъде толкова физически активно, има начин да го вземете с вас на разходка с колелото си – можете да го сложите в кошница. 

кучеСнимка: iStock

Ключово тук е доброто възпитание на домашния ви любимец. За това – задайте си честно въпроса, способно ли е кучето ви спокойно да се наслади на возенето? Ако е твърде емоционално и сякаш „не го свърта на едно място“, опитва се да се измъкне или избяга – това не е опция за вас. 

Размерът на кучето е определящ за това какво оборудване ще ви е необходимо. Кошниците обикновено се прикрепят пред кормилото или на задната стойка на мотора. Те са предвидени за по-малки четириноги,които не се нуждаят от много място. 

Независимо дали кучето ви тича до вас или го возите в кошница на велосипеда си, не забравяйте да направите разходката приятно преживяване и за него. В края й – похвалите за добре свършената работа и лакомствата за поощрение са задължителни!

Вие карате ли колело в компанията на домашния си любимец? Имате ли специално място, където обичате да ходите? Споделете с нас в коментар!

Виж още