Хитри начини как да дадем хапче на кучето си

куче Снимка: iStock

А ко някога сте имали или в момента отглеждате куче, то навярно знаете колко трудна задача може да е да дадете лекарството на домашния си любимец ако то е под формата на хапче. За съжаление не всички медикаменти се предлагат в течни варианти, а да накараме кучето си да преглътне таблетка може да е истинско предизвикателство. И все пак – трябва да го направим някак, нали?

Как да дадем таблетка на кучето си?

Преди да ви дадем няколко съвета как бързо, сравнително лесно и със сигурност – безболезнено да накарате домашния си любимец да приеме лекарството си, когато е под формата на хапче, следва да уточним – винаги спазвайте стриктно предписанията на вашия ветеринарен лекар. Консултирайте се с него и дали да го давате на гладен стомах или е по-добре кучето ви да е хапнало нещо. 

Да скрием хапчето в храната

Стандартният подход, чрез който да накараме кучето си да приеме таблетка или капсула е да се опитаме да я „замаскираме“ в храната му. Понякога това помага, но не винаги. Най-добре е да вземете малко топче консервирана храна, в чиито център да поставите хапчето. Можете да дадете малко от нея за тест предварително, за да сте сигурни, че допада на животното. Тъй като кучетата по природа са лакоми, често преглъщат храната без да я сдъвкват – за това и този начин дава резултат. 

кучеСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Въпреки това рискувате животното да изплюе таблетката, а повтарянето на процедурата се затруднява от факта, че тя може частично да се е разтворила в устната кухина и да е оставила неприятен вкус. 

Ако това се случи – скрийте хапчето в друг вид храна с по-плътна консистенция и аромат като: сирене, парче кренвирш, късче хляб, малко кюфтенце.

Понякога е необходима намеса

Има случаи, в които кучето просто отказва да приеме по друг начин лекарството си, за това е необходимо да се намесите вие. Помнете– тази техника изисква подготовка и тренировки, понякога има и опасност от ухапване.

Как да процедирате:

1. С лявата ръка задръжте главата на кучето нагоре. Ако животното има издължена муцуна – хванете долната челюст, между палеца и показалеца си, ако муцуната е сплескана – между палеца и останалите пръсти на ръката.

2. Наклонете главата назад. Имайте предвид, че кучето има по-силни челюсти, отколкото изглежда или предполагате. Освен това то ще се опита да ги стисне, за не успеете да поставите капсулата зад основата на езика, което е вашата цел.

3. Опитайте се внимателно да прегънете горната устна над зъбите. По този начин кучето усеща, че ако се опита да ви ухапе ще се нарани и шансът да го направи е по-малък.

4. С дясната ръка вземете таблетката, използвайки палеца и показалеца си. Със средния пръст се опитайте да отворите долната челюст. Дръжте го над малките зъби на резците, а не над кучешките зъби.

5. Поставете таблетката възможно най-навътре зад езика, а след това незабавно затворете устата на кучето. Можете да чукнете леко носа или нежно да масажирате външно областта около гърлото – това ще го насърчи да я погълне. Важно е да поставите хапчето достатъчно навътре, защото в противен случай животното ще го изплюе.

6. Наградете кучето за добре свършената работа с похвала или лакомство.

кучеСнимка: iStock

В зоомагазините можете да откриете различни видове апликатори, с помощта на които по-лесно можете да поставите таблетката зад основата на езика, без да рискувате домашния ви любимец да се опита да ви ухапе. 

Ако изпитвате трудност да давате лекарствата на кучето си – свържете се с ветеринарния си лекар и обсъдете възможността да ги разтваряте във вода или други начини, чрез които домашният ви любимец да ги приема.

Виж още