Имат ли кучетата гей наклонности

кучета среща Снимка: iStock

Х ората отглеждат кучетата като домашни любимци от хиляди години. През това време сме научили много за четириногите, благодарение на наблюдение на навиците и привичките им. Но все още има неща, които остават загадка за нас, а и много собственици на кучета се чудят: възможно ли е две животни да бъдат гейове?

Домашните животни показват широк спектър от сексуални поведения, някои от които могат да бъдат интерпретирани от хората като „хомосексуални“. Качването на едно мъжко куче върху друго е едно от тях. И макар че много стопани добре знаят, че това поведение (поне в повечето случаи) е проява на доминация, остава съмнението дали няма и сексуален подтекст. 

кучетаСнимка: iStock

Има някои мъжки кучета, които през целия си живот показват предпочитание към представители на собствения си пол, дори игнорирайки женските по време на разгонване. Дали те наистина имат гей наклонности е съвсем друг въпрос.

Dogsandcats.bg

Концепцията да бъдеш хомосексуалист е силно ориентирана към човека и е трудно да се каже дали може да се разшири до кучешкия свят.

Или както отбелязва публицистът Брайън Палмър „никой не знае какво се случва в ума и сърцето на едно четириного“.

Палмър изказва теорията, че „човечеството вероятно свързва кучетата с хомосексуалността, просто, защото сме имали много възможности да наблюдаваме кучешкото съвкупление“. Ако бяхме опитомили други животни по-рано, може би щяхме да знаем, че има много, много примери за хомосексуално поведение в животинското царство.

кучета срещаСнимка: iStock

Женските японски макаци, например, понякога се качват един на друг, дори, когато наблизо има представители на срещуположния пол. Сходно поведение се наблюдава и при мъжките пингвини, а около 6% от мъжките овни не реагират на женските, когато са разгонени. 

Изучаването на това поведение е достатъчно трудно в дивата природа и в зоологическите градини. А още по-трудно е да го установим при домашни любимци, като котки и кучета. Дори ако вашето мъжко куче предпочита контакти с други представители на собствения си пол, то как бихте могли да го разберете? Ако той е единственото животно, което притежавате, темата вероятно ще се появи само в кучешкия парк или при срещи с други мъжки кучета. 

Друго съображение, което трябва да имаме предвид е, че кастрацията/стерилизацията намаляват половите хормони, които нашите домашни любимци биха използвали в дивата природа. Този факт прави още по-трудно да се определи какъв пол предпочита едно четириного в своето „интактно“ състояние. 

кучета срещаСнимка: iStock

Но, безспорно най-голямото предизвикателство в тази област е, че трябва да внимаваме да не антропоморфизираме кучетата си. Учените посочват, че въпреки че хомосексуалното поведение в животинското царство може да изглежда подобно на това при хората, това не означава непременно, че нашето понятие за „гей“ се отнася и за домашните ни любимци. 

 

 

 

Виж още