Как да научите кучето да тича с вас в парка

млада двойка тича с куче Снимка: iStock

А ко сте сред хората, за които няма нищо по-приятно и освежаващо от лек джогинг в парка за ползотворно начало на деня, то най-вероятно не бихте отказали партньор в тичането? При това такъв, който няма да ви мрънка, че е изморен, топло му е или че днес точно не му се излиза, защото според прогнозата ще вали ... Познахте – говорим за домашния ви любимец! Този лоялен и верен ваш спътник, който винаги е готов да ви помогне да свалите с тичане онези 5 килограма, които качихте по време на празниците или бързо да влезете във форма за летния сезон. 

Да научите кучето си да тича с вас в парка е едно от най-чудесните и здравословни неща, които можете да направите както за себе си, така и за четириногия си любимец. Разбира се, някои породи са по-предразположени от други, но като цяло са ви необходими няколко сравнително леки тренировъчни сесии, за да възпитате у кучето си истинско джогинг другарче! 

Преди да вземете маратонките и да грабнете каишката, предлагаме ви няколко основни правила, които ще направят следващото тичане в парка с кучето ви по-безпроблемно и приятно:

Dogsandcats.bg

Предварителна подготовка

Както вие, заедно с вашия личен треньор сте си изготвили индивидуална програма за тичане, чието натоварване е съобразено с вашите възможности, физическо състояние и активност, така следва да направите нещо подобно и за домашния си любимец. За него тичането в парка е един вид програма за упражнения. Най-добре е преди да я изготвите да се консултирате с ветеринарния си лекар относно здравословното състояние на любимеца си. Важно е да се увредите, че той е на подходяща възраст (костите му са достатъчно здрави), за да издържи без проблеми по-продължителното бягане. Нека лекарят да провери и сърцето, белите дробове и ставите на вашето куче преди да започнете с джогинга. 

тичане с куче в паркаСнимка: iStock

Подходяща екипировка за бягане

Разбира се, тук не говорим да купувате нещо твърде специално, все пак кучето ви няма нужда от маратонки за бягане или ветроустойчив екип, нали? Въпреки това си заслужава да инвестирате в няколко неща, които ще са ви полезни и по принцип като:

  • Каишка и повод

Когато тичате с кучето си в парка, за да има смисъл и то да тича до вас, а не вие да го гоните, важно е то винаги е да със закачен за вас повод. Това е ключово за неговата, а и ваша безопасност. Единственото изключение от това правило е, ако бягате някъде извън града – в планината или сред природата, където около вас няма нищо, което да разсейва любимеца ви. 

Най-добра работа ще ви свърши максимално лек, плосък или лентов повод. Да инвестирате в хубава каишка за бягане си заслужава, защото при тях има възможност за закачане около кръста, а така ръцете ви остават свободни. Не се препоръчва да използвайте каишки с подвижен повод (такива, които се отпускат и прибират), тъй като те могат да се увият около вашите или краката на кучето ви, причинявайки ви сериозни наранявания.

  • Нагръдник за бягане

Това не е задължителен елемент – винаги можете да използвате стандартната каишка на кучето. Защо си заслужава да инвестирате в нагръдник? Ако кучето ви тича пред вас и подгони някое животно в парка, ако го дръпнете по-силно можете да му причините задавяне и дискомфорт в гърлото. Като цяло нагръдникът е много по-щадящ и позволява на любимеца ви да се движи и диша свободно, без самите вие да губите контрол над него.

куче в паркаСнимка: iStock

  • Дреха за студено или влажно време

Макар да се движите, понякога и вие имате нужда да се наметнете с елек докато тичате, ако навън вали, нали? Ако вашият домашен любимец има къса или по-тънка козина, добре е да му вземете яке или дъждобран, което ще му осигури защита в дните с по-лошо време. 

  • Не забравяйте за хидратацията

Както за вас, така и за вашето куче е важно да пиете достатъчно вода по време на бягането, за да не се дехидратирате. Най-добре ще е, ако си вземете от сгъваемите купички за дълги разстояния и спорт (продават ги в зоомагазина), които са максимално леки. В тях можете да сипвате на кучето от своята вода, когато правите почивки.

Готови! На старта! Бягай!

Макар на пръв поглед да изглежда, че кучето ви е много по-енергично от вас, помнете, че до сега то не е тичало по команда. За това започнете с по-бавно темпо, като задължително стартирате първо с поне 10-минутна разходка, която да позволи на любимеца си да свърши нуждите си. След като е готов, преминете през 1-2 минути бягане, последвано от 1-2 минути ходене. След 15 минути редуване на бягане – ходене, направете пауза и дайте на кучето да пие вода.

За да влезе във форма и да свикне с вашия режим на бягане, е необходимо да мине минимум седмица, през която правите същата последователност от упражнения и физическо натоварване поне през ден. През останалото време оставете животното да се възстанови и събере нови сили.

жена тренира в паркаСнимка: iStock

Джогинг за напреднали

След като са минали седмица или дори две, можете спокойно и плавно да увеличите интервала за бягане, като на 15 минути тренировка направите за ходене една пауза от 1-2 минути и без почивка. Не забравяйте да оставяте ден за възстановяване на силите между бяганията

Ако кучето ви се справя добре с натоварването, постепенно можете да увеличите още съотношението тичане/разходка като добавите малко повече тичане, след това – почивка и пак – ходене, тичане, като бавно увеличавате и общото време на тренировката. Винаги в края на всяко бягане, ако кучето се е справило добре – възнаграждавайте го с масаж, разресване, чесане или лакомство.

Наблюдавайте вашето куче

По правило кучетата са готови на всичко, за да зарадват стопаните си. Четириногите ни приятели ще направят каквото е по силите им, за да ни угодят, дори и понякога това да се простира отвъд възможностите им. 

За да не се претовари животното и след това да изпитва дискомфорт (подобно на нашата „Мускулна треска“), наблюдавайте как му понася натоварването, дали е прекалено изморено, как се държи … Всичко е важно, за да се нагодите и уцелите точното темпо и натоварване, които да ви осигурят приятно бягане заедно!

Вижте още:

Как да привикнем кучето към каишка

Виж още