5 урока при обучението на кучета, които научихме по трудния начин

куче дресура Снимка: iStock

К огато става въпрос за обучение на кучета, няма съмнение, че научаваме много ценна информация от статии тип „ето как да направите това, за да постигнете това“. И макар да сме сред най-големите привърженици на подобен тип съвети, няма как да не отбележим, че понякога няма нищо по-ценно от това човек да се учи от грешките си. И да предаде този опит нататък, разбира се!

куче дресураСнимка: iStock

Всеки стопанин на домашен любимец, които е отделил време, за да дресира косматия си другар, знае, че обучението на четириноги невинаги е толкова просто и рядко върви по план. А и често очакваните резултати не са гарантирани. 

И тъй като самите ние имаме такива „това не мина по план“-моменти, съчетани с мисли като „защо не знаех това преди?“, решихме да отделим няколко минути, за да ви споделим част от тях. 

Dogsandcats.bg

Предлагаме ви да разгледаме заедно 5 урока при обучението на кучетата, които научихме по трудния начин.

  • Викането не помага срещу хапането при кученцата

Има един, сравнително популярен способ на възпитание сред собствениците на домашни любимци, който се нарича „метод на викане“. В общи линии той се състои в следното: всеки път, когато кутрето ви ухапе в играта си, вие да изкрещите на свой ред и кутрето в даден момент ще спре да го прави, разбирайки, че с действията си ви наранява. 

кученцеСнимка: iStock

Често пъти обаче, се случва нещо съвсем различно от гореописаното – вместо да стопира нежеланото поведение, този ваш жест го засилва. Или казано с други думи - животното захапва по-силно.

Оказва се, че методът с викането невинаги върви по план. Нещо повече – някои кучета стават по-раздразнителни и развълнувани, щом собственикът им започне да издава по-силни звуци. Далеч по-голям успех бихте имали, ако изпробвате метода на пренасочване – ангажирането на вниманието на кучето към играчка, а не към голата ви ръка работи доста по-добре!

  • Обучението е нещо повече от заучаване на трикове

Знаем, че сред основните команди за безопасност и контрол, които едно куче е добре да знае, са тези като „ела тук“, да седне, да легне и да стои мирно, например. Ако домашният ви любимец вече ги е усвоил – поздравления. Но обучението на едно четириного се простира далеч отвъд тези основи. 

Идеята на добрата дресура не се състои само в това да научите животното как да изпълнява тези трикове, а в способността да разбирате и управлявате поведението му, дори в непредвидени ситуации. Търсете акцентите във връзката между обучението и поведението – само така ще отбележите действителен прогрес.

куче тренираСнимка: iStock

  • Не всички кучета са мотивирани от храна/лакомства

Ако преди 10 години кажехте на някой, че на този свят има кучета, които съзнателно ще изплюят парче месо, защото се интересуват повече от нещо друго, едва ли някой щеше да ви повярва. Просто не съществува четириного, което да откаже храна, нали така? Е да, но действителността е малко по-различна. 

Някои стопани откриват този факт именно по време на тренировъчните сесии. Има някои четириноги, при които храната просто не представлява интерес, когато са навън. И да, не всички кучета са силно мотивирани от храната или поне не във всяка ситуация, понякога те просто предпочитат да играят!

куче дресураСнимка: iStock

  • Околната среда прави нещата различни 

Макар да не ни се иска да го признаем на глас, това е самата истина: мястото, където провеждате тренировките с домашния си любимец има значение. Макар да ни се иска да си мислим, че ако едно животно е усвоило дадена команда или трик, то ще ги демонстрира навсякъде, нещата не стоят точно така. 

Оказва се, че опитът ви да задържите вниманието на кучето си, когато наоколо тичат 17 катерици, е по-скоро обречен. А да се опитате да накарате четириногото да приложи всички нови фантастични трикове, които знае, пред 15 души е по-трудно, отколкото, когато сте сами в хола. Такава е истината, приемете я. 

кучеСнимка: iStock

  • „Да станеш дърво“ не е единственият начин да спреш кучето си да се дърпа от каишката

Запознати ли сте с метода "да бъдеш дърво“? Той се състои, най-общо казано, в следното: да спрете да се движите всеки път, когато кучето ви започне да се дърпа от каишката. Това, поне така се предполага, трябва да научи четириногото, че когато се дърпа, ние спираме, следователно разходката няма да продължи, ако то не ходи редом до нас.

кучеСнимка: iStock

А сега, признайте си честно, колко пъти сте опитвали тази тактика? И с колко минути тя просто е удължила излизането ви, без да даде очакваните резултати?

А още по-комичното е, че голяма част от кучетата не само продължават да се дърпат, но започват и да хленчат, поглеждайки назад към стопанина си с неизказания въпрос в погледа: „Какво правиш? Каква е идеята на това, само разваляш разходката!“.

Ако домашният ви любимец се е дърпал от години, навикът ще е по-труден за прекъсване, отколкото си мислите. И вероятно ще се наложи да сте далеч по-изобретателни в подхода си. Вместо да спирате и да „бъдете дърво“, опитайте да смените посоката. Съчетайте това с няколко вкусни лакомства, за да задържите вниманието на животното и да го насърчите да спре да се дърпа.

Вижте още: 

6 често срещани грешки при дресурата на куче

5 ползи от позитивния метод на обучение при кучетата

Виж още