Един идеален ден от живота на малкото куче

кученце Снимка: iStock

Ч есто ни се иска да сме по цял ден с малкото кученце.  Обикновено липсата на четириногия ни приятел се усеща особено силно ако сме си взели няколко дни отпуска, за да се насладим на първите му дни вкъщи и сега трябва да се върнем отново на работа. Замисляли ли сте се обаче, че може би перфектният дневен график на домашния ви любимец не включва той да е с вас през цялото време? 

кученцеСнимка: iStock

За да разберем по какъв начин би преминал един перфектен ден на малкото кученце е важно да вникнем неговите основни занимания през деня: хранене, спане, излизане и игра. 

Dogsandcats.bg

Сън. Малкото куче спи много, всъщност – почти през целия ден, между 16 до 18 часа. 

Игри. Докато са още малки, кученцата с еднаква сила се наслаждават както на забавленията навън, така и вкъщи, с любимите си играчки. Разбира се, времето прекарано с вас прави игрите най-пълноценни, а кучето – най-доволно и щастливо!

Вода. Кученцето трябва да има достъп до прясна вода по всяко време на деня. Преди да излезете за работа уверете се, че живителната течност в паничката на любимеца ви е сменена. Редовно почиствайте купичката и сменяйте водата.

кученцеСнимка: iStock

Храна. Малките кученца имат нужда да бъдат хранени между три до пет пъти на ден, в зависимост от породата и ако има специфични изисквания за захранване, назначени от ветеринар. 

Излизане. Докато възрастните кучета издържат без разходка между 6 до 8 часа, при кутретата е важно да не остават без възможност да „свършат нуждите си“ повече от 4 до 6 часа. 

А сега – нека видим какво включва идеалният график на един ден от живота на малкото куче.

кученцеСнимка: iStock

7:00 - 7:30 часа

Ставане и бърза разходка за изхождане. Ако имате 10 минути за игра, галене или чесане -  това би било чудесно! 

7:30 - 8:00 часа

Време за първото ядене за деня. Сменете водата, за да сте сигурни, че е прясна и свежа. 

8:00 - 9:00 часа 

Ако имате възможност – отново бърза разходка. На много от малките кученца им се ходи по нужда след като са се нахранили. 

кученцеСнимка: iStock

9:00 - 12:00 часа

Време за дрямка ако ви няма. Или време да ви следват от стая в стая, докато вършите домакинската работа (валидно за уикендите). 

12 - 13 часа

В идеалния случай – по-дълга разходка с възможност упражнения, игри и забавления с други кучета в парка. 

13:00 - 17:00 часа

Отново е време за дрямка. Или – да ви наблюдават как работите (в случай, че сте хоум офис). 

17:00 – 18 часа 

Време за разходка.

18 - 19:30 часа

Време за вечеря. Отново сменете водата. След като хапне, отделете време за игра на кученцето. Това правило не важи при по-големите животни, при които не се препоръчва физическа активност веднага след хранене. 

кученцеСнимка: iStock

19:30 - 23:00 часа

Време за почивка. Това е добра възможност да огледате кучето за възможни наранявания през деня, както и да прекарате известно време с него „на спокойствие“ почивайки си, с книга в ръка или гледайки телевизия.

Преди лягане

Повечето кученца оценяват възможността ако ги изведете преди лягане, за да „свършат нуждите си“ за последен път. 

Не забравяйте - дори и да нямате възможност да осъществите този хипотетичен идеален график, по който да преминава деня на вашето кученце, място за притеснение няма! Важното е да му обръщате максимално много внимание, да го наблюдавате и най-вече – да му дарявате цялата си любов. А той от своя страна ще расте здрав, щастлив и признателен!

кученцеСнимка: Four Paws

 

Виж още