Как да направите незабравими летни снимки на кучето си

куче Снимка: iStock

Н езабравимите спомени и преживявания през лятото, запечатани от обектива на камерата на телефона ни, са едно от нещата, които ни носят топлина и уют през студените зимни месеци. За това и не е никак чудно (уверете се сами – просто отворете папката си със снимки), че ни се иска в слънчевите, забавни и заредени с настроение фотоси да попадне и домашния ни любимец. Тук задачата обаче, се оказва една идея по-сложна. Защото няма как да обясните на кучето си „да застане мирно и да гледа направо“ в камерата, нали? 

кучеСнимка: iStock

За да постигнете поне частичен напредък, фотографирайки косматия си другар, предлагаме ви някои съвета, които да приложите:

  • Съставете си план

Всеки стопанин (дори и да не си го признава) иска страхотни снимки с любимото си куче. Независимо дали ще ги показвате на приятелите и близките си или за да ги поставите в рамка за себе си.

Dogsandcats.bg

Снимането на четириногия ни спътник обаче, може да се окаже трудно упражнение. Животните невинаги ще отидат там, където искаме и често поглеждат настрани от камерата, точно в момента, в който щраквате на нея. 

За това, преди да започнете да снимате, трябва да имате план. Помислете за концепция – какво искате да се получи от въпросния фотос? Всичко, от което имате нужда за перфектния кадър, трябва да бъде на лице, преди изобщо да включите и четириногия си другар. 

  • Отпуснете го

Напрегнатият домашен любимец не е това животно, което ще остане неподвижно и ще ви помогне да направите добра снимка. Дори и да получите няколко успешни кадъра, емоционалното състояние на четириногото неминуемо ще се прояви. За това, опитайте се да го отпуснете, като планирате сесията за времето от деня, когато вашият домашен любимец е най-спокоен и послушен. Постарайте се всички команди, които му отправяте, да са изречени спокойно, като не претоварвате животното твърде много. 

кучеСнимка: iStock

Движете се бавно, тъй като внезапните движения вероятно ще накарат и кучето ви да се движи. Направете снимките си в среда, в която вашият домашен любимец се чувства спокоен, позната му е и няма твърде много разсейващи фактори. И не на последно място – отпуснете се. Животните усещат нашето безпокойство и веднага ще го отразят. 

  • Помогнете на кучето да свикне с камерата

Звукът, който камерата издава или светкавицата на телефона ви, могат да дезориентират кучето ви. Важно е да започнете сесията си, като запознаете животното с тези неща. Специалистът по поведение на домашни любимци Ник Джоунс съветва да започнете да привиквате кученцето от малко. 

Когато снимате кучето си – запознайте го с фотоапарата, като му позволите да го подуши. Насочете камерата далеч от животното и снимайте други обекти в стаята за известно време. Това ще му покаже, че не е заплаха. Едва след като видите, че четириногото се чувства удобно с камерата, може да започнете да снимате.

кучеСнимка: iStock

  • Застанете на неговото ниво

Опитайте да свалите камерата до нивото на очите на вашия домашен любимец, вместо да го снимате от изправено положение. Това ще ви позволи да рамкирате по-добре лицето на косматия си спътник, за да постигнете по-естетически приятен портрет. 

Ако използвате камера – можете да опитате с по-дълъг обектив в тази позиция, което ще ви позволи да постигнете страхотен близък план на изражението на домашния ви любимец.

  • Светлината не е за подценяване

Винаги е най-добре да снимате на естествена светлина. Използването на светкавица обикновено кара образите да изглеждат по-зле, а има и потенциална опасност домашният ви любимец да се стресне.

кучеСнимка: iStock

Светкавицата трябва да се използва само, когато снимате вътре и при липса на естествена светлина. Ако е възможно, използвайте такава светкавица, която можете да наклоните отделно от камерата, като я насочите нагоре. Това ще намали шансовете да стресирате животното. А и, самата светлина ще отскочи към тавана и ще изглежда по-естествено на снимката.

  • Награди

Дългата фотосесия може да бъде трудна за издържане от домашния ви любимец и да се превърне в истинско изпитание за търпението му. Така че – подсигурете награди за поощрение. Дръжте любимите играчки и лакомства на четириногото под ръка, за да можете да подсилите положителното му поведение. Така ще създадете и положителна асоциация между камерата и лакомствата, което ще улесни бъдещите фотосесии. 

Какво да НЕ правите

Избягвайте да обличате домашния си любимец специално за снимка. Леки аксесоари като бандана, например, са приемливи, но това е всичко. 

кучеСнимка: iStock

Специалистът по поведение на домашни любимци Ник Джоунс съветва да не принуждавате животното да заема определена позиция – кучетата не харесват това, както, между другото – и доста хора. Ако позволите на кучето си да се движи свободно и да бъде себе си, тогава имате далеч по-голям шанс да постигнете по-естествени и привлекателни кадри. 

Уверете се също, че фотосите са безопасни за домашния ви любимец. Не си струва за един добър кадър да застрашавате живота на животното, така че не го снимайте на места, където е изложен на потенциални рискове. 

И накрая – не се страхувайте да експериментирате. Цифровите фотоапарати и модерни смартфони, с които разполагаме, ни дават възможност да не се притесняваме, че ще ни свърши лентата, така че – правете много снимки от различни ъгли и гледни точки. Така ще увеличите шансовете си да заснемете страхотна снимка, на която можете да се наслаждавате после. 

кучеСнимка: iStock

 

Виж още