Дали кучето действително е гладно или просто проси?

куче храна Снимка: iStock

В инаги, когато отворите вратата на хладилника (а понякога, дори и само да се запътите натам!) и главата на вашето куче се подава от близкия ъгъл? За вас е абсолютно невъзможно да похапнете нещо спокойно на дивана без един чифт влажни, умоляващи очи да се вперят мигновено във вас? Ако всичко изброено ви звучи познато, то сигурно се питате възможно ли е домашният ви любимец да е сякаш винаги гладен? Или съществува и вариант, в който животното просто “се пробва”, за да види колко допълнителни лакомства или остатъци от масата може да получи?

Разбира се, знаем, че четириногите обичат да си похапват. Но, когато вашият космат другар сякаш жадува с цялото си същество за всяка хапка, започвате да се чудите дали той мистериозно гладува или е просто страхотен актьор. Предлагаме ви нашето кратко ръководство, което да следвате, за да си отговорите на въпроса - дали кучето ви е гладно или просто проси. 

куче хранаСнимка: iStock

Признаци, че вашето куче е наистина гладно

Откриването на манията за храна на вашето куче е до голяма степен процес на дедукция. Или казано с други думи - въпрос на внимателен анализ на вашите родителски навици и мотивацията на самото животно. Проверете сами - ако повечето от изброените по-долу точки са верни, то малко вероятно е кучето ви да проси “за спорта”, а по-скоро то действително е гладно. 

Dogsandcats.bg
 • Като цяло сте последователни, когато става дума за остатъци от масата и не ги предлагате непременно. 

 • Не насърчавате животното да очаква и търси допълнително, след като е приключило със закуската/вечерята си.

 • Давате на питомеца си лакомства в умерени количества, на предвидими интервали.

 • Последователни сте в това колко храна давате на кучето и съобразявате количествата спрямо породата, възрастта и теглото му. 

 • Обратното също е валидно - напоследък сте станали непоследователни в храненето и може би вашият домашен любимец е пропуснал едно или две хранения?

 • Изглежда ви сякаш кучето е малко отслабнало? 

 • Вашето куче напоследък е по-активно от обикновено (респективно, изгаря по-бързо и повече калории).

Направете честна и обективна оценка, защото може да се наложи да увеличите ежедневната порция храна на вашия домашен любимец. Ако обаче, храните кучето си редовно и няма рязко повишаване на физическата му активност през последните дни, то може да има и някои други обяснения за интензивния му апетит.

куче хранаСнимка: iStock

Възможно е, например, храната, която му давате, да не съдържа хранителните вещества, от които животното се нуждае и жадува. Ако е само суха - то в нея може да има твърде много “пълнители”, които добавят калории, но на практика не обогатяват самата диета. Ако имате съмнения свързани с храненето на домашния си любимец, винаги е добра идея да се консултирате с ветеринарния си лекар и да обсъдите с него освен марката, която купувате, така и количеството, което сервирате с всяко хранене.

Вижте още: Как да изберем подходяща кучешка храна

В някои случаи повишеният апетит може да е резултат от стомашно-чревен проблем или ендокринен дисбаланс. Ако това продължава, обсъдете го със специалист, тъй като може да се дължи на сериозни здравословни състояния като диабет, проблеми с панкреаса, болест на Кушинг или хипертиреоидизъм. 

Признаци, че вашето куче просто проси

Повечето от нас (ако не и всички), съзнателно или не, сме го правили. А именно - дали сме причина на кучето си да мисли, че просията ще му донесе нещо допълнително за хапване. И да, това засилва това поведение. Точно, както ние се опитваме да разберем какво мотивира четириногите, така и те улавят това, което мотивира самите нас. И са готови на всякакви очарователни номера, физиономии и хленчене, докато храната не се появи!

Ако сте започнали да давате нещо допълнително на кучето си под масата или да му давате лакомства, за да не ви досажда, докато се храните с лай или хленчене, то вероятно стимулирате поведението на просия ежедневно. 

Друга възможност е кучето ви да скучае, да се нуждае от повече активност и по-често разсейване. 

куче хранаСнимка: iStock

Как да обезсърчим просията

За съжаление, що се отнася до това нежелано поведение при домашните ни любимци, превенцията е по-лесна от “препрограмирането”. Ако обаче се чувствате уверени, че домашният ви любимец се е превърнал в истински просяк, блестящ със забележителни актьорски умения, ето няколко съвета, които ще ви помогнат да промените моделите на поведение и да отклоните фокуса на животното към храната. 

 • Спрете да храните кучето си, докато самите вие ядете. Помнете - четириногото ще се научи да се възползва от желанието ви да споделяте. Ако просто спрете да го правите, то в даден момент ще се умори да чака резултати и ще се оттегли. 

 • Ако молбата е интензивна (или просто прекалено убедителна), опитайте се да дистанцирате физически кучето от масата по време на хранене (затваряне на вратата, поставяне на преграда или по-тежка мебел помежду ви).

 • Бъдете постоянни. Това значи през цялото време - смесените сигнали ще подкопаят усилията ви. 

 • Бъдете търпеливи. Вашето куче няма само да промени поведението си за една нощ. Отнема време за изграждане на по-добри навици и не са изключени по-бурни реакции - особено в началото. 

 • Удовлетворете кучето по други начини. Изведете го на една допълнителна разходка - дори и кратка. Вашият домашен любимец жадува за вниманието ви не по-малко, отколкото за храна, а прекарването на малко качествено време заедно може да е точно това, от което има нужда!

куче хранаСнимка: iStock

​​​​​​​Вижте още: 

Как да накараме кучето да спре да моли за храна​​​​​​​

 

Виж още