Всяко куче ли си има любима играчка

куче Снимка: pixabay.com

В секи стопанин на домашен любимец си е задавал въпроса – защо кучето ми обича някои играчки повече, отколкото други? 

И докато отговорът на този въпрос може би е свързан с логиката, че четириногите като цяло предпочитат играчки с кратък живот, които симулират плячка (издават звуци или могат да ги захапят по-удобно), то няма как да не се запитаме – кое кара домашният ни любимец да избира една конкретна от тях, която да е „любимата му играчка“?

Има ли вашето куче любима играчка?

В живота на вашия домашен любимец вие сте най-важният. Е, вие и любимата му играчка, разбира се. Подобно на малко дете, някои четириноги буквално не могат да се наситят да дъвчат любимият си предмет – за това е интересно да разберем защо кучето ни е толкова привързано към една определена своя играчка?

кучеСнимка: pixabay.com

Dogsandcats.bg

Според изследователите, кучетата възприемат играчките по същия начин, по който вълците виждат плячката си. Всичко се свежда до текстура, форма и размер. Четириногите ни приятели предпочитат да се занимават с неща, които могат да бъдат разкъсани, а всеки конкретен вид на предметите определя различната реакция на вашия домашен любимец. 

Например, ако кучето ви обича да играе със скърцащи играчки, то явно следва естествения си инстинкт да ловува. В същото време, четириногите, които избират плюшки, които могат да захапят удобно и да носят от стая в стая, пресъздават „вродения талант“ на някои свои предци в лова на птици.

Сигурни сме, че вероятно никога не сте мислили за нещата по този начин, но е важно да знаете, че при кучетата има заложени естествени инстинкти, които, макар и да са се променили с времето, все пак намират начин да се проявят и в наши дни. 

Някои домашни любимци не могат да заспят ако любимата им играчка не е около тях. Докато други – реагират ако я преместите или настъпите случайно – дори да са в съседната стая, на затворена врата. Може да забележите и, че в някои случаи кучето няма желание да играе, а просто иска любимият му предмет да му е под ръка. Независимо дали е нервно или развълнувано, това е неговият психологически начин за преодоляване на дистрес или засилване на положителните емоции. 

И породите имат свои предпочитания

В общия случай, кучетата предпочитат играчки, които или имат приятен за тях вкус и текстура, или издават определени звуци. Когато вземете топка, например, вашият домашен любимец ще прояви инстинкта да преследва движеща се цел. 

кучеСнимка: pixabay.com

Има породи, които предпочитат определен вид играчки – лабрадорите и ретривърите са сред най-отявлените почитатели на по-меките и плюшени играчки. Териерите и овчарките пък, повече обичат тенис топките или забавленията с хвърляне на фризби. Английският и Френският булдози пък, могат с часове да се забавляват като теглят въжета. 

Как да изберем правилните играчки за кучето си?

Без съмнение е, че почти всяко куче има своя любима играчка, която обича да носи със себе си, където и да отиде. За това е важно да избирате играчки, които освен че са подходящи за личността на вашия домашен любимец, са и качествени. 

Избягвайте такива, които се разпадат лесно и части от тях могат да бъдат погълнати, тъй като те могат да представляват риск за здравето на кучето ви. Вместо това заложете на играчки от меки и пластични материи, които могат да се дъвчат лесно и/или да вдигат шум. 

кучеСнимка: pixabay.com

Кучетата пазят любимата си играчка – трябва ли това да ни тревожи?

Понякога поведението на прекалена защита – независимо дали е към храна, територия или играчка, може да доведе до проблеми, свързани с агресията. Ако домашният ви любимец не би се поколебал да ви нападне, ако се опитате да вземете любимия му предмет, то е добре да помислите дали да не поработите в посока за овладяване на агресивното му поведение. В случай, че не мислите, че можете да се справите сами – не се колебайте да се посъветвате с ветеринарния си лекар, който да ви насочи към специалист. В много случаи наемането на професионален треньор може да помогне за намаляване или спиране на агресията.

кучеСнимка: pixabay.com

Независимо дали става въпрос за скърцаща играчка, плюшка или топка за тенис, кучетата ни винаги ще се стремят да открият нови източници на вълнение и забава. И в повечето случаи – не биха се разделили с тях след това. 

Ако домашният ви любимец сякаш не може да се „насити“ на любимата си играчка – считайте това за съвсем нормално поведение.

Отделяйте му време и насърчавайте здравословното държание при игра, независимо дали е с плюшена играчка или стара топка за тенис!

 

Вижте още:

Защо кучетата харесват пискливи играчки

Виж още