Да позволим ли на кучето да спи на дивана

куче диван Снимка: iStock

А ко сте от тези стопани на кучета, за които няма нищо по-мило и сладко от това домашният им любимец да дремва кротко на дивана до тях, докато гледат телевизия, то този материал само ще затвърди мнението ви. Защото действително действа изключително успокояващо косматият ни приятел кротко да похърква до нас – две мнения няма. А и на кучето ви без съмнение му е приятно. До толкова, че когато ви няма то несъмнено ще потърси същия уют на канапето, защото там мирише на вас. 

Замисляли ли сте се обаче, че даването на „привилегии“ над дивана на домашния ви любимец, освен по-бързото износване на вашите мебели, може да доведе до някои поведенчески ситуации, които е добре да имате предвид. 

Кучето се мисли за член на семейството

Излишно е да ви казваме, че домашният ви любимец възприема себе си за част от вашата „глутница“, вие сте неговото човешко семейство. Когато го допуснете на дивана до вас, неговият инстинкт му казва, че то е равно в йерархията с вас. 

куче на диванаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

За някои породи, чиито представители имат по-силно развит доминантен или териториален характер, това може да доведе до отбранително поведение. То най-често се изразява в ръмжене и дори отказ да слязат от „територията си“, когато се опитате да ги изгоните от дивана. Имайте предвид, че кучетата, които се възприемат като на равно с вас, или така наречените „алфа лидери“, са по-склонни да не зачитат командите на стопанина си. Разбира се, всичко е строго индивидуално за всеки домашен любимец.

Някои неща, които да имате предвид:

  • Ако кучето ви обича да спи на дивана до вас, бъдете подготвени да скача и да иска да се качи на него и, когато имате гости;
  • Където и да заведете кучето си, например в къща на приятел или роднина, то ще очаква да важат същите правила.
  • Ако ви предстои да имате бебе, за негова безопасност ще се наложи да установите някои правила, свързани с дивана.

Как да промените правилата, свързани с качването на дивана?

Ако вече сте допуснали кучето да се качва необезпокоявано на дивана и искате то да спре да го прави, никога не е късно да промените правилата. Започнете като затвърдите уважението на кучето си чрез прилагане на команди за подчинение – „Слез!“, „Седни!“ и „Мирно!“ – са основните от тях. След това започнете последователно да пренасочвате кучето си към друго място, където да си почива, като кучешкото му легло, например. 

куче на диванаСнимка: iStock

Не забравяйте, че обучението на кучето ви включва последователност и повторение на командите, необходимо е да сте твърди и да не „поддавате“ на желанието на животното да се качи и сгуши до вас. И каква е вашата награда – послушно куче и повече място на удобното канапе!

В крайна сметка, да позволите на кучето си да спи на дивана е лично решение, който всеки стопанин на четириного взима за себе си. Няма правилен и грешен избор.

 Има само последствия и отражението на този навик върху поведението на животното, но те не се проявяват при всички домашни любимци. За това – каквото и да решите, уверете се, че вие сте тези, които определят правилата и дома, а не кучето ви. 

Вижте още:

Защо кучето винаги ни досажда, когато тренираме

Защо кучето обича да дремва под завивката ни

 

 

 

Виж още