Как да изберем правилната четка за кучето ни

куче козина разресване Снимка: iStock

В сяко куче има нужда да се разресва редовно, за да се поддържат козината и кожата му в добро състояние. В допълнение към другите инструменти и козметика, които използваме в грижите за външния вид на четириногия ни другар (ножица за нокти, шампоан и тн.) важно е да имате и правилната четка за разресване. 

куче козина разресванеСнимка: iStock

Редовното четкане е важно не само за поддържане на приятен външен вид на кучето, но и за неговото здраве. Чрез тази, наглед проста и рутинна процедура, вие всъщност получавате информация за състоянието на кожата на животното и можете да реагирате навреме, ако забележите неприятни кожни раздразнения или рани, например. 

Основното при изборът на подходяща четка е какъв тип козина има вашето куче. 

Dogsandcats.bg

Най-добрите четки за различни типове козина

Когато избирате правилната четка за домашния си любимец, първо помислете какъв тип козина има то. След това – до каква степен е удобна за вас, докато я държите. Някои четки са с гумени дръжки или такива, пълни с гел, които са разработени, за да бъдат възможно най-удобни за стопаните на четириногите, докато ги използват върху кучето си. 

куче козина разресванеСнимка: iStock

След това, наред идва и размера на домашния ви любимец. Ако имате дребно куче, например, по-полезно и удобно би ви било да закупите и по-малка четка, за да направите целия процес по-приятен за животинчето. 

  • При кучета с къса козина

Много стопани, които отглеждат кучета с къса козина смятат, че техните домашни любимци не се нуждаят от редовни грижи за външния си вид. И това, както се досещате, е съвсем невярно. Четка за къс косъм или ръкавица е чудесен начин да поддържате кожухчето на тези животни блестящо, отстранявайки междувременно мъртвите косъмчета. 

куче козина разресванеСнимка: iStock

Разресвайки козината на кучето ежеседмично, вие спомагате и за разпределянето на естествените кожни масла, премахвате прахта и натрупаната мръсотия

  • За кучета със средна козина

Ако имате куче, което има средно дълга козина като Голдън ретривър или Австралийска овчарка, например, използването на по-фина четка с метални зъбци (тип карфици) ще свърши чудесна работа за поддържане на козината и кожата на питомеца ви в добро състояние. Имайте предвид, че кучетата със средно дълга козина по начало не се нуждаят от толкова често разресване, колкото тези с по-дълга или къдрава. Но отделяйте време поне веднъж седмично за процедурата. 

куче козина разресванеСнимка: iStock

  • Дълга козина

Кучетата с дълга козина и без подкосъм, като Йоркширски териер и Ши Тцу, имат меко и копринено кожухче, което лесно може да се сплъсти и заплете. За да предотвратите това, добре е да ги разресвате няколко пъти седмично. Гладка четка и гребен против заплитане са най-добрите възможни инструменти за целта. 

куче козина разресванеСнимка: iStock

  • Кучета с къдрава козина

Кучетата с къдрава козина като Пудел, например, имат специфично кожухче, което изисква редовна поддръжка, за да се предотврати образуването на възли. За целта ще са ви необходими гладка четка с тънки зъбци и малко гребенче, с което да си помагате в случай, че има заплитания. 

куче козина разресванеСнимка: iStock

  • Двойна козина

Кучетата с двойна козина са обширна група, включваща различни породи и размери като Померан, Нюфаундленд, Шиба Ину, Коргита, Лабрадори и Сибирско хъски. Тези четириноги имат мек, дебел подкосъм, който изолира телата им, а отгоре на него – външен слой козина, който обикновено е с различна, по-груба текстура.

Породите кучета с двойна козина не бива да се бръснат, тъй като това може да повреди кожухчетата им. Въпреки това, те се нуждаят от редовно разресване, за да се поддържа в добро състояние както подкосъма, както и, за да се намали скубането.

куче козина разресванеСнимка: iStock

В зависимост от това колко гъста е козината на вашето куче, в зоомагазините се предлагат специален тип четки, които преминават през горния слой, за да ви помогнат да премахнете възможно най-голяма част от излишната козина. Използвайте ги внимателно, за да предотвратите и дразненето на кожата на животното. От помощ ще ви бъде да разполагате и с малко гребенче, с което да си помогнете ако има заплитания. 

  • Козина тип четина

Кучетата с твърда и четинеста козина като Шнауцер, Шотландски териер или Немски пойнтер, имат уникална текстура на косъма. Поради това козината им не се сплъстява лесно, но събира мръсотия и прах, което налага редовното й разресване. За този тип козина в зоомагазините ще откриете специални консумативи, с чиято помощ ще премахнете най-добре всичко излишно от кожухчето на животното. 

куче козина разресванеСнимка: iStock

Не се колебайте да потърсите помощ

Ако се чувствате несигирни как е най-добре да се грижите за козината на кучето си или не сте уверени в избора си на четка, не се притеснявайте да поискате помощ. Говорете с ветеринарния си лекар, професионален грумър или консултантите в близкия по-голям зоомагазин, за да ви насочат в избора. 

куче козина разресванеСнимка: iStock

 

Виж още