Има ли храни, които кучетата мразят

куче лимони Снимка: iStock

К ато се има предвид пламът, с който някои кучета подхождат към съдържанието на паничката си, съвсем естествено е да предположим, че четириногите ни приятели обичат всичко. Но замисляли ли сте се, че може би домашните ни любимци все пак имат някои предпочитания. И тъй като животните няма как да ни кажат сами какво обичат и какво – не особено, тогава как да разберем кое им допада и кое не?

куче лимониСнимка: iStock

Всяко куче има своя индивидуалност

Всеки, който някога е отглеждал куче добре знае, че домашните любимци имат своята индивидуалност (точно, както е и при хората). В резултат на това и вкусът им към храните може да се различава значително. Има някои неща обаче, които сякаш не допадат почти на всички четириноги. 

Dogsandcats.bg

Любопитен факт е, че повечето кучета видимо не проявяват интерес, а по-скоро – леко отвращение към цитрусови плодове като лимони, портокали и грейпфрути. По подобен начин те инстинктивно дърпат муцуна назад и ако към нея приближите горчива ябълка. Въпреки това, както отбелязахме по-горе, има някои кучета, които изглежда обичат вкуса на кисело, а за други аромата на горчива ябълка е по-скоро примамлив. 

куче лимониСнимка: iStock

Време за вечеря

Не всички кучета харесват един вид храна и това е една от причините да отказват да се фокусират върху съдържанието на паничката си. Понякога, колкото и невероятно да изглежда, питомецът ни може просто да не е гладен. Прекомерното количество лакомства и остатъци от вашата вечеря, които сте решили да споделите с него също влияят на начина, по който животното подхожда към храната си. За това и специалистите препоръчват да не добавяте човешки продукти към кучешката храна всяка вечер – естествено, че когато те липсват, кучето може да няма желание да хапне. 

кучеСнимка: iStock

Избор на порода и храна

Породата на вашето куче също може да повлияе на начина, по който то подхожда към вечерята си. Лабрадорите, например, сякаш нямат търпение да погълнат съдържанието на паничката си и често от страни изглежда сякаш дори не дъвчат. По-малките четириноги като Йоркитата или Малтийските болонки пък, обикновено се славят като малко по-претенциозни и взискателни.  

Промени в поведението

Ако домашният ви любимец се отличава с добър апетит и изведнъж започне да проявява малък или напълно липсващ интерес към храната си, не губете време, за да посетите ветеринарен лекар. Здравословен проблем може да налага промяна в менюто на животното, може да има нужда от стоматологична помощ или да има нещо друго, което му причинява дискомфорт. Да, най-вероятно кабинетът на вашия ветеринарен лекар не е най-любимото място на света за кучето ви, но само специалистът може да посочи причината за промяната в апетита на животното. 

куче ядеСнимка: iStock

Вижте още: Как да направим посещенията при ветеринар по-приятни за кучето ни

Виж още