Градските или селските кучета: Кои са по-здрави?

куче село Снимка: iStock

В ъпросът дали кучетата, живеещи в провинцията, са по-здрави от градските си събратя, може да ви звучи безсмислено или реторично. Но ще се изненадате да научите, че селските четириноги, дори с целия чист въздух и много пространство за тичане, имат своите собствени здравословни проблеми, с които се борят. И те далеч не са толкова по-малко, в сравнение с тези на градските им събратя. 

куче селоСнимка: iStock

Минусите на живота на село

„Кучетата, които живеят на село, всъщност са изложени на риск от повече травматични наранявания“, коментира д-р Дъфи Джоунс, основател на болницата за животни Peachtree Hills в Атланта. Това е така, тъй като в моментите, когато биват пуснати от повод или отвързани, те биват блъскани по-често от движещи се автомобили или нападани от диви животни.

Селските кучета трябва и да се справят с повече паразити като кърлежи и бълхи. Често те са изложени и по-често на токсични химикали и отравяния. В една къща на село, например, има много повече разхвърляни неща като различна отрова за вредители, антифриз, тор и тн. 

Dogsandcats.bg

Всъщност, огромното предимство, което космополитните кучета имат пред събратята си от провинцията е, че те обикновено винаги са под зоркия поглед на собственика си, пишат от Американския киноложки клуб. 

куче селоСнимка: iStock

Когато едно градско куче има диария или повръща, то обикновено бива завеждано незабавно до ветеринарната клиника, защото стопанинът му го отбелязва веднага. От друга страна, собственикът на четириного, което живее на село може и да разбере, че косматият му другар не се чувства добре, но често може да не е съвсем сигурен какви са специфичните симптоми, които е проявил, защото не го е виждал през деня. 

Другата причина: достъпът до грижи. В провинцията ветеринарният лекар е на далеч по-голямо разстояние и е много по-вероятно да се наложи да изчакате определен период от време за преглед, отколкото това ще се случи в града.

куче селоСнимка: iStock

Минусите на градския живот

Хубаво е, че градските кучета живеят толкова близо до своите ветеринари - тъй като е по-вероятно да се нуждаят от тях! В сравнение със селските си събратя, те имат по-висок дял на алергии и инфекции на ушите и очите. А проучване от 2008 г., проведено в Мексико Сити е установило, че постоянното излагане на градския смог увеличава рисковете от заболявания на носа и гърлото, астма и бронхит.

Лошите новини не спират дотук. Поради непосредствена близост до други кучета, градските четириноги са с около 40 процента по-застрашени да бъдат ухапани, отколкото селските. И имат много по-висока честота на парвовирус, заболяване, което главно се предава между кучета.

Но най-голямата заплаха за здравето на градските кучета е затлъстяването, което е и основната причина за много здравословни проблеми.

куче селоСнимка: iStock

Как да поддържате кучето си здраво - независимо къде живеете

Най-доброто нещо, което можете да направите, независимо дали сте базирани в града или провинцията, е да изберете правилната порода за мястото, където живеете. Направете си проучване – да отглеждаш Бордър коли в града, например, би било предизвикателство, защото това е куче, което обича да е заето с нещо и да работи постоянно на открито. Обратното – Малтийската болонка вероятно няма да се чувства добре на село или във ферма.

Следващата стъпка е да обучите правилно кучето си, за да го предпазите. Собствениците да селски четириноги трябва да ги научат къде могат да се изхождат и къде не. Да ги тренират да не преследват коли и други движещи се обекти, за да минимализират риска да излезнат на оживен път, където да ги блъсне кола (една от честите причини за смърт при четириногите на село са именно инциденти на пътя). 

куче селоСнимка: iStock

И накрая, уверете се, че ако имате високоенерийно куче, то ще получава достатъчно упражнения и физическа активност. Ако графикът ви не позволява, наемете човек, който да се грижи за косматия ви другар през деня и помислете за място, където животното може да потича спокойно от време на време. 

Виж още