Изпитват ли кучетата злоба?

куче ядосано Снимка: iStock

М оже ли едно куче да бъде злобно? Това е въпрос, който си задаваме всеки път, когато водим домашния си любимец на ветеринар или го къпем въпреки явното му нежелание. Дали четириногият ни другар ще помни завинаги тези непростими (в неговите очи) предателства? Ще ги запомни ли и има ли шанс някой ден да ни отмъсти, когато най-малко го очакваме?

куче стресСнимка: iStock

Може би вече се досещате, че отговорът е доста категорично не. Домашният ви любимец няма списък с оплаквания и със сигурност не споделя колко ужасен стопанин сте с останалите четириноги в близкия парк. Има обаче и още нещо.

Това, че питомецът ви не крои планове как да ви отмъсти, не означава, че не помни лошите преживявания. И, може би мнозина не биха искали да го чуят, но е факт, че четириногите са напълно способни да извличат изводи от минали случки, за да вземат решения за бъдещето. Да, не е точно злопаметност, в смисъла, който влагаме ние, но все пак е нещо близко като усещане.

Dogsandcats.bg

Изпитват ли кучетата злоба към стопаните си?

Независимо дали сте пуснали прахосмукачката по време на сладката следобеда дрямка на питомеца си или сте съкратили времето му за игра в парка, със сигурност всеки от нас прави неща, които разстройват кучето му. Често това раздразнение се проявява чрез езика на тялото – избягване на физически контакт, отказ от лакомство или внезапно развиване на „избирателен слух“. 

куче ядосаноСнимка: iStock

Има различни доказателства, че кучетата могат да изпитват ревност, особено когато проявяваме внимание към други четириноги. Въпросът е обаче дали домашните ни любимци могат (и биха ли?) насочили тези негативни емоции срещу нас, дори когато ситуацията, която ги е породила, е вече в миналото? Въпреки че няма как да знаем какво точно си мислят косматите ни другари, най-вероятният отговор е не. 

Кучето ви може и да не харесва някои от нещата, които правите. И то може да покаже недоволството си или да ви игнорира, за да избегне неприятна ситуация. Но ако сте изградили здрава, положителна връзка помежду си, то няма голям шанс животното да ви е ядосано за дълго. Всъщност, питомецът ви ще е готов да се сгуши във вас веднага щом лошото му настроение премине.

куче ядосаноСнимка: iStock

Могат ли кучетата да изпитат злоба към други хора?

Очевидно е, че едно предано куче ще продължи да възприема своя любим човек като най-верния си другар, дори да е направил нещо, което не му е допаднало. Но какво да кажем за хората извън най-близкия му семеен кръг? 

Проучване от 2017 г. е установило, че кучетата създават негативни асоциации спрямо хора, които не помагат на стопаните им. Четириногите са социални животни и предпочитат да са заобиколени от хора, които също обичат и търсят комуникация, особено насочена към любимите им стопани.

Също така е разумно да се предположи, че ако кучето ви е имало неприятно взаимодействие с друг човек в миналото, то може да го избягва в бъдеще. Но можем ли да обобщим, че това действително са примери за недоволство? Или може би е по-подходящо да мислим за тях като за негативни асоциации?

куче човекСнимка: iStock

Кучето ви е научило, че конкретен човек не е приятел за него и не му мисли доброто, за това решава да се дистанцира с цел запазване на собствената си безопасност и комфорт.

Изпитват ли кучетата злоба към други четириноги, с които са имали сблъсъци в миналото? 

Може би домашният ви любимец е имал неприятна случка с друго четириного в кучешкия парк и сега се притеснявате, че то ще търси отмъщение следващия път, когато двамата се срещнат. Или още по-лошо – питомецът ви ще намрази (или ще се страхува) от всички представители на въпросната порода или които дори изглеждат малко подобни?

За съжаление, тук отговорът е – не е изключено. Възможно е домашният ви любимец да развие агресия към определено куче или тип четириноги, ако е имало лош опит в миналото. Тук не се касае точно за таене на злоба (както е при хората), колкото за изграждане на асоциации. Домашният ви любимец е научил, че това куче е опасно и логично – действа по-отбранително около него или други четириноги, които му напомнят за това преживяване. 

куче ядосаноСнимка: iStock

Хубавото е, че макар и негативни, тези асоциации не са дълбоко вкоренени у питомеца ви. Следователно – могат да отстъпят място на по-хубави с течение на времето. 

В заключение, макар че има ситуации, при които кучетата развиват негативни асоциации към хора или други четириноги, проведените до момента изследвания сочат, че домашните ни любимци най-вероятно не са злопаметни и не таят недоволство по същия начин, както хората. 

А добрата новина е, че дори косматият ви другар да е развил неприязън към определени хора, кучета или ужасяващата прахосмукачка, можете да му помогнете да се пребори с нея. С малко разбиране, търпение и последователност, можете да сте сигурни, че домашният ви любимец ще започне да вижда света в по-положителна светлина. 

Вижте още:

Защо кучетата не харесват някои хора

Как кучетата показват обичта си

 

Виж още