Вредна ли е котешката храна за кучето

куче и коте Снимка: iStock

В секи собственик на куче се е чудил поне веднъж дали може да даде котешка храна на любимеца си. Дали двете са взаимнозаменяеми или не и до колко е безопасно да даваме на четириногия си приятел ядене, предназначено за други домашни животни?

Краткият отговор е не, кучетата не могат безопасно да хапват котешка храна. И макар тя да не е токсична или незабавно да им навреди, има съществени разлики между хранителните изисквания на кучетата и тези на котките.

Защо котешката храна не е добра за кучета?

Ако разгледаме по-внимателно съставките на една консерва за котки и една за кучета, може и да не забележим веднага фрапантни разлики между съдържанието им. По-различното идва от фундаменталните несъответствия между хранителните навици и дефицити на кучетата и котките.

Докато котките са строго месоядни животни, които изискват почти цялата им дневна дажба да се състои от месо (над 80%), при кучетата, дори при най-едрите породи, този процент рядко надвишава 70%. Четириногите ни приятели са по-скоро всеядни и се нуждаят от по-разнообразна и балансирана диета, включваща варива, зеленчуци и белтъчини.

Dogsandcats.bg

Ако в течение на по-дълъг период от време кучето е на „котешка“, твърде богата на животински протеин диета, може да възникнат редица здравословни и медицински проблеми, като:

  • Затлъстяване
  • Разстроен стомах
  • Панкреатит
  • Диария
  • Повръщане
  • Бъбречни заболявания

Какво трябва да направя, ако кучето ми е изяло котешка храна?

Ако отглеждате заедно куче и котка, може да възникне ситуация при която четириногото е хапнало от храната на другия ви домашен любимец. Това не бива да ви паникьосва, защото освен ако кучето няма специфични алергични реакции към някоя от съставките в храната за котки, най-вероятно е да не му стане нищо. Ако подразни стомаха му, можете да очаквате повръщане или диария, но случаите за нещо повече са редки – стига да я е консумирало еднократно.

куче и котеСнимка: iStock

Ако установите, че кучето ви редовно си похапва от храната на котката „тайно“, е важно да реагирате веднага като ограничите достъпа на любимеца си до яденето на мяукащия ви съквартирант. 

Добре е да се обадите и на вашия ветеринарен лекар за бърза консултация, ако забележите някой от най-честите симптоми, изброени по-горе. Сигурен признак, че хапва нещо, което не е за него е и, ако кучето ви отбягва собственото си ядене и изглежда сякаш няма апетит.

Идеята да заменим кучешката с котешка храна е минавала през главата на всеки собствен на домашен любимец. Важно е да знаем защо не е правилно да го правим и да се постараем да осигурим на четириногия си приятел максимално добре балансирано, богато на хранителни вещества, витамини и минерали меню.

Вижте още:

Как да изберем подходяща кучешка храна 

10 човешки храни, които може да даваме на кучето

 

Виж още