Как кучетата показват обичта си

куче Снимка: iStock

К ато собственици на четириноги ние добре знаем колко много обичаме домашните си любимци. И се опитваме да им го покажем по различни начини – чрез отговорно поведение, правилните грижи, добре балансирана диета и подобаващо количество игри, лакомства и време, прекарано заедно. 

За съжаление, косматите ни другари не могат да ни кажат как се чувстват. Вместо това обаче, те използват определени действия, чрез които засвидетелстват обичта си. От вас като стопани зависи дали ще успеете да дешифрирате тези признаци, поведение и език на тялото, за да научите какво се опита да ви каже домашният любимец. 

кучеСнимка: iStock

Най-популярните и сигурни начини, чрез които кучето показва, че ви обича

  • Размахване на опашка

Махането с опашка е първият признак, който много хора забелязват и свързват с проява на симпатия и обич от страна на куче към стопанина му. И това, разбира се, в повечето случаи е точно така. Обикновено тази демонстрация на привързаност се случва, когато животното се радва да ви види. Или е щастливо и доволно, след като сте го чесали по гърба.Има моменти обаче, когато животното може да размахва опашка, за да изрази страх или нервност. Как да познаете за кой от случаите става дума?

Dogsandcats.bg

Вижте още: 4 интересни факта за опашката на кучето ви

Обикновено, ако иска да покаже щастие и обич, кучето размахва опашка, която междувременно е в изправено положение. Ако тя е по-ниско или в хоризонтална позиция – значи несигурност. Разбирането на фините разлики при махането с опашка при четириногите ще ви разкрие истинските емоции зад жеста. 

  • Облизване

Актът на облизване може да има няколко значения, но ако вашият космат спътник ви облизва щом се приберете вкъщи след дълъг работен ден – това със сигурност е признак, че сте му липсвали. Привързаните към стопаните си кучета често ги облизват, когато ги видят. Те го правят и докато ги галите или когато се гушкате заедно на дивана. Често този жест е придружен и от леко премляскване/преглъщане.

Вижте още: Защо кучето ближе ръцете и краката ми

В света на кучетата обикновено облизването е демонстрация на подчинение, предназначено за доминиращите членове на глутницата. В света човек-куче този жест е начинът на животното да се почувства по-близо до своя стопанин. Това е и форма на повтарящ се навик, който отпуска четириногото. Освен това позволява на вашия питомец да вкуси солта в потта ви, показвайки междувременно уважение към вашата социална позиция. 

кучеСнимка: iStock

  • Лаене и скачане

Кучетата си играят с другите четириноги, които харесват. Обикновено тези симпатии се изразяват чрез лай, скачане и дори – леко „гризване“ – всичко с цел забавление. 

Ако домашният ви любимец гледа на вас като на приятел и някой, когото обича, има вероятност той да показва този тип поведение от време на време – като проява на грижа и демонстрация на мили чувства. И да, понякога може да се случи ноктите и зъбите на животното да наранят меката човешка кожа, но бъдете сигурни – кучето ви няма съзнателно намерение да ви навреди. Вместо това то просто иска да ви ангажира като свой приятел в някои дейности, които му доставят удоволствие. Това е начин за него да се сближи с доминиращия у дома (с вас), както и да се укрепи глутницата като цяло. 

кучеСнимка: iStock

  • Усмихва се

Ако понякога ви се струва, че кучето ви се усмихва, най-вероятно сте съвсем прави. Оказва се, че както хората, така и кучетата използват изражението на лицето си, за да покажат как се чувстват. 

кучеСнимка: iStock

И тъй като е доста вероятно четириногите да изпитват част от същите емоции като хората – логично е да искат чрез жестове и мимики да го покажат. 

Вижте още: 4 типа кучешки усмивки

Наблюдавайте внимателно кучето си за признаци на емоция и следващия път, когато забележите нещо, което прилича на усмивка. И което е по-важно – не губете време да му се усмихнете в отговор!

кучеСнимка: iStock

Вижте още: Защо кучето накланя глава, докато му говорите

 

 

Виж още