Даването на лакомства на кучетата „не ги кара да ви харесват повече“

куче лакомства Снимка: iStock

И зкушавали ли сте се да почерпите с допълнително лакомство домашния си любимец или кучето на приятел, водени от вътрешното усещане, че така животното ще започне да ви харесва повече? А може би смятате (както, впрочем – голяма част от стопаните на четириноги), че по този начин заздравявате връзката си с животното, показвайки му, колко много ви е грижа? Какво ще кажете, ако ви споделим, че според последно проучване, кучетата не oпределят хората въз основа на тяхната щедрост. Нещо повече, резултатите от него напълно развенчават мита, че можете да си спечелите сърцето на едно животно само, разполагайки с торбичка от любимите му лакомства. 

куче лакомстваСнимка: iStock

В какво се състои експеримента?

Специалисти по поведението на животните от Университета по ветеринарна медицина във Виена са провели проучване, чиято цел била да проверят дали четириногите ще подходят по по-различен начин към по-щедър човек, отколкото към егоист. Учените наблюдавали в продължение на седмици поведението на група от девет вълка и шест кучета, за да проверят дали моментите с даването на храна са определящи за отношението на животните към различните хора.

Изненадващо или не, кучетата не показват предпочитания нито към „щедрите“, нито към „егоистичните“ хора.

Dogsandcats.bg

„Открихме, че кучетата и вълците, на групово ниво, не правят разлика между щедър и егоистичен партньор след косвен или пряк опит“, се казва в публикувания документ. 

куче лакомстваСнимка: iStock

Това е така, смятат специалистите, защото четириногите не могат да запомнят кога сте им дали някое лакомство отгоре – те не запаметяват случаите, когато сте били щедри с тях. И поради този факт, те нямат понятие относно даването на подаръци. Учените установили още, че вълците са по-внимателни към по-щедрия човек, докато някои кучета го предпочитат само в определени случаи.

Проучването, публикувано в списание Plos One заключва, че „формирането на репутацията може да е по-трудно от очакваното що се отнася до животните“ и задава въпроса дали изобщо е възможно. 

Как вътрешната енергия и излъчване влияят на поведението на домашните любимци

Сред животните, които живеят в групи, репутацията, която имате като индивид, може да играе важна роля в сътрудничеството.  

куче лакомстваСнимка: iStock

Някои проучвания показват, че кучетата си сътрудничат с хората, защото могат да разберат какви са те (репутацията им), като ги наблюдават как си взаимодействат с останалите. Учените са на мнение, че тази способност на кучетата е еволюирала в процеса на опитомяването им, а е възможно да е била заложена и в ДНК-то на техните предци, вълците. 

Какво означава това?

Предишни проучвания установиха, че кучетата са склонни да прекарват значително повече време близо до „хубавите“ хора – тези, които са приятелски настроени и игриви към животното, отколкото да си взаимодействат с тези, които ги игнорират. 

куче лакомстваСнимка: iStock

Макар често да чуваме да казват, че домашните ни любимци сякаш имат „шесто чувство“ за хората, това се отнася по-скоро за излъчването и енергията, които дадена личност притежава и изразява чрез езика на тялото, жестовете и поведението си, напомнят от Mirror.co.uk.

„Подкупването“ на едно четириного с лакомства обаче, няма как да ви гарантира, че то ще ви харесва повече.

Така че – ще се наложи да се постараете повече, за да си спечелите благоразположението му!

Вижте още:

Чувстват ли кучетата вина, когато изглеждат гузно

Как стресът се отразява на кучето ни

Виж още