Да направим посещенията при ветеринар по-приятни за кучето

куче във ветеринарен кабинет Снимка: iStock

М рази ли вашето куче посещенията при ветеринарния ви лекар? Изпада ли в ужас щом пристъпи прага на кабинета на специалиста? 

Често домашните любимци имат този страх. В основата си той е предизвикан от негативните асоциации, които се пробуждат в съзнанието на животното и са свързани с изобилие от боцкане, игли, мерене на температура и други, недотам приятни преживявания. От друга страна има и много домашни кучета, които нямат нищо против посещенията при ветеринарния лекар. Чудили ли сте се защо?

кучеСнимка: pixabay.com

Предлагаме ви 5 начина, чрез които ще превърнете посещенията при ветеринаря в по-приятно преживяване за домашния си любимец.

Dogsandcats.bg
  • Намерете правилния ветеринарен лекар

Изборът на ветеринарен лекар е важна част от отглеждането на куче. Основните фактори, които биха предразположили косматия ви приятел са обстановката, отношението на персонала и умението на лекаря да общува с животни. Наблюдавайте дали хората, които работят в избраната от вас клиника са приятелски настроени, весели и най-вече – дали имат искрено желание да опознаят четириногия ви приятел, да го накарат да се чувства удобно? Ако не– може би трябва да потърсите нов лекар.

  • Социализацията е важна

Много кучета не възприемат добре взаимодействието с ветеринарен лекар, защото като цяло не са социализирани добре и подхождат предубедено към непознати. Не подценявайте необходимостта на животното от общуване – водете го в близкия парк, нека свиква с различни хора, кучета, шумове и звуци. 

  • Посетете кабинета просто за забавление

Профилактичните прегледи са „идеалният“ повод да посещавате ветеринарния си лекар. По този начин можете да предотвратите някои здравословни проблеми преди още да са се появили. Планирайте посещение до кабинета само, за да се видите и да пообщувате. Можете да наречете тези визити „щастливи социални посещения“. Изберете време, когато животното се чувства добре. Позвънете предварително, за да отидете в момент, когато в клиниката не е толкова натоварено. 

Заведете кучето с кола или се разходете до кабинета. Възнаградете го за проявеното спокойствие. Поздравете се с персонала отпред, а ако реакцията на домашния ви любимец е положителна – можете дори да влезете вътре. Важно е всички да са щастливи и да излъчват спокойствие. Ако забележите признаци на безпокойство или тревожност у кучето, тръгнете си.

кученцеСнимка: iStock

  • Вземете много вкусни лакомства със себе си

За повечето кучета няма нищо по-примамливо от лакомствата. Въоръжете се с пакетче от любимите бисквитки или кокалчета на вашия домашен любимец и му давайте в малки количества на чести интервали от време, за да поддържате четириногото мотивирано и в добро състояние на духа.

  • Бъдете спокойни

Кучетата са много интуитивни животни и безпогрешно разпознават емоциите на стопаните си. Ако се усещате притеснени, изпитвате стрес, страх или безпокойство, тези чувства лесно могат да се предадат и на домашния ви любимец. За косматия ви приятел щом вие сте обезпокоени от нещо, това е основателна причина и той самият да се разстрои.

За съжаление,

при някои кучета нито една от изброените техники не действа и тези четириноги цял живот не свързват с положителни емоции посещенията при ветеринарен лекар. Във всички случаи е много важно самите вие да се чувствате комфортно в клиниката на специалиста, когото сте избрали.

Колкото повече самообладание, позитивност в подхода и оптимизъм има в гласа и държанието ви, толкова по-спокойно ще се чувства и домашният ви любимец при посещенията при ветеринаря.

 

Вижте още:

Как да изберем ветеринар за кучето си

Виж още