Хитри начини да спрем кучето да краде храната на котката ни

куче и котка храна Снимка: iStock

Д а отглеждаш заедно куче и котка може да бъде известно предизвикателство. аАко търсите начин да спрете четириногия си другар да краде от храната на мъркащия ви домашен любимец, то може би вече сте научили, че не е никак лесно да го направите. 

куче и коткаСнимка: iStock

Благословени с мощното си обоняние и силно мотивирани от храна, кучетата бързо и лесно могат да надушат храната на котката от значително разстояние. Дори и да я скриете на по-незабележими места из дома си, това просто ще превърне откриването й в забавно предизвикателство за питомеца ви – като игра за търсене на съкровища!

За да спрете това поведение, ще трябва да намерите хитри начини да „измамите“ кучето си. Предлагаме ви четири идеи как да подходите.

Dogsandcats.bg

Как да спрем кучето да похапва от храната на котката ни?

Спирането на кучето да яде котешка храна често е борба за собствениците на домашни любимци. Това до голяма степен се дължи на факта, че мъркащите животни често се хранят свободно, тоест – яденето им често престоява в паничката цял ден, за да могат да си похапнат, когато им се прииска. В противен случай решението би било доста лесно – просто да вдигнете купата, след като котката свърши– далеч от очите (или носа!), далеч от ума на кучето!

куче и котка хранаСнимка: iStock

Котките често са придирчиви, което също не е от особена помощ, тъй като те са склонни да си похапват по малко през целия ден. А от гледна точка на четириногите, този начин на хранене означава незаинтересованост. 

Следователно кучето остава с впечатлението, че тъй като котката явно вече не се интересува от своята храна, то може да поеме „задължението“ да се справи с нея. А ето какво можете да направите, за да се опитате да стопирате това поведение:

  • Използвайте котешка врата

Да сложите котешка врата на стаята, където най-често се храни котето ви, е хитър начин да ограничите достъпа на кучето си. Без значение дали е баня или килер – идеята е по-дребният ви домашен любимец да може да мине, но по-големият - не. 

  • Купа за храна само за котки

В този случай целта е да се възползвате от анатомичните разлики между шията и лицето на котката и кучето.

куче и котка хранаСнимка: iStock

  • Поставете котешката храна високо

Едно голямо предимство, което котките имат пред кучетата, е способността им да се качват до труднодостъпни места. Възползвайте се от ловкостта на мъркащият ви съквартирант, като по този начин блокирате достъпа на четириногото до купичката му. 

Какво да кажем за обучението?

Разбира се, можете да опитате да обучите кучето си да не докосва храната на котката ви, но бъдете готови и за вариант, при който животното прави това, което се иска от него само, когато сте наоколо. Ако животното има достъп до котешката храна на периодична основа, то ще действа с променлив успех. 

куче и коткаСнимка: iStock

С времето вашето куче ще продължи да се опитва да краде, защото неговата упоритост в крайна сметка се отплаща.

Защо кучетата са толкова привлечени от котешка храна?

Кучетата са привлечени от котешката храна по същата причина, поради която искат да опитат последната хапка от вашата пържола или да изровят остатъците от кофата за боклук. Това, което ги води е различната миризма.

Котките, от друга страна, са много по-придирчиви, когато става въпрос за хранене. За разлика от кучетата, които често не подбират какво слагат в уста, мъркащите домашни любимци често могат да откажат да ядат с дни, ако съдържанието на паничката им не ги примамва със силен аромат. 

Лошо ли е за кучето ми да яде котешка храна?

Нека първо изясним, че котешката храна няма действително да навреди на кучето ви – стига да я хапва само от време на време. Проблемът е, когато това се превърне в рутина. 

куче и котка хранаСнимка: iStock

Котките са задължително месоядни животни, което означава, че основната съставка в диетата им следва да бъде животински протеин. Кучетата, от друга страна, са повече или по-малко всеядни, което им позволява по-широко и богато меню.

Котешката храна съдържа по-високо количество протеини поради по-високия процент месо (обикновено 25% или нагоре), докато процентът на мазнини е около 20%. Кучетата се нуждаят само от приблизително 18% протеин в храната си. Именно различните диетични нужди правят котешката храна много по-привлекателна за кучето. Едновременно с това обаче, редовната й консумация може да му причини храносмилателно разстройство. 

Котешката храна не се препоръчва и при четириноги, които страдат от бъбречно или чернодробно заболяване, както и домашни любимци, предразположени към панкреатит. И накрая – да не забравяме рисковете от затлъстяване, напомнят от PetMD.

Вижте още:

Вредна ли е котешката храна за кучето

Виж още