Защо кучетата драскат по земята, след като се изходят

куче изхождане Снимка: iStock

А ко по време на разходка с кучето си, навеждайки се, за да съберете боклука, който то оставя след като отиде по голяма нужда, ви се е случвало да бъдете ударени от снаряд от летяща трева или буца пръст, то знаете за какво говорим! А, пропуснахме да споменем, че домашният ви любимец продължава ентусиазирано да драска по земята около мястото, където се е изходил. Звучи ви познато? Не сте единствени!

куче изхожданеСнимка: iStock

Несъмнено леко досадно (особено ако се случва по средата на градината или моравата ви), това е и съвсем естествено поведение за кучетата ни. Въпреки това, много собственици на четириноги се питат:

Защо кучето драска по земята, след като се изходи?

Всъщност, това поведение след дефекция е просто начинът на вашия домашен любимец да каже: „Бях тук!“. Но и не само.

Dogsandcats.bg

Косматият ви другар несъмнено не е много загрижен да почисти след себе си, нито полага особено старание, за да прикрие следите си. В интерес на истината, питомецът ви по-скоро цели да уведоми другите животни, че е минал покрай определено място. За това и, когато рита и драска по земята, след като се е изходило, кучето не избърсва краката си (както може би ви изглежда), а по-скоро поставя удивителен знак върху зоната, където се е изходил, маркирайки я като своя територия. Обикновено това поведение се развива след като кученцето навърши три месеца и се запазва до края на живота им. 

куче изхожданеСнимка: iStock

Лапите оставят аромати

Долната част на лапичките на кучето ви е нещо повече от меки и приятни на допир възглавнички! Подложките на четириногите съдържат ароматни жлези, които отделят феромони. Когато домашният ви любимец драска или рита земята, той оставя следа, обясняват от Modern Dog. Драскотините в земята служат като визуално изявление, докато миризмата на изпражнения и урина осигурява обонятелни улики. 

Как се случва това? 

Докато вашето куче стърже и драска, възглавничките на лапите му освобождават аромата си в земята, за да обозначат допълнително мястото като „негово“. Тази линия на феромони води право до локацията, където животното се е изходило. 

И другите животни го правят

Не само вашето куче драска и вдига пети, след като е ходило по голяма нужда. Братовчедите му – вълците, както и лисиците, също драскат в мръсотията, след като са свършили работите си. Мъжките елени стържат земята, а мечките драскат столовете на дърветата, за да оставят ароматите си. 

куче изхожданеСнимка: iStock

Кучешките драскотини и кръговете

Вероятно ви е направило впечатление по време на ежедневната ви разходка с домашния любимец, че той не се захваща веднага за работа. Да, дори и да е дало знак, че спешно му се ходи до тоалетна, възможно е кучето да не пристъпи веднага към процеса, а вместо това вероятно има малко душене и въртене, докато открие точното място, където да остави своя отпечатък.

В допълнение към чесането и ритането след уриниране и дефекация, кучето може да се върти в кръг, преди да се изходи. И въпреки че не е точно известно защо четириногите проявяват това поведение, то може да се свърже с техните диви корени, инстинкти, каращи ги да „поотъпчат“ мястото за дефекция, като междувременно държат очите си отворени за хищници.

Вижте още: 

Защо кучето е развълнувано след като се изходи

Защо на кучето му отнема време да реши къде да се изходи

Виж още