Как да изберем подходяща кучешка храна

кученце Снимка: iStock

В секи стопанин на куче се е изправял пред въпроса – коя храна е най-добра за домашния ми любимец? Всички знаем, че балансираната диета и правилното хранене са ключови за доброто здраве и дълголетие на четириногия ни приятел. Как обаче да изберем тази кучешка храна, която е подходяща за нашето животно, след като на пазара се предлага такова огромно разнообразие от възможности?

Няма само едно мнение по въпроса

Сами ще се уверите в правотата на това твърдение ако си направите бърз експеримент. Задайте въпроса „Каква храна давате на кучето си“ на произволни хора от вашето обкръжение, а след това попитайте и ветеринарния си лекар. Ще видите, че мненията им са ако не почти противоположни, то доста различни. Това е така, защото всеки има своите предпочитания и дори експертите като дресьори, треньори и лекари рядко са единодушни и дават еднакви съвети на тема „храна“. А би било толкова лесно, ако изборът не беше толкова голям, нали?

В крайна сметка вие сте тези, които ще се наложи да решат коя храна е най-подходяща за домашния ви любимец. За този избор може би ще ви помогнат няколко съвета, които подбрахме за вас.

Информирайте се

В интернет ще откриете много и разнообразна информация относно кучешкото хранене. Разбира се, част от нея не е никак надеждна, за това – бъдете критични, залагайте на специализирани сайтове, четете мнения на експерти. Задължително посетете и ветеринарния си лекар, който ще ви даде своите насоки относно подходящия дневен порцион и съставките му, подходящи за вашия домашен любимец. 

Dogsandcats.bg

Като цяло изборът на комерсиална храна за кучета се свежда до следните категории:

  • Холистична или натурална храна
  • Кучешка храна, предназначена за ветеринари (подходяща за различни болестни състояния)
  • Премиум клас кучешка храна
  • Икономична/обща храна за кучета
  • Диетична/високопротеинова храна
  • Сурова храна/BARF 

Повечето от тези храни се предлагат в два варианта – сухи (под формата на гранули) и мокри (пастети, консерви, палчове). 

Някои хора предпочитат да не дават на домашния си любимец кучешка храна, а да му приготвят такава от натурални продукти. Ако сте решили сами да готвите яденето на кучето си обаче, бъдете подготвени, че това изисква грижи и внимание. Трябва да сте сигурни, че животното си набавя всички необходими витамини, минерали и хранителни вещества. Често при подобни ситуации се препоръчва да заложите и на различни хранителни добавки, които да дозирате в определени количества, за да стане диетата на домашния ви любимец по-богата. 

куче в магазинСнимка: iStock

Винаги четете етикетите на кучешката храна

Често пъти гледаме само част от етикета на кучешката храна и се вглеждаме по-рядко в малките буквички отзад, с които е обозначено калорийното съдържание, процентът на мазнини, въглехидрати и калории. Добре е да избирате храни, в които първите три съставки, описани на етикета са на местна основа.

Избягвайте такива, които съдържат много излишни химически съединения и консерванти. Ако половината от описаното като съдържание са добавки като нишесте от пшеница, царевица и соя, значи това не е добър избор за вашия четириног приятел.

Потърсете приятелски съвет

Както споменахме малко по-горе, не очаквайте да получите еднозначно мнение от приятелите и познатите си относно храната, която дават на животните си. Но на вас не ви е и нужно – вземете разнообразната информация по темата, проучете и вземете сами решение на база собственото си мнение. Имайте предвид, че различните кучета могат да реагират по различен начин на една и съща храна. И не забравяйте – мненията не са факти! 

Проба-грешка

В България вече навлязоха големи марки храни за животни, които предлагат нещо като „пробна седмица“ – дават ви храни, които да консумира домашния ви любимец безплатно и ако ви харесат, тогава можете да направите поръчка, финализирайки решението си. Да, излиза малко по-скъпо, но пък ако се спрете на този вариант ще сте сигурни, че менюто на кучето му допада и му понася добре.

Промяна на храната на домашния любимец

Една от най-честите грешки при храненето на кучетата, които стопаните допускат, е да сменят рязко храната на животните. Независимо дали се касае за различна марка или вид (суха/мокра), задължително условие е това да се случва плавно и постепенно. 

Всеки ден добавяйте по-малко повече от новата за сметка на старата храна, докато накрая я подмените цялата. Възможно е да минат 3-4 дни преди кучето да се нагоди към нея.

храна за кучеСнимка: iStock

Хранене на ротационен принцип

Много експерти са на мнение, че е добре на всеки 2 до 6 месеца да променяте кучешката храна на домашния си любимец. Разбира се, можете да го правите и по-често – зависи от индивидуалния вкус и потребности на животното. Предлагането на разнообразни формули, особено при по-малките кученца, е важно, за да бъде максимално балансирано менюто им. А и – вие не се храните постоянно с едно и също, нали? 

Независимо на какъв тип храна или марка се спрете, добре е да се информирате максимално за потребностите на вашия домашен любимец спрямо породата, размера, нивата на енергичност и други фактори, които влияят на точния избор на балансирано меню. 

Виж още