Защо кучето винаги ни досажда, когато тренираме

куче йога Снимка: iStock

Н аправихте го: извадихте постелката, приготвихте тежестите, пуснахте си подходяща музика и сте готови да започнете редовната си тренировка (е, може и да не е чак толкова редовна, но някой ден ще стигнете и до там!). Секунди, след като започнете – ето го вашият домашен любимец, застанал точно под крака ви, в края на шалтето или просто – надвесил се над вас, докато се опитвате да направите минимума количество коремни преси, заложени в домашния ви фитнес план. Защо, питате се вие? Защо винаги, когато сте се настроили за тренировка, кучето ви идва и започва да вре (буквално!) любопитния си нос във вас?

куче йогаСнимка: iStock

Има няколко причини, поради които домашните любимци обичат да нарушават рутинната тренировка на стопаните си. И ако това ви успокоява – не сте единствените, на които това се случва!

  • Миришете повече – което за кучето ви е хубаво

Когато тренирате, най-вероятно се потите повече от обикновено. А с това се променя и ароматът ви. Ако вашият домашен любимец ви харесва (нахлуването в личното ви пространство, докато тренирате, е ясен знак, че животното обича да е около вас), то ароматът ви, докато правите упражнения, е неустоим! 

Dogsandcats.bg

Напомняме, че кучетата имат до 300 милиона рецептори за мирис, тъй като това е основното сетиво, което помага на четириногото да се ориентира и навигира в света около себе си. Определени аромати показват на животното къде има храна (важна за неговото оцеляване), индикират за опасност или заплаха, а във вашия случай – за нещо хубаво, защото вашият аромат е познат и кучето ви го свързва с нещо положително. Като обичта, която изпитва към вас!

Така че, когато сте потни, домашният ви любимец сякаш влиза в облак от парфюм, който го кара да се чувства сигурен, щастлив и обичан. Кой да знае, че вашата тренировка може да е толкова възхитително преживяване за косматия ви другар, нали?

куче йогаСнимка: iStock

  • Изглежда, сякаш приветствате кучето ви да се присъедини

Когато тренирате, вие сте (най-вероятно) по-активни от обикновено. Това може да е или много интересно за вашето куче („Какво прави сега моят човек?“), или много забавно и вълнуващо („Той иска да играем!“). 

Четириногите са склонни да заимстват сигнали от останалите членове на семейството (глутницата си) и да ги имитират. Това значи, че движенията на ръцете ви може да изглеждат на домашния любимец сякаш му давате команди. Или му посочвате нещо. И животното е готово да ви се подчини (дори и да не става въпрос за действителни команди). Ето защо, когато правите йога, е много възможно кучето ви да се опита да ви имитира. 

  • Кучето харесва вашето оборудване за тренировки

Не само, че екипировката, с която тренирате, е покрита с аромата ви, но много пъти елементите, които използвате, се харесват на вашия домашен любимец. Например, постелката ви за йога е мека, не се хлъзга и лапите на животното „потъват“ в нея. А това усещане е ново и приятно за четириногия ви другар. 

Тежестите или лентите, които са ярко оцветени или гумени, могат да изглеждат на кучето ви като играчки. Дори дрехите, които носите, обикновено приличат на тези, с които сте облечени по време на разходките с четириногото на открито – по-меки и удобни. Може и да не се замисляте, но домашният ви любимец обръща внимание какво носите, когато ще ходите в парка, на разходка пред блока или на поход в планината.

куче йогаСнимка: iStock

Можем ли да направим нещо, за да не нарушава домашният любимец тренировката ни?

Има няколко начина да се справите с куче, което винаги държи да се включи и прекъсне тренировката ви. Разбира се, най-лесното е да включите домашния си любимец в нея! Можете да го изведете на разходка с включен в нея джогинг, например. Установено е, че собствениците на кучета като цяло са по-активни и в по-добра физическа форма, защото е по-вероятно често да излизат и тренират с домашните си любимци. 

Да затворите вратата на стаята, в която тренирате също е сред вариантите, но за много кучета това ви действие може да пробуди още по-голямо любопитство относно това какво правите. 

В крайна сметка – трудно бихме могли да държим домашния си любимец далеч от постелката ни за тренировки, дори да ни се иска. За това – приемете го като поредната забавна странност, свързана с косматия ви другар. И се опитайте да продължите с правенето на упражненията си (доколкото влажният нос на кучето ви позволява).

Вижте още:

Защо кучето ни се взира през прозореца

Как да научим кучето да тича с нас в парка

 

Виж още