Колко дълго кучетата могат да издържат без храна

куче храна Снимка: iStock

А ко кучето ви е болно и отказва да се храни, сигурно се чудите – колко дълго може да издържи без да яде? Дали липсата на апетит може да бъде животозастрашаваща при домашните ни любимци?

С изключение на кученцата от дребни породи, които са уязвими към хипогликемия,

по-голямата част от здравите кучета могат да изкарат до три дни без да ядат и пак да са добре. При някои дори е възможно този период да е петдневен. С уговорката, че през това време кучето все пак консумира вода. 

Dogsandcats.bg

В случай, че домашният ви любимец е болен, той вероятно има капацитета да издържи до три дни без храна. Въпреки това, ако откаже да пие и вода, не губете време да се консултирате с ветеринарния си лекар. Имайте предвид, че всяко куче е различно и всичко зависи от здравословното състояние на животното, както и от това как работи метаболизмът му. 

храна за кучетаСнимка: iStock

Кога имаме причини за тревога?

Ако вашето куче не хапва нищо в продължение на 48 дни, добре е да се консултирате с ветеринарния си лекар най-късно на втория ден. Но ако междувременно забелязвате тревожни симптоми, незабавно се отправете към близката спешна клиника. 

Едно от нещата, които ветеринарният ви лекар ще направи веднага, след като прегледа кучето ви, е да се опита да определи защо то не се храни. Постарайте се да предоставите на специалиста цялата необходима информация. 

куче хранаСнимка: iStock

Ако вашето куче е придирчиво и отказва да се храни, опитайте да да добавите нещо апетитно към съдържанието на паничката му или да направите времето за хранене по-приятно за животното.  Далеч по-притеснително е непиенето на вода. Като се има предвид колко бързо могат да се дехидратират, кучетата могат да издържат по-дълго без храна, отколкото без вода. Задължително е да се обадите на ветеринарния си лекар, ако домашният ви любимец не е пил нито капка цял ден, защото това бързо може да причини изтощение.

Летаргия, повръщане, диария, хрипове, слабост и загуба на тегло – всичко това са все индикации, че вашето куче може да има нужда от медицинска помощ в следствие на загуба на течности в организма му.

Въпреки че се смята, че повечето здрави кучета могат да издържат до три дни без храна, стига да пият вода, имайте предвид, че всяко животно е уникално и понася различно тази гладна стачка. 

БоксерСнимка: iStock

Какво да направим, ако кучето ни отказва да се храни?

Отказът на домашния ви любимец от храна може да се дължи на много фактори и варира от куче на куче. Необходимо е внимателно да прецените състоянието на четириногия си другар, за да определите причината и да намерите възможните решения за справяне с нея. Имайки предвид това, ето какво можете да направите, ако вашият космат приятел отказва да сложи храна в уста. 

  • Запазете спокойствие

Не се паникьосвайте, ако кучето ви откаже да яде – пропускането на едно хранене рядко е причина за тревога. Подобно на хората, кучетата също могат да загубят апетита си за кратък период, без непременно това да доведе до дългосрочни последици. При условие, че четириногото не показва признаци за дискомфорт, не е необходимо веднага да биете тревога. Един или два дни с по-малък или почти никакъв прием на храна не са фатални. Ако обаче липсата на апетит продължи повече от 48 часа, необходимо е веднага да вземете мерки. 

куче лекарствоСнимка: iStock

  • Разберете защо кучето ви не яде

За да разберете каква може да е причината вашето куче да не се храни, започнете, като проверите всички промени в обичайните му дейности, храната и тялото му за признаци на заболяване. Ако сами можете да определите причината, ще бъде по-лесно да потърсите решение. 

  • Опитайте с любимата му кучешка храна

Понякога придирчивостта на някои кучета е в основата на отказа им да се хранят. Опитайте да смените формулата или купете любимите лакомства на питомеца си, ако смятате, че това може да е проблема. 

Вижте още: 4 причини защо кучето ви не проявява интерес към храната си

  • Заведете кучето на ветеринар

Ако всичко изброено не работи, последният ви вариант е да заведете кучето си на преглед при ветеринарен лекар.

куче есен депресияСнимка: iStock

Вижте още:

4 причини защо кучето ви не проявява интерес към храната си

 

Виж още