Как да научим кучето да носи предмети

кученце Снимка: iStock

М ного кучета нямат нужда да ги учите на игри – те са в тяхната природа, подобно на милия поглед, който прилагат, когато „молят“ за храна или търкалянето по гръб на килима. Например – за един Голдън Ретривър няма нищо по-естествено от това да се забавлява с часове в компанията на стопанина и семейството си. При други породи обаче, нещата се случват малко по-трудно и се налага вие да се намесите.

Можете бързо и лесно да научите косматия ви приятел на най-известната, популярна и любима на четириногите игра – да носят различни предмети. 

Необходимо е само да следвате няколко стъпки:

Стъпка 1: Намиране и хвърляне

Първото нещо, което трябва да направите е да намерите нещо, което домашният ви любимец има интерес да гони. Това може да е любимата му играчка, топка, пръчка (стига да не му позволявате да я дъвче). Можете дори да се опитате да изкушите кучето с нещо ново и любопитно, издаващо забавни звуци – изборът е ваш.

Dogsandcats.bg

Може да ви звучи малко странно, но по време на първата стъпка от тренировката е необходимо косматият ви приятел да е вързан на каишка.

Отпуснете повода – нека пред животното има пространство, а след това хвърляйте играчката на къси разстояния. Това ще помогне да се избегнат разсейвания. 

Както при всеки вид обучение, и тук положителното подсилване е от ключово значение. След като вашият спътник е взел в уста обекта, възнаградете го с много похвали, лакомства и му покажете, че се е справил добре. Така изграждате положителни асоциации у животното и то ще се научи да се връща при вас, за да получи отново вашето внимание и подаръци.

кучеСнимка: pixabay.com

Стъпка 2: Донасяне

Тук проличава най-явно важността на това кучето ви да е вързано по време на тренировката. След като сте хвърлили наблизо играчката и домашният ви любимец я е взел в уста, с леко дръпване на каишката и лакомство в ръка го подмамете да се върне при вас. Работи безотказно – ще се уверите сами!

Трябва да имате предвид, че много домашни любимци не пускат лесно играчката си – ако кучето ви обича преследването – предложете му лакомство „в замяна“ на топката. Така то ще научи, че ако ви донесе това, което сте му хвърлили, ще получи лека закуска. Това е като вид валута: вашето куче „плаща“ за лакомството, предлагайки ви топката си. 

кучеСнимка: pixabay.com

Изразходване на енергията

Играта на хвърляне и носете на предмети е сред предпочитаните от породите, които имат нужда от повече физическа активност. Спринтирайки за топката си, кучето изразходва много от събралата се енергия, а участвайки активно в забавлението с вас, заздравявате връзката си с домашния любимец. 

Ако кучето ви дава предимство на храната, това е добре - просто носете шепа лакомства всеки път, когато тръгнете да играете.

За някои кучета да носят предмети е съвсем естествено поведение, докато други имат нужда от намесата и обучението на стопаните си, за да усвоят „правилата“ на играта. Независимо към коя група спада вашето куче – не се лишавайте от забавленията в компанията на четириногия си приятел – полезно е за него, а и за самите вас!

 

Вижте още:

Всяко куче ли си има любима играчка

Как да научите кучето да тича с вас в парка

Виж още