Как да научим кучето си да дава лапа

куче лапа Снимка: iStock

Д а научите кучето си да дава лапа е един забавен трик, който всяко четириного може да усвои сравнително лесно и бързо. А и, вероятно това е едно от най-честите неща, които приятелите или гостите ви ще помолят питомеца ви да направи, щом се запознаят с него!

Няма да отнеме много време, за да научите домашния си любимец да дава предна лапа, когато бъде помолен. А след като косматият ви другар усвои командата, можете да седите спокойно и усмихнато да наблюдавате как животното демонстрира наученото, впечатлявайки с таланта си околните. Не звучи никак зле, нали?

куче лапаСнимка: iStock

Дефиниране на задачите

Трикът „подай ми лапа“ е лесен. Въпреки това, за да пристъпите към него, необходимо е вашето куче да знае основните команди за подчинение или по-специално една от тях – да сяда.  

Dogsandcats.bg

Тъй като това е сравнително лесна команда, добре е сесиите ви да са кратки, но за сметка на това – чести. Можете да научите животно на всяка възраст да дава лапа, но колкото по-рано започнете дресурата, толкова по-добре.

куче лапаСнимка: iStock

Приготвяме се да започнем...

Запасете се с много вкусни лакомства, преди да пристъпите към обучението за даване на лапа. Освен награди ще имате нужда от време и търпение в запас! Усвояването на тази команда ще отнеме няколко къси сесии, като е необходимо да сте последователни.

А ето и как да научите кучето си да дава лапа – стъпка по стъпка:

  • Седни

Помолете животното да седне и му предложете лакомство, след като го направи. Това го поставя в правилната позиция за изпълнение на командата, като същевременно му дава да разбере, че имате лакомство под ръка, за което то трябва да се потруди.

  • Празна ръка

Протегнете празна ръка с длан, обърната нагоре, на нивото на гърдите на кучето си.

  • Подуши

Дайте на кучето си да подуши ръката ви или дори да я оближе, но го накарайте да изчака и да помисли защо тя е там, където е. 

  • Изчакайте

Дръжте ръката си отворена в очакване на различна реакция освен подушване или облизване от страна на кучето ви. В крайна сметка то ще стане любопитно и може да я докосне с нос или да вдигне лапичката си нагоре. 

  • Време за награда!

Веднага щом кучето ви вдигне лапа, дори и да не докосне ръката ви, похвалете го и му предложете лакомство.

куче лапаСнимка: iStock

  • Повторете

Повторете това няколко пъти, докато всеки път, когато протегнете ръката си, животното вдига лапа, вместо веднага да подуши или оближе ръката ви.

  • Установете команда

Започнете да използвате командата „дай лапа“ всеки път, когато поставите дланта нагоре в близост до кучето си.

  • Практикувайте

Практикувайте това няколко пъти на ден, докато кучето разбере командата и действието, което върви с нея. Всеки път, когато му кажете „дай лапа“, то трябва да вдига предното си краче и да го поставя на ръката ви. Не забравяйте и да го награждавате всеки път за добре свършената работа. 

Вижте още: 

5 урока при обучението на кучета, които научихме по трудния начин

Как да научим кучето да лае по команда

 

Виж още