Йога, рисуване и истинска кучешка сватба в първото по рода си Корги кафене у нас

Корги кафе Снимка: FB/Corgi's Cafe

Д а отидеш на кафе или брънч в компанията на домашния си любимец – това може да бъде истинско удоволствие! Освен незаменима компания за собственика, посещаването на различни места, подходящи за четириноги, е полезно и за самото куче. Това му помага да се социализира, разнообразява рутината му, дава му възможност да си взаимодейства и общува – както с други хора, така и със себеподобни. 

И тъй като заведенията, където се допускат домашни любимци у нас са все още рядкост, когато чухме, че има Корги кафе, нямаше как да не се зарадваме! А то, оказа се, не просто допуска любимите ни кучета, ами дава възможност на собствениците и почитателите на породата да се включват в йога, рисуване и какви ли още не интересни активности. Всички те – в компанията на любимите им опашатковци, разбира се! 

Корги кафеСнимка: FB/Corgi's Cafe

За да ни разкаже малко повече за Corgi’s Café се свързахме със собственичката му - Габриела Стоименова, която подобно на покойната кралица Елизабет II се влюбва в тази порода кучета от пръв поглед! Ето какво ни сподели тя за мисията на кафенето, различните активности, които то предлага и не на последно място - какво е важно да знаем за породата, ако планираме да направим някое Корги член на семейството си!

Dogsandcats.bg
  • Здравейте, Габриела! Corgi’s Café е първото по рода си тематично кучешко кафене у нас. Което, разбира се, е чудесна новина за любителите на коргитата, но и за кучетата като цяло! Разкажете ни малко повече за вас и за това как се роди идеята и каква е концепцията ви? 

Освен собственик на Corgi’s Café – Food – Bar, аз съм и председателя на Клуб Уелско Корги България, любовта ми към породата и към кучетата като цяло е причината да отворим нашето заведение. За нас те са част от семейството и ги взимаме навсякъде с нас, също така като клуб организираме различни събития като кучешки рождени дни, сватби, партита за Хелоуин и Коледа, обучителни семинари и винаги сме търсили място, което да ни приеме с нашите космати деца, като имаме наше място, тези мероприятия се случват много по-често и лесно. 

Корги кафеСнимка: FB/Corgi's Cafe

Не на последно място смятаме, че е крайно време да последваме европейския пример за отношението към животните и като във всяка нормална държава те да бъдат добре дошли навсякъде и да получават добра грижа от своите собственици. Чрез заведението и таксата, която сме определили за корги зоната успяваме да помагаме на десетки бездомни кученца, за които се грижат в приют Save the Animals – Ranch, Bulgaria,  в Етрополе. Декември месец успяхме да закупим и закараме над 300 килограма храна за кучетата, както и много хранителни продукти на гледачите, които се грижат за тях и са посветили живота си на тази кауза.

  • Кои бяха най-големите трудности, с които се сблъскахте (или продължавате да се сблъсквате), свързани с поддържането на място, където кучета и хора заедно релаксират и се забавляват?

Като най-голяма трудност бихме отчели закостенялото мислене на някои хора, подобно на нашето заведение има в много държави, но смеем да твърдим, че за нашите географски ширини сме изпреварили времето си. Трудно се прокарва път на съвременни концепции и идеологии сред леко назадничев балкански манталитет, но това не ни отказва, а напротив амбицира ни да направим промяна към по-добро, защото виждаме, че има нужда от такава и много хора, млади i модерни подкрепят проекта ни. Toва ни радва и дава надежда, че и в България може да се случват и развиват иновативни и нестандартни идеи.

Корги кафеСнимка: FB/Corgi's Cafe

  • Имате двама симпатични резиденти, които посрещат гостите на кафето – коргитата Бери и Астрид? Как възприемат те срещите с непознати? А с други коргита? Възникват ли конфликти и има ли териториални претенции?

Коргитата като цяло са изключително социална и иенергична порода, все пак са овчарски кучета. Обожават внимание и игри. Разбира се, всяко куче е различно и има свой характер, това се отнася и за Бери и Астрид. Астрид е много шумна, упорита и инатлива, посреща те шумно и превъзбудено и може да не спре да лае, докато не получи това, което иска. Тя е нашето дяволче – беладжийче, много обича деца и изключително много се превъзбужда като види такива в заведението, веднага започва да лае и да скача, и да иска да си играе с тях, чак по някога ги стряска :D Така реагира и на други кучета, че дори гони Бери, за да има вниманието им само за нея… Бери е по-спокоен и гушлив, предпочита компанията на по-големи хора. 

Корги кафеСнимка: FB/Corgi's Cafe

Бери и Астрид са много добре социализирани и не се карат с други кучета, но биха отвърнали ако попаднат в подобна ситуация, затова не се допускат кучетата на посетителите на заведението при Бери и Астрид, все пак безопастността е на първо място.

  • Като цяло в България все още няма много заведения (а и като цяло места), където не само достъпът за домашни любимци да е разрешен, но и да е помислено за комфорта им. Вие активно работите в посока промяна на тази тенденция, за което получавате и нашите (а сигурни сме, и на читателите ни!) искрени адмирации. Защо според вас това е така? 

Спрямо законите в България, за разлика от държави като Испания, Великобритания – където също има корги кафета и те се разхождат свободно или Австрия, Турция, където няма ограничаване на достъпа на животни до заведения, то тук има много ограничения за допускане на домашни любимци в търговските обекти. Изискват се отделни обособени помещения, това е една от причините да сме постоянно в преустройства, за да може възможно най-голяма част от заведението да е подходяща за кучета и да нямаме проблеми със закона, т.к. вече бяхме глобявани...

Корги кафеСнимка: FB/Corgi's Cafe

Повечето заведения може би не желаят да инвестират в такива преустроийства и обособяване на зони, където човек спокойно може да седне с домашния си любимец, защото първо това изисква много средства, време и усилия и второ е за сметка на интериорния дизайн. Реално там, където виждате кучета, а няма обособени помещения се води нарушение на закона, разликата е че ние явно заявяваме, че сме Pet Friendly заведение и сме под лупата и обстрела на институциите. 

Ние смятаме, че вместо да се възпира достъпа на домашни животни, то тези институции трябва да работят с хора и бизнеси като нас, за да се промени отношението към животните към по-добро и да се прокарат европейските закони и разпоредби за защита и хумано отношение към животните. За да има промяна по тези параграфи, трябва първо ние да се променим като хора и начин на мислене.

Корги кафеСнимка: FB/Corgi's Cafe

  • Какво бихте посъветвали всеки собственик на куче, който не е сигурен дали да го вземе със себе си на обществено място, в конкретния случай – да го доведе на кафе?

Нашия съвет е - не се колебайте, не бъдете подтиснати от нечии чужди предрасъдаци. Ние ходим навсякъде с нашите кучета, търсим само заведения и хотели, които приемат животни, подкрепяме само такива бизнеси. За да се случи промяна и нещо да е новото нормално, то това е възможно ако само повече хора започнат да го правят, търсят и изискват и не правят компромиси. При нас сте винаги добре дошли заедно с косматия ви приятел, при нас освен ароматно кафе и вкусна храна за хора има и кучешко меню!

Корги кафеСнимка: FB/Corgi's Cafe

  • Организирате различни тематични събития, насочени към собствениците на коргита, като йога, брънч и рисуване, разбира се, в компанията на домашните любимци.  Разкажете ни малко повече за тях? И какво предстои?

Събитията, които организираме са за всички любители и собственици на кучета, всички породи и безпородни космати топки любов са добре дошли при нас. За момента се фокусираме върху брънч – всеки ден до 12:00ч., йога с коргита, която се провежда почти всяка неделя, кога има йога може да следите на нашата фейсбук страница, както и в профила ни в инстаграм. Организираме кучешки и детски рожденни дни, както и кучешки сватби, за които при контакт с нас изготвяме индивидуална оферта. Именно, сега съвсем скоро предстои сватбата на Бери и Астрид.

Корги кафеСнимка: FB/Corgi's Cafe

  • През февруари ви предстои да сте домакини на първата кучешка сватба! А именно – тази на Бери и Астрид! Вълнувате ли се за събитието  И действително ли младоженците ще са в бяла рокля и смокинг?

Подготовката е трескава, цялото заведение ще е пълно за събитиети. Сватбата на Бери и Астрид няма да се различава по нищо от всяка друга сватба. Имат си булченска рокля, смокинг, сватбена украса, сертификат за брак дори!

  • Имате съвместни инициативи с Клуб Уелско Корги България, какво според вас хората НЕ знаят за Коргитата, а би трябвало? 

Една от мисиите на кафето е именно, това да образова и информира възможно най-много хора за особеностите на породата, нейния произход, функции, характер и недостатъци. Надяваме се така хората да могат да преценят дали това е подходящото куче за тях. Особено наблягаме на характерните за породата генетични заболявания, за които човек трябва да е особено внимателен, защото ние загубихме едно кученце след дълга и мъчителна борба за живота му, именно поради такова заболяване. 

Корги кафеСнимка: FB/Corgi's Cafe

При всяка порода, така и при коргитата има много нелегални развъдници и хора, които не спазват правилата за развъдна дейност, не изследват родителите, не предоставят сертификати относно медицинските резултати и развъждат кучета с пороци, с неясен здравен статус, правят ферми за развъждане и гледат кучетата в ужасни условия или просто си взимат женско Корги с цел да го развъждат/експлоатират да ражда кученца и след това да ги продават само с цел печалба. 

Това, което можем да посъветваме хората, за да не попаднат на такъв развъдчик е първо да не купуват кученца от сайтове за групово пазаруване и места където се продават втора ръка предмети, второ ако кученцата са развъдени по правилата за развъдна дейност, то те ще бъдат обявени на фейсбук страницата на Клуб Уелско Корги България, защото едно от задължителните условия за легална развъдна дейност е да си член на клуба, които регулира административно процеса и следи дали всички изследвания са налични и резултатите са допустими за развъдна дейност. Това правило е валидно не само за развъдчици, но и за хора, които искат да имат просто поколение от своя домашен любимец.

Корги кафеСнимка: FB/Corgi's Cafe