Древна история и кралско потекло – какво не знаем за симпатичните Мопсове

Мопс Снимка: iStock

М алко породи са толкова незабавно разпознаваеми и всеобщо обожавани като Мопса. Със своя приятелски и привързан характер, тези малки, но здрави кучета са популярен избор както за семейни домашни любимци, така и за хора, които живеят сами. Въпреки компактния си размер, Мосовете крият ярка индивидуалност, а игривите им лудории ще внесат настроение във всеки ваш ден! 

МопсСнимка: iStock

Независимо дали вече сте горд собственик на Мопс, обмисляте да доведете такъв в дома си или просто не можете да се наситите на тяхната сладост, ето някои забавни факти за тази порода, които си струва да знаете!

Мопсовете имат дълга история и кралско наследство

Първите сведения за Мопсовете датират от преди повече от 2000 години. Породата произхожда от Китай, където се появява около 400 г.пр.н.е. и се смята, че е била любима на китайските императори. Отглеждани в лукс, те дори са имали свои мини-дворци в императорския двор! По-късно са въведени в Европа, където продължават да се радват на благороднически статус, като най-популярни са във Франция и Холандия. Дори самата английска кралица Виктория има особена привързаност към Мопсовете, което допринася за тяхната популярност в британското общество. 

Dogsandcats.bg

МопсСнимка: iStock

Има си причина зад уникалните набръчкани черти на муцуната им

Мопсовете са известни със своите уникални черти – най-вече, с късата си, набръчкана муцуна и големи, кръгли очи, които им придават възхитително изразително изражение, което може да предаде впечатляващ набор от емоции. Тези бръчки, макар и сладки, също са част от древната история на породата. Те са били умишлено развъждани от китайски животновъди, които вярвали, че бръчките изписват думата „принц“ с китайски йероглиф. 

Нещо повече, в древен Китай техните бръчки са били разглеждани като символ на късмет и богатство. Въпреки това е важно да се отбележи, че тези гънки изискват допълнителни грижи и почистване, за да се предотвратят инфекции, което ги прави отличителни, но изискващи поддръжка. 

МопсСнимка: iStock

Тези кученца са нискоенергийни, но обичат да играят

Мопсовете обикновено са почитатели на по-спокоен начин на живот, макар че имат игриви епизоди и доста енергични, но кратки изблици. Те са напълно щастливи да се гушкат на дивана до стопаните си след кратка игра, което ги прави отлични другари за хора, които обичат домашния уют. 

Нискоенергийното им поведение обаче не означава, че са мързеливи! То просто е индикация, че Мопсовете оценяват по-фините неща в живота, като удобно място за дрямка и комфортен скут, в който да се свият.

МопсСнимка: iStock

Мопсовете се обучават лесно, което ги прави добри кучета за начинаещи собственици 

Благодарение на вродената си интелигентност и желанието да угаждат, Мопсовете могат да бъдат сравнително лесни за дресура. Те реагират добре на положителни техники за подсилване като лакомства и похвали. Въпреки че може да имат леко упорита жилка, любовта им към общуването и желанието им да угодят обикновено компенсират това. 

МопсСнимка: iStock

Ретро мопсът е по-здрава хибридна версия на Мопса

Ретро мопсовете са сравнително нова порода, създаването на която има за цел да върне някои от физическите черти на по-старите, по-здрави Мопсове. За разлика от традиционните представители на породата с плоски муцуни, които са склонни към проблеми с дишането, Ретро мопсовете са хибриди, обикновено кръстоски с породи като Джак Ръсел териер или Бигъл. Това кръстосване им дава малко по-дълги муцуни, като по този начин намалява опасенията за здравето им. 

Въпреки късата си козина, Мопсовете линеят силно

Противно на това, което предполага късата им козина, Мопсовете линеят, при това – много. Отделянето може да бъде доста тежко, което може да не е идеално за хора с тежки алергии. Въпреки че не се нуждаят от често професионално подстригване, силното линеене означава, че ще е необходимо редовно разресване, за да се справите с излишната козина. 

МопсСнимка: iStock

В заключение, ако някога сте прекарвали време с Мопс, то знаете, че тези кучета имат невероятното умение да карат хората да се смеят. Често описвани като „клоуни“, тяхното игриво и шантаво поведение е несравнимо!

От преследване на собствените си опашки до търкаляне наоколо, техните лудории със сигурност ще предизвикат усмивка на лицето на всеки. Въпреки кралската си история, мопсовете са невероятно земни и обичат да забавляват семействата си с уникалната си личност и очарователно чувство за хумор. Така че, ако обмисляте да добавите Мопс към семейството си, вече имате (още) няколко причини да го направите!

МопсСнимка: iStock

 

Виж още