Добра идея ли е да обличате кучето си в костюм за Хелоуин

куче костюм Снимка: iStock

М ного хора обичат да обличат кучето си в сладък костюм за Хелоуин. С наближаването на празника, почитателите му у нас може би са забелязали, че из мрежата все по-често се натъкват на реклами, които освен забавни маскировки за деца, предлагат и такива за домашни любимци. 

И въпреки че кучетата безспорно изглеждат очарователно и леко глуповато в костюм на призрак, например, и сякаш не им е неудобно от това, голяма част от собствениците се чудят дали този вид облекло в крайна сметка е добра идея? Защото, сигурни сме, никой от нас не иска да направи нещо, с което да спомогне домашният му любимец да се чувства нещастен, нали? 

куче костюмСнимка: iStock

Добре ли е да облечете кучето си за Хелоуин или друг празник?

Що се отнася до облеклото на кучето ви, д-р Джанет Кътлър, сертифициран специалист по приложно поведение за животни споделя пред Cuteness, че всичко зависи от самото животно. Някои четириноги, които се чувстват напълно комфортно с дрехи или костюми, докато при други носенето на каквото и да е, дори през зимата, може да доведе до безпокойство или страх.

Dogsandcats.bg

Някои видове дрехи са по-лоши от други, споделя още Кътлър.

Като цяло кучетата са по-малко толерантни към костюми, шапки или ризи, особено ако те пречат на движенията на ушите и/или способността им да чуват добре.

Това е нещото, което може да извади всяко четириного от равновесие! По-добре е да се избягват и всякакви костюми с маски за очи, тъй като те ограничават способността на животното да вижда. 

Бъдете внимателни и с видовете дрешки, които имат части, подходящи за дъвчене, или предмети, които могат да бъдат премахнати. Всички те стават опасни, ако четириногото ги погълне. 

Ако обличате кучето си в костюм за Хелоуин, за да го заведете на парти или забава по случай празника, имайте предвид, че маскировката, съчетана със свръхстимулация, също може да стресира допълнително животинчето. Странният и висок шум, хората в костюми и допълнителното внимание, което домашният ви любимец ще получи, могат да го напрегнат или уплашат. За това – преценете ситуацията и дали си заслужава да въвличате косматия си другар в нея. 

куче костюмСнимка: iStock

Признаци, че вашето куче не обича да носи дрешки

Ако вашият домашен любимец мрази да носи дрехи, то ще ви го покаже недвусмислено с езика на тялото си. Например, ако животното отказва да се движи, това вероятно означава, че не се чувства комфортно да е облечено. Търкаляне по пода, треперене и опити за сваляне на дрешката също са сред възможните действия, които можете да очаквате. Много четириноги показват и признаци на страх, други се опитват да захапят дрешката си. 

„Ако домашният ви любимец показва признаци на страх – прибрана опашка, отпуснато тяло, желание да се скрие – след като сте започнали да го обличате или непосредствено след това, това е сигурна индикация, че то се страхува. Всякакви признаци на агресия също са знак, че косматият ви другар не се наслаждава на преживяването“, коментира още Кътлър. Специалистите са категорични – ако забележите някой от изброените признаци, свалете дрешките веднага.

куче костюмСнимка: iStock

Ако искате кучето ви все пак да има празничен елемент в облеклото си, без да го стресирате излишно, изберете бандана или специална яка. Много кучета нямат нищо против шалчета или кърпи около врата им (поне за известен период от време!), а на пазара можете да откриете забавни опции за бандани, зашити директно към нашийника. 

Дрехи, необходими за кучетата

Коледните и костюмите за Хелоуин може и да не са необходими, но понякога кучето ви трябва да носи дрехи. Според Кътлър, някои породи, като по-дребните и късокосместите, без съмнение се нуждаят от палтенца или пуловер в студеното време. Освен това, четириноги с по-чувствителни лапи могат да се възползват от удобството, което чифт обувки или ботуши предлагат. 

Вижте още: Нуждае ли се кучето ми от палто през зимата

Какво трябва да направя, ако трябва да облека кучето си?

Ако трябва да облечете кучето си, Кътлър съветва да правите всичко бавно, като използвате щедро похвали и награди за спокойното поведение, така че да направите изживяването доколкото е възможно приятно за животното. Бъдете търпеливи, защото ще са необходими поне няколко сесии, за да се случи това. 

кучеСнимка: iStock

Използвайте положително подсилване, разбийте процеса на малки стъпки и възнаграждавайте четириногото за всяка от тях. Най-добре е да започнете рано, преди навън да е станало студено. 

Вижте още: 

Кои декорации за Хелоуин са безопасни за домашни любимци

Виж още