Физическите ползи от отглеждането на куче

куче човек разходка Снимка: iStock

В секи, който някога е живял с куче, знае колко много предимства предлага кучешкото приятелство. Домашните ни любимци са страхотни слушатели, които рядко прекъсват и винаги са нетърпеливи да ни видят. Те са толкова развълнувани, когато стопанинът им мине през вратата – всеки път, щастливо махайки с опашка. И кой дава по-искрени и по-добри прегръдки от едно куче? Но какво да кажем за действителните физически ползи от отглеждането на четириного?

куче защитноСнимка: iStock

  • Не се притеснявай, бъди щастлив!

Галенето на кучето оправя настроението всеки път, когато се чувствате потиснати? Или може би дори само близостта на домашния ви любимец създава у вас усещане за уют и комфорт? Ако е така, то бързаме да ви споделим, че не сте единствени! Да живееш с куче, да се грижиш за него и дори само да го гледаш – всичко това освобождава окситоцин, познат още като хормон на любовта и щастието. Това потиска тревожността, намалява стреса и тъжните мисли отстъпват място на щастие и спокойствие. 

куче човек разходкаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg
  • Приятел за упражнения

Упражненията са важни, но много хора намират всевъзможни извинения, за да ги пропуснат. Отглеждането на куче ще ви принуди да станете от дивана и да излезете на открито. Дишането на чист въздух укрепва организма и мускулите ви, повдига настроението и тонуса. Е, в началото ежедневните разходки около блока може да ви изглеждат като мъчение, но в крайна сметка в един момент ще установите, че това не е толкова лошо. Нещо повече – самите вие ще започнете да очаквате тези излизания с нетърпение!

куче човек разходкаСнимка: iStock

  • Допълнителна топлина

Ако нямате против близостта на кучето си през нощта, то добре знаете колко топлина генерира тялото на домашния ви любимец. Нещо, което е особено приятно в студени, ветровити нощи!

  • Сериозни заболявания

Кучетата могат да бъдат обучени да откриват рак, ниска кръвна захар, животозастрашаващи алергени във въздуха, както и предстоящи гърчове. Проучванията показват, че грижите за домашен любимец понижават кръвното налягане, холестерола и триглицеридите, пишат от Американския киноложки клуб. Доказано е също, че процентът на възстановяване при пациенти след престой в болница, които са взаимодействали с терапевтични кучета, е по-бърз от тези, които не са.

куче човек разходкаСнимка: iStock

Кучетата са глуповати, забавни, енергични, жизнени и обичат семейството си безусловно. А всички ползи за здравето, свързани с тях – те са просто глазура на върха на тортата!

Виж още