Има ли нужда кучето ми от палто през зимата

куче през зимата Снимка: iStcok

С настъпването на хладните есенно-зимни месеци, сладката гледка на кученца, облечени със симпатични якета или палтенца, разхождащи се по улиците става все по-честа. Факт е, че ниските температури и влажното време навън могат да са по-малко приятни и по-скоро дискомфортни както за стопаните, така и за домашните им любимци. 

Един от основните въпроси, който мнозина собственици на кучета си задават през това време от годината е, дали тяхното куче се нуждае от допълнителна защита от студа и дъжда навън. 

Има ли нужда кучето ви от палто или дрешка?

Като цяло, общото правило гласи, че големите кучета, които имат плътна и дебела козина, са добре защитени от студа. При тях няма необходимост от допълнителни дрешки през зимата. Това включва северни породи като Сибирско хъски, Самоед и Аляски маламут, чиито топли кожуси са генетично „проектирани“ да ги затоплят. Има обаче и други кучета, които трябва да бъдат защитени от неблагоприятните климатични условия навън. Сред тях са:

  • Мини и той късокосмести породи

като Чихуахуа, Пинчер, Той пудел, Йоркширкски териер, Френски булдог и др. Тези мъници не могат лесно да генерират и задържат достатъчно количество телесна топлина, за да се затоплят. 

Dogsandcats.bg

пинчерСнимка: iStock

  • Кучета, които са „ниско до земята“ – късокраките породи

Въпреки че някои от тях като Коргито, например, имат дебелa козинa, коремчето им все пак остава достатъчно ниско до земята, за да се докосва до сняг и лед. Дрешките при Дакелите също са препоръчителни.

  • Дългокосмести породи, които се подстригват

като Пудел, Мини Шнауцер, Бишон фризе или Болонка. Именно оформянето на фризурата може да промени естествената защита на палтото им.

куче снягСнимка: iStock

  • Крехките кучета с къса козина

като Грейхаунд, Уипет и всички видове по-дребни хрътки. Те задължително имат нужда от допълнителна защита срещу студа.

  • По-възрастните четириноги

са с по-нисък имунитет или по-рядка козина. Регулирането на естествената топлина на тялото им може да намалее с възрастта, което прави закупуването на палтенца за тях задължително. Същото се отнася и за малките кученца - поне до навършване на една годинка

След като сте установили, че домашният ви любимец се нуждае от зимно палто, потърсете дрешка, която задължително да предпазва врата и корема му. Тя трябва да се простира от основата на врата до опашката, без да е толкова дълга, че да му пречи да свърши своите нужди. 

В идеалния случай палтото прилепва плътно, без да стои стегнато. Помнете – дрешката никога не трябва да ограничава движенията на домашния ви любимец.

Виж още