Използват ли кучетата драскането по земята като вид комуникация?

куче копае Снимка: iStock

С лучвало ли ви се е кучето ви да драска непрестанно килима, дивана или дори стените ви? А обича ли домашният ви любимец да разкопава редовно задния двор? Някои собственици възприемат това като разрушително поведение, но замисляме ли се, че то всъщност може да е начин животното да комуникира с други себеподобни?

Почетният професор по екология и еволюционна биология университета в Колорадо Марк Бекоф, в изследване, публикувано от Psychology Today, представя различните причини защо кучетата драскат по земята. Според него, много от тях го правят, за да изразят себе си в контекста на заобикалящата ги среда. Това се отнася и за ситуациите, при които го правят, след като са ходили до тоалетна. 

куче копаеСнимка: iStock

На кучешките лапи има разположени ароматни жлези, които могат да подобрят обонятелното послание, което четириногите си предават помежду си. Така кучетата може да използват драскането като начин за комуникация помежду си. Тъй като драскането оставя и следи по земята, това е допълнителен „бонус“ в създаването на многопластова картина, която другите четириноги в района могат да проверят. Така комбинацията от визуални и обонятелни аспекти, която се подсилва от драскането, изпраща посланието, което животното иска да предаде на останалите животни.

Dogsandcats.bg

"Драскането по земята може да бъде още една форма на социална комуникация. Взети заедно – уринирането, изхождането и драскането по земята са добър пример за това как кучетата могат да използват това, което специалистите наричат „съставни сигнали“, за да подобрят съобщенията, които изпращат помежду си", допълва д-р Бекоф.

куче копаеСнимка: iStock

Копаене и драскане по земята: алармен сигнал за нещо повече?

Напълно възможно е поведението на драскане по земята при кучетата да се задейства от придобит опит на база заобикалящата ги среда. По-конкретно, това може да се счита за разрушително и нежелано поведение, което обикновено е причинено от основен проблем. 

  • Тревожност

Кучетата могат да се почувстват тревожни точно като хората. Идентично, и четириногите ни другари се ангажират с определени поведения, за да облекчат стреса – гризане на нокти, нервност и друг вид разсейване. Драскането по различни повърхности може да облекчи част от това безпокойство и да упокои животното.

куче копаеСнимка: iStock

  • Скука

Другата вероятна причина за появата на това поведение е, че кучето просто скучае и се нуждае от изход, където да канализира енергията си. Драскането по земята, стените или вратите на дома ви му позволява да се разтовари. Нещо, което е по-често срещано при определени породи четириноги. 

куче копаеСнимка: iStock

Вижте още: Защо кучето ми драска и копае в килима

В заключение, драскането по земята при кучетата вероятно има различни функции, в зависимост от това кой го прави, кой друг е наоколо и какво се опитва да съобщи животното. Има визуални, обонятелни и вероятно слухови компоненти, които могат да служат като съставен сигнал. А някои четириноги просто обичат да го правят. Едно е сигурно - все още има какво да научим, защото зад жестовете и поведението на косматите ни другари често се крие много повече, отколкото изглежда!

Вижте още: 

Защо кучетата драскат по земята, след като се изходят

 

 

Виж още