Ето как ще се промени връзката ви с партньора, щом си вземете куче

двойка куче Снимка: iStock

В секи знае, че кучетата са най-добрите приятели на човека. С течение на времето връзката между собственика и домашния му любимец е еволюирала много толкова силен начин. Първоначално, основната задача на кучетата е била да работят за хората, помагайки им и правейки живота им по-лесен. С течение на времето това се променя, защото е очевидно, че отглеждането на домашен любимец подобрява качеството на живота на хората. Твърдение, подкрепено и от науката. 

кучеСнимка: iStock

Кучетата имат удивителната способно да ни карат да се чувстваме по-малко сами, намалявайки чувството на стрес. Присъствието им може да засили отговора на имунната ни система, да намали тревожността и да ни осигури положителни чувства като щастие и спокойствие. Да, не само, че могат да подобрят физическото състояние на стопанина си – доказано е, че четириногите се грижат и за емоционалния ни свят.

Кучетата и връзките

Днес, когато да имаш куче е нещо съвсем обичайно, когато хората действително разбират какво означава да се грижиш за домашен любимец, съвсем естествено е да се запитаме как притежаването на четириного може да повлияе върху връзката между двама души. Дали двойките, които имат у дома куче, са по-щастливи от другите? Сблъскват ли се с повече предизвикателства по пътя си? 

Dogsandcats.bg

Едно нещо е сигурно – отглеждането на куче, когато това е споделена отговорност между двама души, е изцяло ново преживяване, различно ниво на ангажираност и отговорност. Предлагаме ви да разгледаме заедно как всъщност работи съвместното „родителство“ на куче и какво да очаквате, ако с партньорът ви обмисляте тази стъпка. Защото да, има много положителни аспекти, свързани с това да вземете куче заедно, но има и някои трудности, които ще ви се наложи да преодолеете. 

двойка кучеСнимка: iStock

  • Ще имате по-малко свободно време

Спомняте ли си онези уикенди, когато се излежавахте до обяд, гушкайки се? Е, съжаляваме, но не се налага да ви информираме, че тези дни ще се превърнат в отдавна отминал мираж, когато си вземете куче. 

Без значение е дали сте уморени, дали ви мързи, дали сте били на купон предната нощ... Вашият домашен любимец не се интересува от всичко това– той трябва да излезе навън сутрин. Нещата просто стоят така. За това бъдете готови да бъдете будени приблизително по едно и също време всяка сутрин. И не, това няма да е към 10 часа. За това, ако имате натоварен социален живот, в даден момент ще ви се наложи да направите определени жертви. 

двойка кучеСнимка: iStock

  • Ще станете по-активни заедно

Двойките, които правят неща заедно, остават заедно. Разходката – дори и само до близката градинка пред блока, може да не е толкова романтична, когато извеждате кучето си. Но въпреки това – споделената активност, обучение и време, прекарано навън с половинката ви, без значение дали вали, има вятър или грее слънце, със сигурност ще ви сплоти. 

Освен това, редовните разходки ще подобрят здравето ви. Учените твърдят, че дори и само 30 минути ходене на ден могат да направят сърцето ви по-силно, намаляват стреса и подобряват настроението. Бъдете креативни – прекарвайте уикендите извън града с кучето си или планирайте дни, посветени на туризъм в планината. 

двойка кучеСнимка: iStock

  • Ще имате по-малко пари в наличност

Да имаш куче може да струва скъпо. Хората често избягват да мислят за финансовия аспект, когато става въпрос за вземане на куче, но това е нещо, което трябва да се има предвид. Защото няма как да планираме всичко, а наличието на спестявания никога не може да навреди, нали. 

Цената за отглеждане на куче варира в зависимост от породата. Колкото по-голям е домашният ви любимец, можете да очаквате и по-големи разходи, поне що се отнася до храненето. Но и не е задължително ако вземете малко куче, разходите да са по-малки, защото голяма част от дребосъците изискват специални грижи, свързани с ядене и външен вид. 

  • Ще станете по-здрави

Някои хора твърдят, че споделянето на леглото с домашния им любимец не е препоръчително, дори е опасно и може да доведе до сериозни здравословни проблеми. Различни проучвания обаче показват, че притежаването на куче, може да направи живота ви по-значим, интересен и преди всичко – по-здравословен.

двойка кучеСнимка: iStock

  • Ще се сблъскате с малко ревност

Кучетата са сладки и лоялни същества. Винаги готови да бъдат до вас (понякога – като ваша сянка), да ви закрилят, пазят, да ви позволяват да им се радвате, милвате или галите. 

Те също могат да бъдат и малко ревниви, особено ако са се привързали повече към единия от двойката. Не е нищо лично – някои породи просто са устроени така: да, те ще уважават всеки в дома ви, но ще изберат един човек за свой лидер, комуто да са безпрекословно верни. Не се тревожете излишно обаче, този тип по-защитническо поведение на домашния любимец към единия партньор често омеква с времето – животното вижда, че и двамата се грижите за него и постепенно свиква. 

  • Ще цените повече времето си насаме

Да имаш куче включва много дейности. Вие и половинката ви може да не сте наясно за това сега – ако все още обмисляте да си вземете домашен любимец, но ще имате много по-малко свободно време, което да прекарвате заедно, само двамата. 

кучеСнимка: iStock

Това обаче ще ви направи по-организирани, защото ще се научите да използвате по-добре и пълноценно свободното си време. Все пак грижите за четириногият ви другар не са само хранене и разходки – той изисква и огромно количество обич, която вие трябва да му осигурите!

  • Ще се превърнете в семейство

Може и да не го осъзнавате, но едно е сигурно – вие ще си станете семейство! Разбира се, някои хора биха отбелязали, че кучетата не са деца и така нататък, вие ще прецените доколко са прави или не, но едно нещо никой не може да оспори – грижата за куче е много подобна на тази за дете, по отношение на енергия, време и отговорност. 

Съвместното отглеждане на куче безспорно е предизвикателство, което ще ви принуди да бъдете по-добри, търпеливи, да си помагате и ще тества способността ви да работите заедно. А в края на деня – да се съсредоточите върху споделянето на любов и енергия. Ще се развивате заедно и ще се учите един от друг на това как да реагирате в различни ситуации. Възходите и паденията са задължителна част от всяка връзка – е, щом добавите и куче към уравнението, ще имате от тях по много! Но това ще засили връзката ви, ще ви направи по-сплотени и близки.

В заключение – трудно е да кажем дали всички двойки, които отглеждат куче или кучета заедно, са по-щастливи. Но не би било погрешно да се отбележи, че със сигурност са по-малко стресирани от останалите.

Партньори, които споделят грижите за домашен любимец, имат по-ниски нива на стрес, по-бързи реакции и водят по-здравословен начин на живот.

И не на последно място – те са по-социални – все пак, разхождайки питомеца си, вие общувате с други хора. 

 

 

 

 

 

Виж още