Как да накараме болно куче да хапне

куче болно Снимка: iStock

Т очно като хората, кучетата губят апетита си, когато са болни. Поради тази причина, четириногите могат да откажат да се хранят с дни. И докато едно пропуснато хранене обикновено не е повод за безпокойство, ако домашният ви любимец продължава да отказва храна в продължение на 48 часа, то е добре да се консултирате с ветеринарния си лекар. 

болно кучеСнимка: iStock

Вижте още: Колко дълго кучетата могат да издържат без храна

Защо кучето губи апетита си?

Dogsandcats.bg

Най-честите причини едно куче да загуби апетита си са:

 • Болест
 • Инфекция
 • Възстановява се от операция
 • Депресия в следствие на смърт на стопанина
 • Стареене
 • Стрес

Кога трябва да се свържете с вашия ветеринарен лекар?

Ако освен загубата на апетит и липсата на интерес към любимите му лакомства, четириногият ви другар проявява и някой от изброените по-долу симптоми, добре е да се свържете с ветеринарния си лекар възможно най-скоро, за да насрочите час за преглед. 

болно кучеСнимка: iStock

 • Повръщане
 • Летаргия
 • Отслабване
 • Диария
 • Хрипове
 • Кашлица

Методи за хранене на болно куче

Предполагаме, че сърцето ви се къса при вида на болното ви куче, което освен всичко отказва и да се храни. Има няколко различни метода, чрез които можете да се опитате да накарате животното да хапне поне малко. Всичко е индивидуално, за това не се отказвайте при първия неуспех, а продължавайте да опитвате нови и нови методи, докато намерите този, който работи както за вас, така и за домашния ви любимец. 

куче болноСнимка: iStock

 • Изчакайте

Ако кучето ви отказва да се храни, първата стъпка е да му дадете известно време. Четириногите могат да изкарат до няколко дни, без да слагат нищо в уста. Просто се уверете, че животното пие вода и винаги има на разположение в паничката си. Нормално е косматият ви другар да отказва едно ядене от време на време. В крайна сметка, когато сте болни и вие не сте особено гладни, нали? Можете да оставите храната на кучето на разположение цял ден, за да може да има достъп до нея в случай, че огладнее. 

 • Почерпете кучето с нещо различно

Ако кучето ви не се чувства добре, можете да опитате да го изкушите с храна, която обикновено не получава. Човешки вкусотии като пиле или дори бебешко пюре (най-добре от тиква и моркови) може да бъде неустоимо за косматия ви другар. А и така то ще сложи нещо в уста, което ще бъде облекчение за самите вас!

куче хранаСнимка: iStock

Опитайте с малко количество, а ако проработи – смесете добавката с обичайната суха храна на питомеца си, за да го насърчите я да хапне. Придържайте се към умерени количества, за да не натоварите излишно организма на питомеца си.

 • Сменете марката суха храна

Ако ви е трудно да накарате кучето си да изяде гранулите в паничката си, опитайте да смените марката. Или вида – вместо пакетирана суха храна, защо не опитате насипна? Смесете няколко вида, за да видите дали нещо няма да се хареса повече на косматия ви другар. Ако и това не помогне, като алтернатива можете да опитате да смесите малко мокра храна с гранулите, за да ги направите по-апетитни.

куче хранаСнимка: iStock

 • Загрейте храната му

Ако стоплите храната на кучето си, ще засилите нейната миризма и вкус. Болните четириноги понякога имат нарушено обоняние и вкус. Храната, която е предварително затоплена, може да им мирише по-апетитно и това да помогне на животното да хапне поне малко от нея. 

 • Добавете бульон към храната

Добавянето на топъл бульон към храната на кучето ви не само, че ще помогне за миризмата, но и това придава и допълнителен вкус. 

болно кучеСнимка: iStock

 • Опитайте хранене от ръка

Опитайте да сложите малко от гранулите на кучето си в шепа, а след това да му я предложите. Храненето от ръка може да бъде полезно при домашни любимци, които не се чувстват добре, тъй като подсилва любопитството на животното. Този процес може да отнеме известно време, но в даден момент е възможно апетитът на четириногото да се възвърне и то да прояви интерес и към купичката си.

 • Прочетете инструкциите на всяко лекарство

Някои лекарства могат да намалят апетита на кучетата. Ако домашният ви любимец е на антибиотици или други по-силни медикаменти, това може да е причината за отказа му да се храни. Уверете се, че сте прочели внимателно всички инструкции, а след това изчакайте поне 15 минути, преди да предложите ядене на питомеца си. 

куче хранаСнимка: iStock

 • Оставете кучето да яде трева

Кучетата ядат трева по различни причини, а ако питомецът ви отказва да се храни нормално, той може да „пасе“ в опит да предизвика повръщане. Което, всъщност, може да е нещо добро. Понякога това, което кара животното да се чувства зле, може да бъде облекчено от повръщането и инстинктите на животното да му подсказват какво трябва да направи за целта. Просто се уверете, че кучето ви е добре хидратирано. 

Забележка: Ако кучето ви е повърнало повече от два пъти и яде трева всеки път, когато сте навън, това може да е знак, че трябва да го заведете на ветеринарен лекар. 

Посещението при специалиста винаги е добра идея, особено ако имате съмнения, че домашният ви любимец е болен и това е причината, поради която не иска да яде. Ветеринарният ви лекар ще помогне за установяване на причината за дискомфорта на животното и ще ви даде насоки какво да направите, за да се почувства то по-добре. 

куче хранаСнимка: iStock

 

Виж още